賽馬世界

標題: 方塊龜:回鄉精神真係怕鞭?
kaosen
虛擬馬主

UID 5927
精華 0
積分 0
帖子 12801
港元 533 萬
存款 0 萬
聲望 170
閱讀權限 20
註冊 12/12/2010
方塊龜:回鄉精神真係怕鞭?

上季 752場次「回鄉精神」沒有用鞭下贏馬,很多人以為因此證明對上一仗 724場次騎練指此駒「抗拒受鞭策」之解釋合理,批評者理虧,其實這犯了邏輯錯誤。須知此駒之前一仗 650場次力鞭下得亞軍,頭三段步速頗快,中段加速上前,已非本身最佳跑法,如此仍僅輸給一步不蝕兼步速相對有利之「威力高」短頭位,屬段速出色之亞軍,結合之前在港首次勝利也是打了八鞭而取得,有足夠證據顯示,打鞭才會跑出最高水準。

752場次賽前已指出可能騎練會刻意不用鞭爭取佳績,故列作配腳之選。陣上頭三段快達 1分 16秒 13,步速有利下追贏走二疊之快步速受害者「神勇馬車」,以後駒季內一步不蝕也追不過「及時雨」計,實力並不高。都爾此場沒有用鞭,未足以顯示馬兒真的「抗拒受鞭策」,可能打鞭會贏「神勇馬車」更遠,強組亞軍「回鄉精神」用八成武功自可欺凌弱組對手。但對上一仗 724場次於關鍵階段沒有用鞭,連 P也甩掉,批評者仍有足夠理據質疑沒有打鞭,根本未有用盡最高功力爭取最佳名次。

馬匹轉路程出冷也是同一道理,可能未必是本身最擅長,只能交出八成功力,要打兩成折扣,但對手弱了四成,不必跑出十足水準也可欺凌弱旅。「回鄉精神」的房侶「消費王」便是上佳例證,之前在港三次上名均在谷草一哩,予人印象中距離較佳,但 287場次轉到田草 1200,很多人以為路程嫌短,結果後上爆出 29倍冷 W。加分後回到谷草一哩,賠率急跌,多了人以為路程更佳,怎料落第而回。翌戰 353場次再度縮程跑谷草 1200,依然無人信,結果 22倍奏捷。可能真的是短優於長,亦可能短途對手較弱,跑出八成功力也夠贏,正如「回鄉精神」不必打鞭也可贏弱組,不一定抗拒受鞭策。

另一更佳例證是「金津好」,短途起家,其後轉到中距離發展,決策人以為較合馬兒性能,但遇到較強對手而徘徊不前。上季懂得變通, 235場次回到谷草 1200,很多人以為未必可跑出最高水準,我則覺得對手比中距離減弱了,列作冷腳,結果爆出 19倍冷 W, Q搭全熱門「文武維揚」回報也不差,其後於同程加添一冠一亞,即使可能真的中距離最合腳法,但於短途用八成功力也可欺凌較弱對手。

你死都唔肯放棄:yyy:  你係咪真係買重飛?

人地馬會有佢做事方法,點解你要咁理? 你有時間寫銀行馬仲好:iiiii:

頂部
dennis2299
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 4131
精華 0
積分 0
帖子 7083
港元 395 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 25/10/2007
佢都講左幾百萬次:yyy: 擺明重注失敗係到呻:yyy:
頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48283
港元 4571 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing
仲係咬住唔放:yyy: :yyy:

頂部
kaosen
虛擬馬主

UID 5927
精華 0
積分 0
帖子 12801
港元 533 萬
存款 0 萬
聲望 170
閱讀權限 20
定係佢無話題講! 定係懶得做銀行馬功課:iiiii:

頂部
贏馬人
虛擬馬主
贏馬人,你要努力!加油!

UID 2249
精華 1
積分 420
帖子 7531
港元 756 萬
存款 0 萬
聲望 925
閱讀權限 20
註冊 3/1/2006
來自 車老鼠 鵝頸橋球場
:kkk: :kkk: 係方塊龜至啱:zzz: :zzz: :fff: :fff:

冼馬田,就當你贏啦......我以後都唔再上RW
既然你咁想做狗,就永遠都做狗啦......
施華,你呢條狗屄亂咁潑火,快撚D趁地淋啦......

頂部
馬俠
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3905
精華 1
積分 0
帖子 17549
港元 5525 萬
存款 10 萬
聲望 172
閱讀權限 20
註冊 6/7/2007
個頭仲未行縮返入去:yyy:
頂部
neeDu
虛擬馬主

UID 5097
精華 0
積分 0
帖子 8154
港元 11981 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 15/2/2009
嘔唔出話題咪講返之前d野囉:yyy:
頂部
贏馬人
虛擬馬主
贏馬人,你要努力!加油!

UID 2249
精華 1
積分 420
帖子 7531
港元 756 萬
存款 0 萬
聲望 925
閱讀權限 20
註冊 3/1/2006
來自 車老鼠 鵝頸橋球場

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 1/8/2011 06:38 PM 發表
仲係咬住唔放:yyy: :yyy:

睇怕未死之前都會講:fff: :fff:

冼馬田,就當你贏啦......我以後都唔再上RW
既然你咁想做狗,就永遠都做狗啦......
施華,你呢條狗屄亂咁潑火,快撚D趁地淋啦......

頂部
kaosen
虛擬馬主

UID 5927
精華 0
積分 0
帖子 12801
港元 533 萬
存款 0 萬
聲望 170
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 1/8/2011 06:43 PM 發表
:kkk: :kkk: 係方塊龜至啱:zzz: :zzz: :fff: :fff:  

轉返名先:fff:

頂部
神鷹
虛擬馬主

UID 3982
精華 0
積分 0
帖子 1615
港元 1545 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 26/8/2007
其實我信隻馬係唔怕鞭:tttt:
但咸華事實上最後個場谷盡隻馬到唔開鞭可以照贏之餘摑你一把掌又可以令班人收聲咁就過到骨,你都吹佢唔漲:yyy: :iiii:
頂部
mR.偉
虛擬馬主

UID 5497
精華 1
積分 0
帖子 17233
港元 1000 萬
存款 10 萬
聲望 19
閱讀權限 20
註冊 30/11/2009
來自 鳥托邦

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 1/8/2011 06:45 PM 發表
嘔唔出話題咪講返之前d野囉:yyy:

題窮:yyy:

頂部
帶來吉利 (㊣魔力神話㊣)
版主
★馬神再現☆

UID 2163
精華 0
積分 1131
帖子 10198
港元 12654 萬
存款 708 萬