賽馬世界

標題: 白痴賽馬傳媒
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006
白痴賽馬傳媒

乜※※拿來鬧 ge

點解 65分跑到 60-40分
馬迷唔明 咪解釋下咩叫分齡讓磅 lor
分齡讓磅 出現幾好多年 la
咁都可以※??

乜※※人地扮高深, 你自己 on撚79 睇唔明 又唔學就※※※ 攪煽動 :jjjjj:

冇 ga la, 香港已死, 肥曬果 d 抽水人士  :kkkkk: :kkkkk:

柏高又中
頂部
yuricylau (Y)
虛擬馬主

UID 4099
精華 0
積分 0
帖子 28686
港元 6146 萬
存款 7064 萬
聲望 45
閱讀權限 20
註冊 15/10/2007
今日生果報嗰篇??
頂部
自由雨滇行
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」  
UID 2835
精華 0
積分 112
帖子 6670
港元 1221 萬
存款 0 萬
聲望 139
閱讀權限 20
註冊 11/5/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 21/3/2010 11:14 AM 發表
乜※※拿來鬧 ge

點解 65分跑到 60-40分
馬迷唔明 咪解釋下咩叫分齡讓磅 lor
分齡讓磅 出現幾好多年 la
咁都可以※??

乜※※人地扮高深, 你自己 on撚79 睇唔明 又唔學就※※※ 攪煽動 :jjjjj:

...

高X條友不嬲都係抽水ga la:rrr:

頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48283
港元 4571 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing
黑都可以講成白:yyy: :yyy:

頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006
我反而唔明 既然都要分齡讓磅, 咁早咩野又評果D馬咁高分姐?
你又評佢高分, 之後出賽又要讓返佢, 咪多9如 :abcde: :abcde:

頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48283
港元 4571 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 21/3/2010 12:33 PM 發表
我反而唔明 既然都要分齡讓磅, 咁早咩野又評果D馬咁高分姐?
你又評佢高分, 之後出賽又要讓返佢, 咪多9如 :abcde: :abcde:

其實世界各地都係咁,年輕馬同年長馬同場額外受讓磅

但佢地轉歲之後就唔會再受讓

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
回復 #5 木奇異 的帖子

唔只 pp ga ma
2歲南半球 贏完插班又要讓比佢
3歲北半 d 冇評分新馬贏完插左班 都係要計番5磅比佢

本地評分還本地評分, 分齡讓係暫時性讓 轉歲就冇

柏高又中
頂部
thankheavens
版主
談笑用兵

UID 2312
精華 1
積分 45
帖子 1511
港元 1925 萬
存款 0 萬
聲望 7
閱讀權限 100
註冊 15/1/2006
都係搵機會 抽下吳嵩的水....
分齡讓磅是吳嵩提議的..

若果係董驃, 愛倫或簡sir 的建議

可能又會打銅鑼式鼓舞及起哄起來

認同堅哥..言論自由的好處...就是益了傳媒..政客..及抽水團體..

anyway...單論此個政策...我不太認同...
超過此個分數(無論有冇分齡讓磅)....則一定不可以報名..

此才將灰色地帶減到最少....

談笑用兵
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 21/3/2010 12:36 PM 發表

其實世界各地都係咁,年輕馬同年長馬同場額外受讓磅

但佢地轉歲之後就唔會再受讓

覺士盾讓到 :jjjj:

柏高又中
頂部
君子
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7573
港元 76 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼
今日原本編 11場賽事,因為新馬 1200只得四隻報名冷清清,馬會嫌少取消,記得 08年有場新馬賽亦只得四隻但照跑,聽聞有關馬主、練馬師對無端端被剝削贏馬、贏獎金機會唔係咁滿意,高明覺得身為馬主每個月畀咁多錢養馬費,唔滿意當然大條道理向有關方面反映,但因為馬會提供資訊亂籠兼唔清晰,馬迷投訴居然轉介去傳媒身上兼且要硬食,你話呢係乜道理?
上個禮拜日有兩組三班賽,尾場「勝利旋峰」杜利萊騎,評 80分 133磅,另一場「大紫荊」評 78分,又係 133磅,有讀者以為《蘋果》馬經搞錯,「大紫荊」低「勝利旋峰」兩分,「點解唔係 131磅?」
呢幾位馬迷頭問完,跟住又有幾個馬迷投訴今日第四場,明明寫係四班 40至 60評分區域賽,點解無端端又有隻評 64分「紅冠子」度掛頭牌,第五場明明係四班 40至 65評分區域,但又有匹 70分「夢想家」度?咁「夢想家」 70分掛頭牌 133磅,點解同場 65分「威武雄星」如果唔係用湯智傑有優惠減三磅,又係 133磅?跟手就即刻彈句「做乜你成日錯?評分、負磅邊錯得!」
分齡讓磅製造混亂
實情馬經傳媒真係冇搞錯,罪魁禍首係馬會製造混亂,至於點解唔係最高分馬負 133磅,較低分馬統一依次遞減?又或者「紅冠子」、「夢想家」可以計分齡讓磅,先減五分由三班馬變四班馬,原因只有評磅員呢專業人士自己明,普羅馬迷唔一定明白評磅世界,乜叫做分齡讓磅?一分點解等於一磅?

所謂道理!普羅馬迷並唔係你想像中咁「高」!站係用家角度,馬迷立場只求睇排位度馬陣清楚易明,而馬會角色係提供簡單、優質服務畀用家,並唔係化簡為繁;係應該抱住「不扮高深,只求傳真」宗旨服務馬迷。家陣馬迷睇排位睇到晒頭,高明亦都幫你唔到,事關向有關部門反映過,但佢又唔多理,咁馬迷用家唯有自我增值、自求多福、咪計錯數、落錯注
頂部
君子
虛擬馬主

UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7573
港元 76 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼
高比 :fff: :fff:

第四場四班 1200米,評分區域乃 40至 60分,但其中一匹初出馬「紅冠子」乃 64分馬,雖說有分齡讓磅,但道理不通,如同一道理,一匹 70分馬用 10磅仔減磅,變相可在四班以 60分出賽嗎?
頂部
yuricylau (Y)
虛擬馬主

UID 4099
精華 0
積分 0
帖子 28686
港元 6146 萬
存款 7064 萬
聲望 45
閱讀權限 20
註冊 15/10/2007

QUOTE:
原帖由 君子 於 21/3/2010 12:47 PM 發表

第四場四班 1200米,評分區域乃 40至 60分,但其中一匹初出馬「紅冠子」乃 64分馬,雖說有分齡讓磅,但道理不通,如同一道理,一匹 70分馬用 10磅仔減磅,變相可在四班以 60分出賽嗎?

好似兩回事黎....
頂部
dennis2299
虛擬馬主

UID 4131
精華 0
積分 0
帖子 7083
港元 395 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 25/10/2007

QUOTE:
原帖由 君子 於 21/3/2010 12:47 PM 發表

完全唔同:yyy:
頂部
櫻花 (染井吉野)
版主
Point of No Return

UID 2592
精華 0
積分 285
帖子 3418
港元 9413 萬
存款 0 萬
聲望 588
閱讀權限 100
註冊 17/3/2006
來自 New World
其實有幾多馬迷會唔理呢啲嘢? 除非係馬主和練馬師就關心呢啲嘢.

人生兩大要訣 :
1.凡事有例外,任何鐵律都只是指一般情況.
2.切勿孤立單一因素去解釋任何現象.

是非審之於己
毀譽聽之於人
得失安之於數

貧賤生勤儉 勤儉生富貴
富貴生驕奢 驕奢生淫佚 淫佚又生貧賤
頂部
lovexjapan08
活躍會員

UID 4122
精華 0
積分 0
帖子 2041
港元 780 萬
存款 0 萬
聲望 20
閱讀權限 10
註冊 22/10/2007
東方有條馬評家寫韋達可以做騎師王,轉個頭欖球樂園係韋達騎可以唔貼啦
頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20
註冊 26/4/2006
來自 Another Story

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 21/3/2010 12:33 PM 發表

下...:ccc:

咁d練馬師咪可以操足一年唔俾隻馬出黎,等轉歲隻馬成熟先出,咪隻隻都大放異彩:yyy:
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006
回復 #16 小野伸二 的帖子

明白 我自膠

頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20
回復 #17 木奇異 的帖子

唔係既,人人意見唔同~

就好似前面提到個d賽馬傳媒咁:jjjj:
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006
回復 #18 小野伸二 的帖子

咁你D POINT 係說服到我WOR :gggg: :gggg:

頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20
回復 #19 木奇異 的帖子

都係套番入大奸蔡ppg 4歲出賽屈一季既理論去諗姐:jjjj:
頂部