賽馬世界

標題: 韋達打比揀極品絲綢
京a
虛擬馬主

UID 2208
精華 0
積分 131
帖子 163
港元 -44 萬
存款 0 萬
聲望 8
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006
韋達打比揀極品絲綢

from SCMP

Brave Kid will attempt to do the impossible and win seven races for the season, and he will do it in style in the Group One Mercedes-Benz Hong Kong Derby without champion jockey Douglas Whyte.

The John Size-trained four-year-old has had a stunning rise up the ladder in his first preparation, from winning over 1,000m at his debut on November 29 to making it six from six yesterday just three months later and stepping up to 1,800m for the first time with 133 pounds on board.

Only the Size-trained Armada has previously gone unbeaten in six starts during his first preparation and no horse has won seven races in a single season, let alone in a row, so history is well and truly against Brave Kid when he takes on the classic on March 14. Whyte was doubtless mindful of all of that when he made his agonised decision last night to stick with the Caspar Fownes-trained Super Satin in the Derby.

"I can tell you that I have never had a more difficult decision to make between two rides and if anyone can get Brave Kid there for the Derby, it would be John Size," said Whyte.

"Brave Kid has come so far so fast and everything that's been thrown at him, he has handled. I have no doubt he is up to the Derby."

"The one thing that made up my mind is that Super Satin proved himself in the Derby Trial last time out against the same horses that we know will be lining up in the Derby. Brave Kid has come through a different group of horses on his way up the ratings and it's harder to get a guide, but there's no doubt he is going to be one of the big horses here."

Size said Brave Kid had continued to progress every time he stepped out to race and had earned his place in the classic, winning the same race yesterday that launched Collection into the Derby as a hot favourite last year.

"He's fully qualified to be in the Derby so he'll be there," he said

唔知韋達會唔會選擇錯誤呢?:hhh: :hhh:
大家拭目以待:eee: :eee:

頂部
內閃
活躍會員

UID 3320
精華 1
積分 65
帖子 1629
港元 707 萬
存款 10 萬
聲望 134
閱讀權限 10
註冊 11/10/2006
我估兩隻都贏唔到...:fff:

環西班牙都睇完, 下星期就到世錦賽喇..!!
頂部
Akechi_Yau
活躍會員

UID 3073
精華 0
積分 2
帖子 5975
港元 450 萬
存款 10 萬
聲望 14
閱讀權限 10
註冊 15/7/2006

QUOTE:
原帖由 內閃 於 1/3/2010 02:49 PM 發表
我估兩隻都贏唔到...:fff:

起碼勇敢小子配潘頓都秤高少少先啦..

頂部
您睇我唔到
活躍會員

UID 4947
精華 0
積分 0
帖子 1846
港元 1152 萬
存款 0 萬
聲望 14
閱讀權限 10
註冊 26/11/2008
老蔡會唔會搵韋紀力騎
柏寶好似冇一隻真係打比實力馬喔
隻美麗傳奇真係2000超突出?

頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20
註冊 26/4/2006
來自 Another Story
不如諗下柏寶會唔會走去搶勇敢小子騎好過:jjjj:
頂部
ユюユ
活躍會員
潛水中

UID 2775
精華 1
積分 209
帖子 8804
港元 848 萬
存款 38 萬
聲望 394
閱讀權限 10
註冊 1/5/2006
來自 真.最強女角
兩隻贏到嚝鷛|都係零:eee: :eee: :eee:
頂部
魚仔餅 (魚仔)
版主

UID 2622
精華 2
積分 858
帖子 17791
港元 198 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 100
註冊 28/3/2006
來自 跑馬地

QUOTE:
原帖由 イルイ 於 1/3/2010 03:14 PM 發表
兩隻贏到鮋機會都係零:eee: :eee: :eee:

串Q機會好大:yyy:
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006
韋達e個決定好合理

你極品絲綢氣量夠, 又同過好多打比馬跑, 實力都有過證明..

勇敢小子1800贏勇者無敵係因為本身隻馬質素高勇者無敵好多, 未必因為氣量夠 .. 氣量夠既LAST 100 果個位應該可以加速彈開個幾馬位贏, 而唔係差D俾勇者無敵FIGHT BACK, 再上2000實在非常難跑. 再者3個月6出6捷, 體力方面比同場對手輸蝕, 而且佢贏D對手未睇清楚佢有GROUP RACE 實力....韋達唔騎佢係好合理 ...... 不過如果一個唔好彩佢辛苦贏6場既馬, 到大賽送左俾人地贏 + 1季7捷榮耀, 咁就...... :iiii:

頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 1/3/2010 03:20 PM 發表

串Q機會好大:yyy:

佢冇神到咁掛 :iiii::iiii:

頂部
金威
活躍會員

UID 3794
精華 0
積分 0
帖子 1850
港元 55 萬
存款 10 萬
聲望 2
閱讀權限 10
註冊 1/6/2007
韋達唔騎
可能今季會出現一季七連捷既馬匹

希望柏寶會拿來騎啦
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36641
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
美麗傳奇-郭爾達:ppp: ?
頂部
魚仔餅 (魚仔)
版主

UID 2622
精華 2
積分 858
帖子 17791
港元 198 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 100
註冊 28/3/2006
來自 跑馬地

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 1/3/2010 03:25 PM 發表
美麗傳奇-郭爾達:ppp: ?

柏寶已經搵到坐騎:fff:
頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20
註冊 26/4/2006
來自 Another Story

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 1/3/2010 03:23 PM 發表
韋達e個決定好合理

你極品絲綢氣量夠, 又同過好多打比馬跑, 實力都有過證明..

勇敢小子1800贏勇者無敵係因為本身隻馬質素高勇者無敵好多, 未必因為氣量夠 .. 氣量夠既LAST 100 果個位應該可以? 再者3個月 ...

其實都唔易揀,勇敢小子一路贏上去既難度係十分之高..

唔係你求其搵隻110分馬出黎由52分跑起就得...

佢最犀利係由1000一路增程到1800,呢點其實真係要佩服

不過你話琴日個場馬,我就覺得勇者無敵係慳盡哂黎上..同埋返到黎唔計佢,其他馬都講緊輸兩個馬位或以上

揀極品絲綢始終係穩陣d既,上場係明贏你締造老美,而且打比好少係前置馬贏..

上年閒話一句個d都係叫中段走甩

我就覺得極品絲綢 p會幾穩陣,贏唔贏到真係睇臨場,輸都唔好賴哂韋達...同場d馬質素真係不相伯仲,又或者未見底
頂部
京a
虛擬馬主

UID 2208
精華 0
積分 131
帖子 163
港元 -44 萬
存款 0 萬
聲望 8
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 1/3/2010 03:00 PM 發表
老蔡會唔會搵韋紀力騎
柏寶好似冇一隻真係打比實力馬喔
隻美麗傳奇真係2000超突出?

唔知陽明好好會唔會跑
韋紀力應該揀呢隻

頂部
金威
活躍會員

UID 3794
精華 0
積分 0
帖子 1850
港元 55 萬
存款 10 萬
聲望 2
閱讀權限 10
註冊 1/6/2007

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 1/3/2010 03:38 PM 發表

其實都唔易揀,勇敢小子一路贏上去既難度係十分之高..

唔係你求其搵隻110分馬出黎由52分跑起就得...

佢最犀利係由1000一路增程到1800,呢點其實真係要佩服

不過你話琴日個場馬,我就覺得勇者無敵 ...

1000上1400難道本身己經好高
但果場都贏得倒

理論上, 勇敢小子都係跑普通班既賽事
但每次勝負距離雖然話唔係好多
每次都是點都即止
就係咁先恐佈
因為計唔倒隻馬仲有幾多
打比預賽跑過既馬其實都係騎盡

氣量上, 2000真係未知數
但其他馬, 唔計未來港前既賽績
大家都係未跑過2000
但勇敢小子跑法夠機動