賽馬世界

標題: 初談國際賽
臨場
活躍會員

UID 3730
精華 0
積分 0
帖子 566
港元 870 萬
存款 0 萬
聲望 133
閱讀權限 10
註冊 30/4/2007
初談國際賽

週中已出了09年國泰航空香港國際賽4場賽事的獲選名單。先別談馬匹機會,反正還有時間。反而想談論一下鳥語花香轉跑國際一哩賽的部署。

看過鳥語花香今季兩場賽事,單跑最後200米已令對手望塵莫及的表現,無人會懷疑牠在香港短途錦標的奪標機會(上場牠根本是行過蓮華生輝的!),可是賽後鳥語花香卻改報從未跑過之一哩。很多人認為大摩此舉是想包辦四場國際賽,但我認為此舉是為了同一世界的配種前途。

一匹Choisir,令到歐洲對Danehill Dancer此種馬另眼相看,Coolmore 之後更提供大量優質雌馬和Danehill Dancer 配種。現在,Danehill Dancer 的配種界地位,已和天文學家及望族看齊(牠們在歐洲的配種費是Private),亦是Danehill在歐洲最成功的支線。今年的歐洲三歲一哩明星馬,Danehill Dancer 子嗣Mastercraftsman已退役配種,來年配種費是Euro$20,000。而Danehill Dancer 在南半球的配種費是AUS$88,000,Choisir是AUS$35,750。可見Danehill Dancer此血線在澳洲是極有商業價值。加上同一世界的四份三兄弟,現年4歲的First Command第一指令 (和同一世界同母,其父是Commands)今年在澳洲已贏二級賽Perri Cutten Caulfield Sprint (G2, 1100M),更加提高同一世界的配種價值。

只是,同一世界現在雖是Black-type,但始終仍未真正贏過本地級際賽。所以,即使現在退役配種,牠亦不能叫到一個高價錢。現唯有在此場國際一級賽香港短途錦標去傾力一戰,因為此場不但是國際一級賽,而且近年是賽頭馬如精英大師、騏綵及蓮華生輝等馬,都能成為年終國際評分最高的短途馬,可見國際間很看種是賽水準。如同一世界能在此跑入三甲,甚麼擊敗一眾歐洲、澳洲及日本短途馬王,特別是跑贏阿帕奇貓、萬籟俱寂及09年澳洲馬王熱爆景點的話,絕對可以升價十倍!

也許,大摩已經計算到,鳥語花香的實力是高過同一世界及創惑。假如,鳥語花香跑香港短途錦標,就已經佔去了三甲一席。那麼同一世界有甚至差池而跑第四,就真是浪費心機了。所以,我覺得大摩把鳥語花香改報國際一哩,就是想騰出一席三甲位置,讓同一世界有更大機會去提高牠的配種價值,多於想包辦四場國際賽。

部署已經做了,但結果又能否如願?

頂部
fanbui
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 4010
精華 0
積分 0
帖子 1158
港元 962 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 11/9/2007
來自 Troy of Marlboro
其實同一世界上場直路搵左好耐位...
佢最後350果時仲對住紅衣司令個屎忽:ccc:
之後兜到最出衝最尾個勢其實好勁的...
我覺得同一世界真係有能力爭勝的:loveliness:
而蓮華生輝應該係佢最大既對手..
所以大摩搵鳥語玩埋1600係有哂計劃的~~

新寵兒 - 捉金
頂部
您睇我唔到
活躍會員

UID 4947
精華 0
積分 0
帖子 1846
港元 1152 萬
存款 0 萬
聲望 14
閱讀權限 10
註冊 26/11/2008
蓮華生輝上場o既表現同英國果場一樣
一到終點.自動收油,4腳完全唔開步

未知大摩用意係咪同師兄講o既一樣
但我倒想知道香港短途錦標winner個配種費會升到幾多
畢竟香港6場國際賽,最受肯定就係哩場
亦係世界肯定香港短途實力o既一場比賽,但從未有馬贏到佢去配種
還望今年有好戲睇,只怕同一世界忠心仔唔識贏:tttt:

頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 27/11/2009 11:07 PM 發表
未知大摩用意係咪同師兄講o既一樣
但我倒想知道香港短途錦標winner個配種費會升到幾多
畢竟香港6場國際賽,最受肯定就係哩場
亦係世界肯定香港短途實力o既一場比賽,但從未有馬贏到佢去配種

因為香港近年嬴好多屆 , 但係香港嬴既都係閹馬 :yyy:
頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 fanbui 於 27/11/2009 11:00 PM 發表
其實同一世界上場直路搵左好耐位...
佢最後350果時仲對住紅衣司令個屎忽:ccc:
之後兜到最出衝最尾個勢其實好勁的...
我覺得同一世界真係有能力爭勝的:loveliness:
而蓮華生輝應該係佢最大既對手..
所以大 ...

其實係比創惑阻幾次 :yyy:
頂部
ユюユ
活躍會員
潛水中

UID 2775
精華 1
積分 209
帖子 8804
港元 848 萬
存款 38 萬
聲望 394
閱讀權限 10
註冊 1/5/2006
來自 真.最強女角
大摩鵀p意算盤一定冇可能打得響:yyy:
我敢寫包單,到時四場國際賽佢連一個p都冇:eee:
原因唔_駛解釋:fff:
頂部
pmdm
三星會員

UID 2626
精華 0
積分 34
帖子 188
港元 75 萬
存款 400 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 29/3/2006

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 27/11/2009 11:54 PM 發表

睇黎大摩可以歷史性贏晒四場國際賽:iiiii:
頂部
asiadragon
虛擬馬主

UID 2851
精華 0
積分 113
帖子 65831
港元 11509 萬
存款 0 萬
聲望 3936
閱讀權限 20
註冊 12/5/2006

QUOTE:
原帖由 pmdm 於 28/11/2009 12:05 AM 發表

睇黎大摩可以歷史性贏晒四場國際賽:iiiii:

都唔係..跑 Place 都得:yyy:
頂部
慧星劍
虛擬馬主

UID 4919
精華 0
積分 0
帖子 1605
港元 2295 萬
存款 0 萬
聲望 67
閱讀權限 20
註冊 5/11/2008

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 27/11/2009 11:54 PM 發表

本來都無咩心水架個日~依家有番d心水:iiiii:
頂部
真誇張!嵩哥 (的 骰 萱)
虛擬馬主
務 實, 有 承 擔 ! ! !

UID 2171
精華 0
積分 948
帖子 3543
港元 839 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 認字特警
danhill dance代表作一定係富有心得:iiiii:

頂部
pmdm
三星會員

UID 2626
精華 0
積分 34
帖子 188
港元 75 萬
存款 400 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 29/3/2006

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 28/11/2009 12:07 AM 發表

都唔係..跑 Place 都得:yyy:

又係喎~
整番條亙串p過關先:fff:
頂部
neeDu
虛擬馬主

UID 5097
精華 0
積分 0
帖子 8154
港元 11981 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 15/2/2009
鳥語花香跑1600?咪預我!:rrr:
頂部
金威
活躍會員

UID 3794
精華 0
積分 0
帖子 1850
港元 55 萬
存款 10 萬
聲望 2
閱讀權限 10
註冊 1/6/2007
同一世界和創惑

平磅始終覺得創惑高一點
頂部
武豊
虛擬馬主

UID 3046
精華 0
積分 116
帖子 1055
港元 2478 萬
存款 0 萬
聲望 80
閱讀權限 20
註冊 6/7/2006
師兄會不會想太多呢? 大摩作為倉主不可能厚此薄彼, 只為同一世界的配種價值著想, 如何向另一位長年支持的馬主包先生交代? :ppp:

頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
註冊 3/11/2006
無左鳥語花香,大摩都好難再嬴短途錦標,同一世界雖然上場受阻,但係主要對手生輝咪一樣出閘不順,而且生輝仲係狀態不足兼讓磅之下跑嬴已經相當fit o既同一世界~~同一世界想嬴,除非有

好似上季創惑d驚人進步啦~~

創惑上場氣管有血,到正本戲多少有影響~~

今季短途賽事,應該都係三英(澳洲代表)戰呂布(蓮華生輝)格~
頂部
collection
一星會員

UID 4852
精華 0
積分 0
帖子 41
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 26/9/2008
大摩咁步署同加強同一世界配種價值關係不,大摩絕對清楚以同一世界嘅質數係呢場入5名已經好叻,更加唔駛旨意贏啦,其實大摩覺得鳥語花香跑左2場,如果再跑1200可能真係嫌短,同時上場隻蓮華真係7成狀態都跑第2,下個月有9成狀態香港果咋已經冇得揮(操唔番冇得講)與其1200都係要博,不如順住鳥語花香而家個勢博1600,如果博倒贏埋隻1600王咪可以一雪爆冷過去兩年俾好爸爸玩嘅恥辱囉 :loveliness:
頂部
小武士
虛擬馬主

UID 3452
精華 0
積分 0
帖子 6206
港元 3829 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/12/2006
來自 Sweet Memory
其實大摩一早已經覺得匹鳥語花香跑1600勁過1200 咁既部署 唔算出奇丫

同埋同一世界的確可以挑戰場國際短途既 上場佢唔受阻的話 第二既就唔會係隻龜龜

頂部
neeDu
虛擬馬主

UID 5097
精華 0
積分 0
帖子 8154
港元 11981 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 15/2/2009
佢全兄弟馬世紀之駒都1600米氣量,
佢仲要未跑過1600,如果嬴到隻馬就會係馬王...
頂部
Ange (* Disguise *)
虛擬馬主
DAKARA

UID 2200
精華 0
積分 98
帖子 603
港元 909 萬
存款 0 萬
聲望 3
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006
來自 *** Who Knows !? ***
蓮華生輝 如果狀態好返少少... 贏得啦...
頂部