賽馬世界

標題: 再豐裕衝擊七捷,下仗冠軍一哩賽
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 06:29 PM 發表

馬係唔會因跑得少就會keep到長d時間有進步:lll: :lll:
跑得多一樣唔會令d馬早d退步

好例子...
好利威少跑啦....2年前輸比好爸爸
唔見佢而家反先到??:yyy: :yyy:

馬係唔會因跑得少就會keep到長d時間有進步, 但我覺得起碼KEEP到長時間唔退步先 :ppp:

好利威KEEP到 好爸爸一樣KEEP到
所以之前輸而家一樣輸 :ppp:
好利威 而家退緊 所以你見輸到輸遠左好多 :ppp:
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
註冊 3/11/2006
個人睇法,一隻完全成熟o既馬,如果健康正常,一季密密跑10幾甚至20場都無咩所謂,隻馬會唔會

累,都好睇練馬師用咩操練手法配合,以前簡sir隻真威係出名例子~~

但係一隻馬如果完全未成熟就不停密密跑,反而好容易受傷,影響日後前景~~

以前愛倫有隻馬奪標咪就係例證~~跑完新馬賽,再嬴多場1,2班1800米,好多人以為下年打比非佢

莫屬,點知.......:sss:

再豐裕,勝眼光一季跑10幾場其實無咩所謂,健康正常咪比佢跑,而且佢地都係4歲,身體,骨格都已經

成熟哂~~跑到而家,2隻馬都未見過健康出問題而要停操~~真係好野呢~

反而神仙新一批3歲馬,駛唔駛咁快密密跑呢??我真係好擔心賞惑下季可唔可以跑到打比呢?
頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48283
港元 4571 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 6/4/2009 06:41 PM 發表
個人睇法,一隻完全成熟o既馬,如果健康正常,一季密密跑10幾甚至20場都無咩所謂,隻馬會唔會

累,都好睇練馬師用咩操練手法配合,以前簡sir隻真威係出名例子~~

但係一隻馬如果完全未成熟就不停密密跑,反而好容 ...

賞惑?唔駛望了,見盡哂:ppp: :ppp:

頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48283
港元 4571 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 06:41 PM 發表

馬係唔會因跑得少就會keep到長d時間有進步, 但我覺得起碼KEEP到長時間唔退步先 :ppp:

你都話好利威而家退緊,即係話隻馬進步定退步唔係睇佢跑左幾多場啦:ppp: :ppp:

頂部
新水星
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   07-08年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (盃賽組別)  
UID 2204
精華 0
積分 195
帖子 5913
港元 9852 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006
來自 烏托邦

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 06:41 PM 發表

好利威d分都落得好快:fff:
如果去唔到安田,可以留低跑亞視盃:jjjj:

HK:發財先鋒(紐)、(嘉應傳承(愛))、(安騁(美))、智取神駒(智)、大至尊(愛)、競駿飛翔(法)、九五赤兔(英)
JRA:Hayayakko(夏威夷王),Mama Cocha(黑船),Hyams Beach(Drefong),Kalpa(滿樂時),Amante Bianco(Henny Hughes),Solomon(覓奇島)
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 06:29 PM 發表

馬係唔會因跑得少就會keep到長d時間有進步:lll: :lll:
跑得多一樣唔會令d馬早d退步

好例子...
好利威少跑啦....2年前輸比好爸爸
唔見佢而家反先到??:yyy: :yyy:

跑得多跑得少唔關進步與退步事~~

就如買一個二手車,你要知道架車o既行車里數已經行左幾多,因為每架車行到咁上下行車里數,就因為機件太舊要"退役"~~

馬都一樣,每隻馬都有一個里數,跑都咁上下,d關節都開始老化,受傷或退化,亦都要被退休~~

不過一隻馬里數有幾多,我地當然係唔知啦~:yyy:
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 06:43 PM 發表

賞惑?唔駛望了,見盡哂:ppp: :ppp:

唔好咁快睇死,上年有人睇死隻安畋,點知一個暑假之後,隻馬完全變哂身~:zzz:

一個暑假之後,可以發生好多事~:aaa:
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 06:44 PM 發表

你都話好利威而家退緊,即係話隻馬進步定退步唔係睇佢跑左幾多場啦:ppp: :ppp:

但係如果佢第1季好似而家再豐裕咁用
我覺得好利威唔會等到而家7歲先退 :ppp:
頂部
智弱網民
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3589
精華 1
積分 0
帖子 3743
港元 4405 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 22/2/2007
我睇法同木奇異差唔多, 我相信每隻馬都有”里程”的
如果早年用得多競賽生涯會相對縮短
頂部
yinho (Carson)
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」  
UID 3397
精華 0
積分 0
帖子 4084
港元 321 萬
存款 10 萬
聲望 33
閱讀權限 20
註冊 11/11/2006

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 06:14 PM 發表

如果一招了了 下季又一樣係好爸爸爆冷係度跑 :ooo:

點解咁多人覺得 為左一場馬 寧願一招搞掂哂 而放棄長線 都值得 :sss:

因為大多數都只係會記住贏既馬,點會成日記得跑第2,3既係咩馬:ooo: :ooo:

BLuF8NCv1Mk
yBdIK7lyP5U
CAlgVYzj5tM
5_bn4VjD4WI
ZutiIboxkeA
QfJir72991I
Xpg4QoFR1OY
頂部
神鷹
虛擬馬主

UID 3982
精華 0
積分 0
帖子 1615
港元 1545 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 26/8/2007
頂部
PrettyIvy
資深會員

UID 4987
精華 0
積分 0
帖子 370
港元 598 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 18/12/2008
七捷魔咒真係幾難破,如果唔係蘇仔經典一哩果場咁勁,
尋日已經係第七 Win 啦!
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 6/4/2009 07:02 PM 發表
http://www.hkjc.com/chinese/racing/OtherHorse.asp?HorseNo=B282
令人大跌眼鏡既馬:fff:

E隻真係好野 :jjjjj:
頭2季唔同你亂用   之後每一季都keep住個form   結果前季就襯黃金機會輕取一哩錦標 :gggg:

其實以佢實力 好難贏到G1, 仲要贏當年全盛既好利威
真係 保養得宜 既回報 :loveliness:

頂部
taxi2003
版主

UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48283
港元 4571 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 07:11 PM 發表

E隻真係好野 :jjjjj:
頭2季唔同你亂用   之後每一季都keep住個form   結果前季就襯黃金機會輕取一哩錦標 :gggg:

其實以佢實力 好難贏到G1, 仲要贏當年全盛既好利威
真係 保養得宜 既回報 :loveliness:

點為之唔亂用呢??

第1季3月起出5場,之後每季最少10場
唔見得比再豐裕,勝眼光呢d跑得少wor

究竟"用"既家義係點呢??:zzz: :zzz:

頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 07:16 PM 發表

點為之唔亂用呢??

第1季3月起出5場,之後每季最少10場
唔見得比再豐裕,勝眼光呢d跑得少wor

究竟"用"既家義係點呢??:zzz: :zzz:

佢第2季出賽雖然多 但老方明顯係慢慢黎搞 冇亂谷 進度係一步一步黎
老方同而家方仔練馬都係咁 唔會咁快同你谷哂佢
早幾年我都誤以為 衝鋒槍 3班頂已經盡 原來唔係

你睇再豐裕, 勝眼光果D, 就睇到蔡生同佢2個既練馬模式係完全唔同
蔡生 練馬係唔會慢慢等 ....... 所以你見佢D馬 去到頂冇啦 就係冇 好少下季又再上過
好多時見佢D馬 如果新馬初出3-4場冇表現 就唔好期望太多
安畋果D 之前一直跑D路程唔岩既 今季找到合適路程再上 又另一個CASE

頂部
PrettyIvy
資深會員

UID 4987
精華 0
積分 0
帖子 370
港元 598 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 18/12/2008
尋日我中咗呢場 WQ,不過唔係我叻,
完全係多得我老友 Lincoln 提點!:yyy:
頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20
註冊 26/4/2006
來自 Another Story
回復 #95 木奇異 的帖子

都係回到老問題...神仙年年都有呢d一季4W以上既馬出現..

如果佢將呢D馬保留體力,下季又係咪可以更上一層樓呢?

再者...通常佢會留有一手既馬都會係季中後期先走出黎贏兩三場等下季..

首飾奇寶個D就係好例子.....而且奇寶都係因為3歲先無盡用...

最後...有D馬可能係要kEEP住跑先可以保持戰鬥力同作戰態度...

隻馬係無疲態既...一季跑15場都無問題架...

大舊石,簡SIR,入錯行都係咁啦...

同埋唔係贏馬先等於用左力....出黎跑都要用力架嘛~~
頂部
櫻花 (染井吉野)
版主
Point of No Return

UID 2592
精華 0
積分 285
帖子 3418
港元 9413 萬
存款 0 萬
聲望 588
閱讀權限 100
註冊 17/3/2006
來自 New World

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 07:25 PM 發表

佢第2季出賽雖然多 但老方明顯係慢慢黎搞 冇亂谷 進度係一步一步黎
老方同而家方仔練馬都係咁 唔會咁快同你谷哂佢
早幾年我都誤以為 衝鋒槍 3班頂已經盡 原來唔係

你睇再豐裕, 勝眼光果D, 就睇到蔡生 ...

其實我覺得"蔡生"練馬手法係,當隻馬熟得8,8,9,9先拎出來跑 ,而佢啲馬多數係PPG質素普遍又唔差,一出係四班中磅跑,贏馬姿態就算隻馬得三班頂馬都好似好勁咁,而且因隻馬已成熟多數會盡用不會保留,隻馬一般情況下又會比其他練馬師較快見頂,如果"蔡生"啲馬三場內無表現多數好打有限:ppp:

人生兩大要訣 :
1.凡事有例外,任何鐵律都只是指一般情況.
2.切勿孤立單一因素去解釋任何現象.

是非審之於己
毀譽聽之於人
得失安之於數

貧賤生勤儉 勤儉生富貴
富貴生驕奢 驕奢生淫佚 淫佚又生貧賤
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 6/4/2009 07:42 PM 發表
都係回到老問題...神仙年年都有呢d一季4W以上既馬出現..

如果佢將呢D馬保留體力,下季又係咪可以更上一層樓呢?

再者...通常佢會留有一手既馬都會係季中後期先走出黎贏兩三場等下季..

首飾奇寶個D就係好 ...

其實一切下季就有答案
可能我過分杞人憂天, 又可能我所講既會發生
一切睇埋冠軍一哩同下季啦 :loveliness:
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 6/4/2009 08:03 PM 發表

其實我覺得"蔡生"練馬手法係,當隻馬熟得8,8,9,9先拎出來跑 ,而佢啲馬多數係PPG質素普遍又唔差,一出係四班中磅跑,贏馬姿態就算隻馬得三班頂馬都好似好勁咁,而且因隻馬已成熟多數會盡用不會保 ...

所以最近咪叫做失常~~高手,沙貝利,來福,賞惑都未到8,8,9,9已經羅出來跑~~

呢幾隻馬當中好多隻試閘都好勉強,而家出來跑純粹都係跑質唔跑態~有違一向神仙d馬,質態兼備才出o既原則~:ppp:
頂部