賽馬世界

標題: 整多篇西方馬經硬膠報導
Running
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World
整多篇西方馬經硬膠報導

競賽小組無能

今個季度,馬會競賽小組可謂烏龍百出,最近「傑作」為南非騎師薛凱文公然在覆磅前飲用汽水,但小組竟然懵然不察,事後要其他人提點才如夢初醒,監管機制形同虛設,競賽小組的無能盡顯無遺,馬會的威信也蕩然無存。

受薪董事一直自我標榜專業水平,但由薛天華領導的競賽小組,監察尺度時鬆時緊常惹詬病,對騎師陣上礙眼的跑法不聞不問,間接姑息養奸,加上騎師荒持續,即使獎金高,各方好手也抗拒前來客串,導致本地馬圈生態出現嚴重問題,騎師陣容乃人所共知的小圈子,只由極少數人來操控整體形勢。

受薪董事反應慢半拍

回說今屆國際賽日的大笑話,薛凱文騎「飛鷹山」贏出香港盃後,返回看台前,仍在鞍上的他,在眾目睽睽下竟向身旁的閘前助理員要求遞上一樽汽水,公然大喝數口,當時數以萬計的電視觀眾及現場馬迷無不嘩然。自稱監察水準達世界頂級的香港馬會競賽小組,當時竟然未有察覺到薛凱文這個嚴重違規的行為,直至傳媒向當值人員提點,小組才「如夢初醒」急召當事人查問,然而反應實在太遲鈍,薛凱文早已離開馬場,需要延至翌日才能向騎者作出研訊,罰款補鑊草草了事。

坐享高薪的受薪董事們,終日躲在研訊室內,表面上是埋頭工作,但卻缺乏外界監察,馬會亦一直不肯開放研訊室予傳媒旁聽。

白德民「待遇」與眾不同

現時香港的受薪董事主要來自澳洲,偏袒鄉里騎師之傳言,歷年從未平息。事實上,以往戴勝的表現經常惹起輿論批評,陣上騎法即使一再礙眼,但最終幾乎每次都能避過判罰。戴勝雖已離港返澳,但今季又輪到另一位澳洲騎師白德民公然挑戰法紀,「文武精英」、「常山鎮寶」、「龍的風采」等駒的低級發揮,令人不堪入目,有時鞭推並施贏馬,有時又笨手笨腳,贏馬一條龍,輸馬一條蟲,根本將香港馬迷都當作傻瓜。

亂解畫小組照單全收

身為白德民的波士,大摩也一樣視而不見,「常山鎮寶」逢用主帥例輸,反而借用楊穐棠卻爆出冷門,甚至早前國際騎師錦標賽抽籤配薛達祺,同樣贏得出色。至於「文武精英」白德民只用雙手輕推,最後不敵摩喼「驃驥王」,事後竟以坐騎不受鞭為理由,來回應小組查詢,惟之前「文武精英」卻在他鞭如雨下勝出,贏輸兩個款。此外,白德民處理「愛拼者贏」的騎法,亦令馬主施榮怡非常不滿,更去信馬會投訴。演出忽龍忽蟲,但次次甩身,如果說小組沒有偏袒,也令人難以信服。

縱使身為同業,也有個別華籍騎師對某些過江龍的騎法有意見,他們對小組不斷縱容小撮外籍騎師甚為不滿,甚至懷疑馬會高層與部分騎師「蛇鼠一窩」,進行利益輸送。難怪在港從騎已十六年的高雅志,早前亦突然向馬會請辭,返回祖家另謀發展。

歪理當真理

十一月二日賽後報告摘錄:白德民說,「文武精英」奔向終點時,他繼續手足並用猛烈催策坐騎,但沒有開鞭,因他認為「文武精英」已交出最佳走勢,加上坐騎已衝了一段較長途程,他覺得開鞭對坐騎不利。他說,上仗他策騎「文武精英」勝出時,曾數度開鞭,但該次他能夠留住「文武精英」至接近二百米才發力。他說,「文武精英」該次雖然能夠保持勁勢,但在鞭策下似乎沒有加速。

馬迷點睇 薛凱文違規

飲料成分點解唔使驗
郭先生:「連馬迷即場都睇到薛凱文飲汽水,點解競賽董事小組會唔知呀!而且又唔驗瑶佢飲碹支禝,咁點知碹支係汽水呢?依家罰五千蚊完全無作用,起碼都要罰薛凱文停賽先合理!」

罰五千欠阻嚇力
何先生:「罰薛凱文五千蚊對佢真係濕濕碎,我認為最少罰五位數字先至有阻嚇力,同埋馬會應該要驗瑶碹支禝,睇瑶會唔會係用箧化解違禁藥,咁做先至算公平公正!」

馬會厚待外隊?
梁先生:「我認為呢單禝好嚴重,就算取消資格都唔過分,因為碹支禝可能係藥物,如果係普通汽水都可能影響磅位,而且騎師未覆磅根本唔應該同其他人有任何接觸,究竟馬會係咪對外隊特別寬鬆?」

騎壇小圈子問題嚴重

香港馬圈幾十年來都以遍地黃金馳名,但近年海外好手紛紛拒絕來港,皆因對香港馬會已全無信心,只怪競賽小組低劣的執法水準所致。一些極度礙眼的騎法應問不問,相反司空見慣的陣上輕微擠碰,卻往往小題大做,沒有「特權」的騎者們,更經常受到嚴厲判罰,直接影響馬匹部署以至馬主利益。個別本地練馬師對目前騎師嚴重不足,都歸咎於馬會政策失當。

韋達坐大非馬迷之福

小圈子問題愈趨嚴重,導致每季數百億元的投注,完全未獲保障,韋達繼續一人坐大,每場賽事大部分實力馬任由他左揀右揀,都只怪缺少具分量的外來騎師與他抗衡,馬圈生態失衡,絕非馬迷之福。

檢討現時在港出賽騎師的數目,長期只得約二十人,在「手快有、手慢冇」的不健康狀況下,練馬師及馬主有時被迫起用某些騎師,賽後卻只換來一肚氣,卻又投訴無門。香港馬圈「大彩池、小圈子」的畸形現象,都是拜無能管理層所賜。

頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World
啊,薯片佬本身同隔離咁「友好」、加埋西方馬經都有地盤,

呢o的報導到底係咪夾埋一齊出架?

頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006
薜凱文只係飲左一啖仔佢居然話 "大喝數口" 擺明誤導 :zzz:
e篇野我好懷疑老輝有份寫 :yyy:  睇下講白德民果度, 根本就係老輝d陰謀論, 連高雅志走人都係陰謀論 :yyy:
愛拼者贏個馬主根本就唔知聽左邊d人篤白德民背隻, 如果真係不滿, 一早應該投訴la, 等到10幾日之後?
我都唔鐘意韋達坐大, 不過問題唔係競賽小組, 而係馬會的騎師政策. 海外好手紛紛拒絕來港只因人地外面收入穩定, 又有大把大賽跑, 早咩野要黎hk同韋達果d爭姐, 一定爭唔贏ga

頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48283
港元 4571 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing
我都陰謀論一下先:fff: :fff:
佢地口講罰薜凱文,其實心入面係想頭馬取消資格等爆冷保住個place:yyy: :yyy:
頂部
PrettyIvy
資深會員

UID 4987
精華 0
積分 0
帖子 370
港元 598 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 18/12/2008

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 24/12/2008 12:46 PM 發表
薜凱文只係飲左一啖仔佢居然話 "大喝數口" 擺明誤導 :zzz:
e篇野我好懷疑老輝有份寫 :yyy:  睇下講白德民果度, 根本就係老輝d陰謀論, 連高雅志走人都係陰謀論 :yyy:
愛拼者贏個馬主根本就唔知聽左 ...

就算唔係老雞自己寫,都可能係佢 D 信徒有份寫!:eee:
頂部
金威
活躍會員

UID 3794
精華 0
積分 0
帖子 1850
港元 55 萬
存款 10 萬
聲望 2
閱讀權限 10
註冊 1/6/2007
會唔會係生果日報既人過左檔呢
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 24/12/2008 01:24 PM 發表

就算唔係老雞自己寫,都可能係佢 D 信徒有份寫!:eee:

成篇野我好懷疑係對面班天皇人物 + 薯片佬 夾手夾腳寫既 :eee:

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36640
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
薛凱文單野反而覺得馬會罰少左.
當然如果唔涉及賭博就無問題,但問題呢度係香港.
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36640
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
馬會厚待外隊.

問下家長係唔係有崇洋心理,講英文叻係唔係人都高level d?
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36640
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
有冇諗過白德民係邊位練馬師主帥?
點解無人話過練馬師乜乜物物?例如大摩,方嘉柏?

3年前鄭雨滇騎自由行贏左冼毅力隻勁闖.

結果入凱旋門時滇仔係黑哂面,之後立即俾羅達操番.

呢d又係咩野黎:fff:
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
註冊 3/11/2006
飲料成分點解唔使驗
郭先生:「連馬迷即場都睇到薛凱文飲汽水,點解競賽董事小組會唔知呀!而且又唔驗瑶佢飲碹支禝,咁點知碹支係汽水呢?依家罰五千蚊完全無作用,起碼都要罰薛凱文停賽先合理!」

我上次o既戲言...估唔到真係有馬迷提出~.~"""

駛唔駛捉埋個入閘員去驗呢?:yyy:
頂部
櫻花 (染井吉野)
版主
Point of No Return

UID 2592
精華 0
積分 285
帖子 3418
港元 9413 萬
存款 0 萬
聲望 588
閱讀權限 100
註冊 17/3/2006
來自 New World
呢d 偶一才發生嘅嘢 追究來把鬼咩 而且對方係 客人和已經成過去.
香港人 愈來愈無聊和得閒. 大事和有潛在危機嘅事又睇唔到,就係浪費晒d時間,爭論埋呢d以後都唔多可能再發生嘅嘢. :uuu:
現在 香港人  心中只有 報仇雪恨:tttt:

人生兩大要訣 :
1.凡事有例外,任何鐵律都只是指一般情況.
2.切勿孤立單一因素去解釋任何現象.

是非審之於己
毀譽聽之於人
得失安之於數

貧賤生勤儉 勤儉生富貴
富貴生驕奢 驕奢生淫佚 淫佚又生貧賤
頂部