賽馬世界

標題: 馬王輝:質新馬急唔o黎!
Running
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World
馬王輝:質新馬急唔o黎!

姚本輝上季勝出三十七場頭馬,成績相當美滿。輝哥今季聘請馬偉昌為主帥,不少人都對這對組合寄予厚望。

不過,姚喼今季卻起步「慢閘」,到上月八日才憑「駕進」打開勝門,

至於鎮倉寶「蓮華生輝」亦因傷未能遠征日本。

雖然姚喼開季運氣只屬一般,但輝哥仍滿懷信心,

他相信待喼內新血踏入正軌後,馬房成績將會冒升。

駕進替姚廄打開今季勝利之門。

姚本輝之前兩季都頗為急進,前季開鑼已憑「飛象過河」先聲奪人,

而上季在第二個賽日就憑「聚寶駒」開齋。

對於今季到第八次賽事,始憑「駕進」取得季內首捷,

姚本輝有以下見解:

「上季我喼頭馬數字雖然理想,但卻換來不少馬匹今季需要以高評分起步,

如要衝破評分新高,當然有一定難度,因此季初我只好伺機而動。」

其實,姚廄有十多匹上季和今季新馬都仍然按兵不動。

輝哥解釋:「我一向相信『萬丈高樓從地起』的道理,因此訓練新馬不喜歡急於一時,

寧可打好基礎始派上陣,務求令馬兒有較長的競賽里程,

當年『蓮華生輝』在首季未被安排出賽正是這個原因。」

「另外,由於早前部分新馬的健康有點小毛病,

故操練上未敢太過催迫,惟現時一切已回復正常。

由於這些新馬的部署需配合本身進度,所以季初暫時仍主要以舊馬先行,

待新血稍後成功接棒,馬房成績應有所提升。」輝哥續說。

盼馬偉昌手風轉順

而對於馬偉昌的表現,姚本輝說:

「馬偉昌經過十多次賽事後依然守齋,難免替他心急,

幸好剛周六終憑柏喼「競駿精英」打破悶局,

希望手風自此轉順,多替我廄贏馬。

其實馬偉昌已不斷研究倉內馬匹的特點和賽績,

加上重返香港上陣近兩個月,已逐漸重新適應本地賽事模式,

相信繼後日子頭馬陸續有來。」

蓮華生輝留力國際賽

因腳傷缺陣日本短途馬錦標的「蓮華生輝」,姚本輝表示此駒的傷勢並無大礙。

練者說:「『蓮華生輝』早前被發現芝麻骨有輕微裂痕,

可能是在晨操時,或者在馬房內弄傷自己,

不過其情況極之輕微,猶如汽車車身被刮花一樣,

只要打蠟即可回復原貌。」

「蓮華生輝」近期已恢復到大圈踱步,並加配頭罩出試。

姚本輝解釋加配備的原因時說:

「『蓮華生輝』從九月起休息了一段日子,

到近期才重出大圈進行操練,難免會較為急躁,

所以我特意為牠加配頭罩,待牠稍後逐漸收斂,

就可以除下此配備。」

操練逐步加強

談到「蓮華生輝」的目標,姚本輝表示可望在香港短途錦標復出。

他說:「雖然『蓮華生輝』的操練工夫正逐步加強,

但由於現時距離國際賽只有一個月多,

因此我不會刻意趕工夫,出戰本月中的香港短途錦標預賽,

反而留待下月的正本戲才復出,

希望牠屆時可有令人滿意的演出。」

彈藥充足

姚本輝目前養馬61匹爆倉,但出賽次數只七十七匹次,

明顯偏少,在其六十一駒中,三歲馬佔21匹之多,

四歲馬則有16匹,五歲10匹,餘下六歲或以上只14匹,

旗下很多質新分子都未郁手,此等質新馬一旦成熟,

下半季相信可令姚喼成績節節上升。

頂部
asiadragon
虛擬馬主

UID 2851
精華 0
積分 113
帖子 65831
港元 11509 萬
存款 0 萬
聲望 3936
閱讀權限 20
註冊 12/5/2006
不過其情況極之輕微,猶如汽車車身被刮花一樣,

只要打蠟即可回復原貌。:kkk: :ccc:

唔跑短途錦標預賽..始終令人擔心:ppp:
頂部
小魔怪
虛擬馬主
小魔怪

UID 2277
精華 0
積分 0
帖子 1479
港元 20 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 8/7/2006
打蠟:yyy:

希望隻馬安全過到終點就ok啦:ppp:

.
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
註冊 3/11/2006
希望姚本輝唔好又步4年前o既後塵,馬房由強勢打落到變弱勢啦~~~

大家仲記唔記得4件前發生咩事呢??

咪就係姚本輝又請主帥.請左個雷恩來香港,雷恩開季一樣成績麻麻,姚本輝o既成績亦由o個時開始

大倒退~~好心你唔好學人請主帥啦~~

有一樣野好巧合,同年姚本輝請主帥,威哥都請主帥,巧合響邊??就係威哥主帥正是都爾,姚本輝

一請主帥,都爾巧合地8來香港做其他馬房o既主帥~:yyy:
頂部
櫻花 (染井吉野)
版主
Point of No Return

UID 2592
精華 0
積分 285
帖子 3418
港元 9413 萬
存款 0 萬
聲望 588
閱讀權限 100
註冊 17/3/2006
來自 New World
其實如果唔係"姚生"(或 馬主?)好大喜功,之前明有傷都想跑場日本大場,現在可能已經好返晒了.
現在又大想頭,得返一個月跳都未開始快跳,又想硬拼一場大賽,就算比佢地搏到都可能一場了:kkkkk:

人生兩大要訣 :
1.凡事有例外,任何鐵律都只是指一般情況.
2.切勿孤立單一因素去解釋任何現象.

是非審之於己
毀譽聽之於人
得失安之於數

貧賤生勤儉 勤儉生富貴
富貴生驕奢 驕奢生淫佚 淫佚又生貧賤
頂部
小魔怪
虛擬馬主
小魔怪

UID 2277
精華 0
積分 0
帖子 1479
港元 20 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 8/7/2006

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 10/11/2008 04:08 PM 發表
其實如果唔係"姚生"(或 馬主?)好大喜功,之前明有傷都想跑場日本大場,現在可能已經好返晒了.
現在又大想頭,得返一個月跳都未開始快跳,又想硬拼一場大賽,就算比佢地搏到都可能一場了:kkkkk:

最唔應該係跑場國美:uuu:

.
頂部
君子
虛擬馬主

UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7573
港元 76 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 10/11/2008 16:32 發表

最唔應該係跑場國美:uuu:

鬼叫老巫比人塞死輸左場1400咩 :yyy:
頂部
poiuy
版主
醬醬,阿7ki7ki棒棒醬醬

UID 2288
精華 0
積分 947
帖子 20253
港元 7468 萬
存款 10 萬
聲望 654
閱讀權限 100
註冊 10/1/2006
國你老尾啦...........
日期晨操類別馬場/跑道操練詳情配備
10/11/2008踱步沙田  外圈 外圈 快踱一圈 副練馬師 H
09/11/2008游水     
07/11/2008游水     
06/11/2008踱步沙田  外圈 外圈 快踱一圈 副練馬師 H
頂部
小魔怪
虛擬馬主
小魔怪

UID 2277
精華 0
積分 0
帖子 1479
港元 20 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 8/7/2006

QUOTE:
原帖由 君子 於 10/11/2008 07:28 PM 發表

鬼叫老巫比人塞死輸左場1400咩 :yyy:

如果隻馬真係搞唔返好
依家埋單計原來先得兩場G1
對呢隻名氣咁大既馬黎講未免少左D:hhh:

.
頂部
yuricylau (Y)
虛擬馬主

UID 4099
精華 0
積分 0
帖子 28686
港元 6146 萬
存款 7064 萬
聲望 45
閱讀權限 20
註冊 15/10/2007

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 10/11/2008 08:04 PM 發表

日期晨操類別馬場/跑道操練詳情配備10/11/2008踱步沙田  外圈 外圈 快踱一圈 副練馬師 H09/11/2008游水      07/11/2008游水      06/11/2008踱步沙田  外圈 外圈 快踱一圈 副練馬師 H

輝哥唔係諗住操唔夠一個月跑int.呀:fff: :fff:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28969
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 10/11/2008 08:13 PM 發表

其實係冇可能跑到 佢自己一定知,
但 有時 有 d 事實係唔可能咁快講......:ppp:

柏高又中
頂部
君子
虛擬馬主

UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7573
港元 76 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 10/11/2008 20:04 發表

日期晨操類別馬場/跑道操練詳情配備10/11/2008踱步沙田  外圈 外圈 快踱一圈 副練馬師 H09/11/2008游水      07/11/2008游水      06/11/2008踱步沙田  外圈 外圈 快踱一圈 副練馬師 H

連練馬師都話無問題 點解吾信佢 放心啦  :gggg: :gggg:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28969
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006

QUOTE:
原帖由 君子 於 10/11/2008 08:30 PM 發表

連練馬師都話無問題 點解吾信佢 放心啦  :gggg: :gggg:

咁有信心 ge 話 你賭落去之前叫叫我 :yyy: :yyy:
我曬冷曬你成屋底衫褲 等你冇底褲著 :zzz: :yyy:

柏高又中
頂部
S.WEEK
版主

UID 2148
精華 3
積分 2153
帖子 37270
港元 129 萬
存款 10 萬
聲望 25
閱讀權限 100
註冊 31/12/2005

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 10/11/2008 08:13 PM 發表

佢諗住

無了「騏綵」呢匹最大對手,7成都夠掃 :yyy: :yyy:
頂部