賽馬世界

標題: 好爸爸遠征成疑?
raulwong1
活躍會員

08-09年度馬場大亨 - 傑出表現賞  
UID 2800
精華 1
積分 22
帖子 1959
港元 1157 萬
存款 10 萬
聲望 4
閱讀權限 10
註冊 7/5/2006
來自 道光使團
總之我都係希望好爸爸可以去得成~!

最愛三寶----->1.告魯夫
                   2.電子麒麟
                   3.好利威

頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20
註冊 26/4/2006
來自 Another Story

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 24/5/2008 01:52 AM 發表
係遠征就應堅定,只要隻馬仲係健康,去跑又唔會小忽肉
?唔跑咪算囉,早早下決定,何必諗咁來呢?
做事應該有好壞2邊諗?騎師唔比,飼料唔岩等壞打算,再搵後備方法~!
如果堅決唔遠征,冇人會迫你~!
呢樣野根本係光 ...

係真係會小忽肉的:yyy:

騏綵去一轉新加坡...未跑都唔見成百磅...

而家咪話有呢d問題既話...唔批准佢拎糧既..唔俾杜杜騎既佢咪唔去..

呢個咪就係壞個方面既打算..

咁既然日本馬會肯咁咪去

你又犯哂騏綵個次既錯誤...將所有責任丟哂落練馬師度:ppp:
頂部
raulwong1
活躍會員

UID 2800
精華 1
積分 22
帖子 1959
港元 1157 萬
存款 10 萬
聲望 4
閱讀權限 10
註冊 7/5/2006
來自 道光使團

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 24/5/2008 01:56 AM 發表

係真係會小忽肉的:yyy:

騏綵去一轉新戊ㄜ屭ㄕ谷宒S...

而家咪話有呢d問題既話...唔批准佢拎糧既..唔俾杜杜騎既佢咪唔去..

呢個咪就係壞個方面既打算..

咁既然日本馬會肯咁咪去

你又犯哂 ...

係8磅....

2.電子麒麟
                   3.好利威

頂部
raulwong1
活躍會員

UID 2800
精華 1
積分 22
帖子 1959
港元 1157 萬
存款 10 萬
聲望 4
閱讀權限 10
註冊 7/5/2006
來自 道光使團
光頭佬都冇一個堅定的遠征心態
意外呢D野冇人估到,知道就唔叫意外~!

2.電子麒麟
                   3.好利威

頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 24/5/2008 01:57 AM 發表

係8磅....

自己搵番新聞..賀賢講到明隻馬瘦左幾十磅
頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 24/5/2008 02:01 AM 發表
光頭佬都冇一個堅定的遠征心態
意外呢D野冇人估到,知道就唔叫意外~!

後面個句OT既:yyy:

我好難同你介定乜野叫堅定既心態姐..

就等於我而家想鬧你,一係就鬧,一係就唔鬧

但鬧你又會俾人罰,唔鬧你我又對唔住自己

我都無一個堅定心態啦:jjjj: :jjjj:
頂部
raulwong1
活躍會員

UID 2800
精華 1
積分 22
帖子 1959
港元 1157 萬
存款 10 萬
聲望 4
閱讀權限 10
註冊 7/5/2006
來自 道光使團
算了∼!睇星期2,光頭佬咩決定吧∼!
唔去真係有點可惜!!
或者到時佢用到杜生加用埋自己既飼料,輸左的話都冇得推了

2.電子麒麟
                   3.好利威

頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 24/5/2008 02:10 AM 發表
算了∼!睇星期2,光頭佬咩決定吧∼!
唔去真係有點可惜!!
或者到時佢用到杜生加用埋自己既飼料,輸左的話都冇得推了

輸都無辦法..除左要搭飛機呢個問題,其他乜都係光頭佬負責的了..

除非話騎師陣上發揮唔好:ppp:
頂部
timothyhin
虛擬馬主

UID 2157
精華 0
積分 1351
帖子 9983
港元 4100 萬
存款 0 萬
聲望 43
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 24/5/2008 01:43 AM 發表

咁使唔使講又去又唔去咁講足半個月呀...= ="
婆婆媽媽,告仔同愛倫幾時有咁婆媽過?
驚輸係主要原因吧:fff:

你拎一個成日響歐洲周圍走甚至遠征黎亞洲既練馬師同呢兩個比?:jjjj: :jjjj:
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36640
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
其實原居民都試過啦.
愛倫次次遠征都帶條私家魚,點知有一次去日本,日本唔俾佢地帶,佢梗係上訴啦.
好似係上訴成功.

所以我覺得飼料唔係主要問題,係騎師問題比較重要.
而家馬主梗係想隻馬遠征國際一級賽贏馬,實實在在唔會俾人話係地頭蟲馬王.
但又唔想俾錢去美國跑咩野育馬者一哩錦標:fff: .
而家又當打,梗係想去啦.
舊年4隻香港馬跑得最好係佢.
不過冼大少就......:kkkk:
頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/5/2008 10:28 AM 發表
其實原居民都試過啦.
愛倫次次遠征都帶條私家魚,點知有一次去日本,日本唔俾佢地帶,佢梗係上訴啦.
好似係上訴成功.

所以我覺得飼料唔係主要問題,係騎師問題比較重要.
而家馬主梗係想隻馬遠征國際一級賽贏馬,實實在在唔會俾人話係地頭蟲馬王.
但又唔想俾錢去美國跑咩野育馬者一哩錦標:fff: .
而家又當打,梗係想去啦.
舊年4隻香港馬跑得最好係佢.
不過冼大少就......:kkkk:

不過好爸爸係美國出身,而且又係美國血統,應該唔駛俾錢都可以跑BC Mile。

去到一級賽,當然要搵返最佳拍檔去騎返,求其搵個唔熟馬性o既人去騎,隨時騎到一鑊泡!

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36640
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 Running 於 24/5/2008 10:36 AM 發表

不過好爸爸係美國出身,而且又係美國血統,應該唔駛俾錢都可以跑BC Mile。

去到一級賽,當然要搵返最佳拍檔去騎返,求其搵個唔熟馬性o既人去騎,隨時騎到一鑊泡!

左轉,雖然日本東京都係左轉,唔知佢跑左轉係唔係大打折扣.又或者上年只係唔係出面衝先至無咁勁.
我無記錯美國育馬者賽事今年都係同舊年個主場舉行?
頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/5/2008 10:44 AM 發表

左轉,雖然日本東京都係左轉,唔知佢跑左轉係唔係大打折扣.又或者上年只係唔係出面衝先至無咁勁.

今年係加州San Anita

頂部
好爸爸 (馬王)
虛擬馬主
Horse of the year

UID 3346
精華 0
積分 0
帖子 2283
港元 2682 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 20/10/2006
來自 Brighton
薜達志:"爸爸9成9出席安田"by scmp

A trip to the Yasuda Kinen in Tokyo for the world's joint top-rated miler, Good Ba Ba, has lurched from most unlikely to extremely likely - all in a day.

The trip had been in doubt with the possibility jockey Olivier Doleuze would not be allowed to enter Japan, due to his cocaine positive five years ago, and his tribulations regarding a vitamin tonic this week further complicated the situation until he was unconditionally cleared by the Jockey Club. But no sooner had trainer Andreas Schutz received indications that Doleuze's visa would be issued in the coming days than a foot and mouth disease ban on Good Ba Ba's regular feed from England became a new hurdle. "We have built a high international profile with this horse this season and it was unacceptable to expect him to go and compete there at a disadvantage," Schutz said yesterday. "I didn't want to use the Japanese feed and that would have meant only feeding him on oats and carrots - it's like saying to a runner he can race in the marathon but he could only do it on a diet of French fries," he said. :yyy: A foot and mouth scare in the UK in August last year had seen an international ban on certain farm products from England, but those bans were lifted in December 31 and the country declared free of foot and mouth again in February. However, the Japanese authorities contended that Good Ba Ba's feed was still banned from importation. But an e-mail from the Japan Racing Association yesterday afternoon confirmed that the UK was now considered officially free of the disease and that Good Ba Ba's feed would be allowed. "Things have dramatically changed with that e-mail and I am much happier now than I had been. Before this, there was only a slim chance he would go - now there is only a slim chance he will not go," Schutz said. "I have been to Japan with horses five times before and the usual situation is that the horse arrives before the feed - which means feeding him oats and carrots only for a few days, as we did last year. "The feed has to be imported from my source by the Japanese, you cannot bring it yourself. Now that it has been approved, Good Ba Ba's feed will arrive a day or so after he does, which is acceptable." The situation had some echoes of "Prawngate" in 2001, when Japanese authorities initially banned a Yasuda Kinen defence by Hong Kong's Fairy King Prawn, then the world's top rated sprinter miler, due to a foot and mouth disease crisis in the UK. After fierce lobbying by the Hong Kong Jockey Club and trainer Ivan Allan, the issue was eventually overcome and Fairy King Prawn took his place in the race, finishing ninth. "The horse himself is in great shape," Schutz reported.

頂部
timothyhin
虛擬馬主

UID 2157
精華 0
積分 1351
帖子 9983
港元 4100 萬
存款 0 萬
聲望 43
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 Running 於 24/5/2008 10:36 AM 發表

bc mile對既對手應該同上年場香港一哩差唔多:ppp:
因為bc響歐洲搞左好多類似冠軍一哩既外圍賽:ggg:
又係贏左就直入bc mile:ggg:
頂部
好爸爸 (馬王)
虛擬馬主

UID 3346
精華 0
積分 0
帖子 2283
港元 2682 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
來自 Brighton
我都係講果句啦
好爸爸唔同好利威and牛精福星

後兩者根本完全無負擔...盡地一煲無咩所謂..."fans"梗係講得輕鬆
不過爸爸最終目標始終放係育馬者杯...一陣有咩冬瓜豆腐就完全係練馬師責任

香港無幾多馬會有機會跑呢個比賽....因為除左美國出生馬外
無幾多馬主願意俾果筆巨額懲罰性參戰費

好多練馬師一心諗住遠征...好少諗過遠征帶來既後果
薛達志富有遠征經驗...自然會早一步諗出各種可以影響馬匹表現既問題
呢點係值得支持

最後希望爸爸能遠征成功而且平安歸來....thats all

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36640
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 好爸爸 於 24/5/2008 01:17 PM 發表
我都係講果句啦
好爸爸唔同好利威and牛精福星

後兩者根本完全無負擔...盡地一煲無咩所謂..."fans"梗係講得輕鬆
不過爸爸最終目標始終放係育馬者杯...一陣有咩冬瓜豆腐就完全係練馬師責任

香 ...

好爸爸都無負擔,香港馬王+最佳一哩囉梗.
唔去都無影響.問題係個馬主度姐.:fff:
頂部
好爸爸 (馬王)
虛擬馬主

UID 3346
精華 0
積分 0
帖子 2283
港元 2682 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
來自 Brighton

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/5/2008 01:20 PM 發表

好爸爸都無負擔,香港馬王+最佳一哩囉梗.
唔去都無影響.問題係個馬主度姐.:fff:

如果以今季計....當然已經超額完成
不過幕後明顯一早將箭頭放係育馬者草地一哩...呢方面練馬師上年贏出國際賽後已不下於一次提及

所以而家真係一步都唔可以行錯...有咩問題的話絕對會影響步署

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36640
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 好爸爸 於 24/5/2008 01:41 PM 發表

如果以今季計....當然已經超額完成
不過幕後明顯一早將箭頭放係育馬者草地一哩...呢方面練馬師上年贏出國際賽後已不下於一次提及

所以而家真係一步都唔可以行錯...有咩問題的話絕對會影響步署

日本獎金賽事高.
當然我都相信薛達志遠征功力:gggg: .
不過都係老土果句,睇下馬主想點:jjjj: .
頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48283
港元 4571 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/5/2008 10:44 AM 發表

上年既好爸爸跑冠軍一哩果時連勝利飛駒都可以衝贏佢:ppp: :ppp:

頂部