賽馬世界

標題: A跑道o既另類偏差,放頭馬完全捱打~~~
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
睇返上次A跑道賽事之後 , 發現偏差未如樓主想像中大

有實力之馬 係步速適合下 , 跟前依然有好表現

而放頭馬始於係個體 , 數據上比較少 , 而且有實力既放頭馬亦未必會選擇係 A 欄賽事日出賽

所以未能證實是否由場地偏差令放頭馬不能有好表現 以至 不能取勝

但正如 育馬者兄 所講 , C欄既窄彎 係比 A欄既 闊彎 更能夠令放頭馬留力 , 從而跑得更輕鬆
頂部
Beckimike2
二星會員

UID 2904
精華 0
積分 5
帖子 90
港元 335 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10
註冊 14/6/2006
Last & first reply

[url=viewthread.php?tid=55347]跑道偏差[/url] 根本係跑馬既一部份! 馬會有冇限制騎師既跑法? 冇吧?:aaa:
頂部
毅力
資深會員

UID 3738
精華 0
積分 0
帖子 319
港元 630 萬
存款 100 萬
聲望 54
閱讀權限 10
註冊 3/5/2007
嘈o乜呢? 以下係03-04年開始o既田草A跑道第一名o既走位, 不包括直路賽, 自己慢慢睇, 慢慢研究啦! 哈哈!:eee: :eee:
頂部
毅力
資深會員

UID 3738
精華 0
積分 0
帖子 319
港元 630 萬
存款 100 萬
聲望 54
閱讀權限 10
註冊 3/5/2007
繼續!:eee: :eee:
頂部
毅力
資深會員

UID 3738
精華 0
積分 0
帖子 319
港元 630 萬
存款 100 萬
聲望 54
閱讀權限 10
註冊 3/5/2007
再繼續!:eee: :eee:
頂部
毅力
資深會員

UID 3738
精華 0
積分 0
帖子 319
港元 630 萬
存款 100 萬
聲望 54
閱讀權限 10
註冊 3/5/2007
Last!:eee: :eee:
頂部
live
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」  
UID 2727
精華 0
積分 23
帖子 355
港元 5279 萬
存款 0 萬
聲望 5
閱讀權限 20
註冊 20/4/2006
來自 火星

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 9/12/2007 07:55 PM 發表

事後孔明分析法好多時都可以用黎對抗D歪理 :ccccc:

:yyy: 支持

大亨名下馬匹:
Ⅰ中國陸家
Ⅱ海之逸   
Ⅲ牛精財星
Ⅳ 贏得住
Ⅴ神州穿梭

JRA名下馬匹:
Admire Amore
G P Emblem         
頂部
毅力
資深會員

UID 3738
精華 0
積分 0
帖子 319
港元 630 萬
存款 100 萬
聲望 54
閱讀權限 10
註冊 3/5/2007
今日大賽日, 咁多惡馬, 放頭當然無著數啦! :uuu: :uuu: 一般的情況, 放頭馬要無馬燒; 後上馬要有快步速! 要有著數就要睇形勢! 總括o黎講, 香港地跑馬模式一般跟前守好位, 轉直路彎前o係前五位就最著數!:eee: :eee:
頂部
活力寶蹄
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3496
精華 0
積分 0
帖子 7565
港元 -296 萬
存款 10 萬
聲望 55
閱讀權限 20
註冊 25/12/2006
來自 AF
咁不如整個美國馬場出黎...:yyy:

頂部
abcde
版主

UID 2184
精華 0
積分 19
帖子 1484
港元 4339 萬
存款 0 萬
聲望 57
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
我就咁睇...a跑道 感覺上係跑實力......
不喜勿插....:loveliness:
頂部
智弱網民
虛擬馬主

UID 3589
精華 1
積分 0
帖子 3743
港元 4405 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 22/2/2007
大家都俾o個d所謂評馬人荼毒哂, 講咩野偏差, 其實跑道係一種因素

根本每條賽道特性唔同, 當然有d就利放頭, 有d就利後上; 簡單d嚟講就好似你睇f1咁, top speed強o既跑巴西條大直路就最好, 靈活加速快既跑monte calo 又著數d; 唔通條賽道多灣就對大馬力既車唔公平囉喎? 根本講唔通

場地偏差o係跑馬地就適用, 老實講沙田條跑道已經算係好公平, 講到尾隻馬實力, 狀態同騎師係最緊要, 狄倫就係無上述其中兩樣所以馬王都死
頂部
金威
活躍會員

UID 3794
精華 0
積分 0
帖子 1850
港元 55 萬
存款 10 萬
聲望 2
閱讀權限 10
註冊 1/6/2007
其實每個跑道都會有偏差
睇左咁多年馬, a 跑道對比起a b c 三個黎講係偏差得最少(唔等於無)
以前有D 跑道, d 跑道偏差得仲大
印象中間中有時a 跑道也利放頭
當年也有百勝威可以由頭放到尾, 天鵝騎士也可以放頭係出面蝕黎跑都輸得好近
告魯夫也可以放頭跑得好好
而且也要計埋有冇落雨
有時我會覺得唔好計偏差有幾大, 對賽馬也健康一點, 也好睇一點
頂部
智弱網民
虛擬馬主

UID 3589
精華 1
積分 0
帖子 3743
港元 4405 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 22/2/2007
[quote]原帖由 金威 於 10/12/2007 07:25 AM 發表

...有時我會覺得唔好計偏差有幾大, 對賽馬也健康一點, 也好睇一點

我絕對認同:ccccc:

始終跑馬係跑"馬" , 隻馬有既跑外疊都有, 隻馬無既俾你快活谷C欄黃金一檔都無用

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 9/12/2007 07:50 PM 發表

last reply.....出埋 le 個 reply 唔再在此 post 出 reply

10月24日 谷 c+3, 係 C+3
係人都知 " 極端 bias " ge 賽道
係人都知 後上死, 外疊死

我果晚問出左個問題
依家都冇人答到我

-- 點解果晚 貴蝦王 跑 1200, 最外最後都有力上黎
果晚我係買 貴蝦王的, 11 檔 谷 1200 c+3 照買

4983 位置Q 跑馬地 星期三 6 場    1 貴蝦王 拖 2 老少雙雄 +
           8 祥勝奇駒 $10   $20.00
4977 連贏 跑馬地 星期三 6 場    1 貴蝦王 + 8 祥勝奇駒 +
           10 勁力十足 $10   $30.00
4976 連贏 跑馬地 星期三 6 場    1 貴蝦王 + 2 老少雙雄 +
           10 勁力十足 $10   $30.00

-- 果場 4 班 1200, 一場蝕 ge 馬 win, 另一場大勇 3,4 疊都有 place...乜唔係內疊大曬咩??

-- 多樂寶一路 3 疊, 出彎 4,5 彎, 唔係谷 c+3 死位咩??
   點解 贏到??  

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 10/12/2007 10:34 AM 發表
原帖由 金威 於 10/12/2007 07:25 AM 發表

...有時我會覺得唔好計偏差有幾大, 對賽馬也健康一點, 也好睇一點

我絕對認同:ccccc:

始終跑馬係跑"馬" , 隻馬有既跑外疊都有, 隻馬無既俾你快活谷黃金1檔都無用 ...

thx, 終於有人答到 :ccccc: :ccccc:
所以 都要破例出黎 reply 多1次
答案就係咁簡單, 依家係跑 "馬" 唔係跑偏差 :ddddd:

盲目執著偏差只會自困
懶馬會懶騎師

睇下某評馬人果 d 賽馬電視節目 就知道,
賽馬結果 應改名做 騎師結果/鬧人結果

柏高又中
頂部
金威
活躍會員

UID 3794
精華 0
積分 0
帖子 1850
港元 55 萬
存款 10 萬
聲望 2
閱讀權限 10
註冊 1/6/2007
總之有好既賽事
其實咩跑道也差不多
記得有一年谷草國際騎師賽
最後一關岳禮華騎露明飛飛出去追, 險勝史提芬
勁好睇
也因為呢一場, 印象中好似拎左當年國際騎師冠軍
頂部
Minisizeshirt
禁止發言

UID 4027
精華 0
積分 0
帖子 233
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 19/9/2007
1,3,5,7,9,單,2,4,6,8,10雙?跑馬唔係前走就後追?費神於這些數字祇會徒勞無功?:loveliness:
頂部
毅力
資深會員

UID 3738
精華 0
積分 0
帖子 319
港元 630 萬
存款 100 萬
聲望 54
閱讀權限 10
註冊 3/5/2007

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 10/12/2007 01:09 PM 發表

thx, 終於有人答到 :ccccc: :ccccc:
所以 都要破例出黎 reply 多1次
答案就係咁簡單, 依家係跑 "馬" 唔係跑偏差 :ddddd:

盲目執著偏差只會自困
懶馬會懶騎師

睇下某評馬人果 ...

又等我用理性o既角度去解釋一下俾你聽丫!:eee: 又等你不妨再破例出o黎再 reply 多一次啦!:yyy:

其實該場係低水準賽事! 加上白德民o既功力先可以跑到第三, 若換o左第二個, 可能第三名就係「富有心得」了!:yyy:先講白德民今季騎外線馬o既成績, 到目前為止共騎了16匹, 得4冠2亞3季, 上名率56.3%.:ccccc:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006

QUOTE:
原帖由 毅力 於 11/12/2007 12:29 AM 發表

又等我用理性o既角度去解釋一下俾你聽丫!:eee: 又等你不妨再破例出o黎再 reply 多一次啦!:yyy:

其實該場係低水準賽事! 巨麮臚T, 若換o左第二個, 可能第三名就係「富有心得」了!:yyy:先講白德民今季騎外線 ...

你咁講即係我地全部唔理性 la
你叫到我就回一下
之後 我亦唔駛再回你

柏高又中
頂部
毅力
資深會員

UID 3738
精華 0
積分 0
帖子 319
港元 630 萬
存款 100 萬
聲望 54
閱讀權限 10
註冊 3/5/2007
再睇番當日賽事一共有四場1200米, 造出的時間為:

106場次 五班 24.1 23.3 (47.4) 23.1 1.10.5
107場次 四班 24.0 23.3 (47.3) 23.3 1.10.6
108場次 四班 24.1 23.1 (47.2) 23.7 1.10.9
111場次 三班 24.1 23.3 (47.4) 23.4 1.10.8

當日的前段步速, 不論班次, 都是大同小異的, 第三班的總時間還比第五班慢了3線, 唔好話俾我聽, 該場五班賽是高水準呀! 因為前五名其後再出都無馬可以入Q, 只有跑第五名輸四個幾馬位的「揀得準」再出跑第三!:fff:

睇番當晚o既賽事, 大部分上名馬都係前段貼欄慳位的! 所以「時代明星」、「大勇」及「貴蝦王」走二三疊的可以追上o黎, 其實本身水準唔差! 「時代明星」再出就贏馬, 上三班都能跑到第二名; 而「大勇」再出跑一千輸o左, 跟住再跑減一分又再跑到第三名, 但所負距離又近o左! 唔知「貴蝦王」幾時會再跑呢?:aaaa::eee:

頂部
毅力
資深會員

UID 3738
精華 0
積分 0
帖子 319
港元 630 萬
存款 100 萬
聲望 54
閱讀權限 10
註冊 3/5/2007