賽馬世界

標題: 卡洛斯:四班新馬水準質素低落
雄心威龍 (JRA圍威喂團Zain)
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
註冊 3/10/2012
來自 慧星劍=螢火蟲=Agnes
卡洛斯:四班新馬水準質素低落

通常每到舉行新馬賽事的時候,馬會就會多編一場即跑夠十一場,目的是「彌補」新馬賽那縮減了的投注額。

明日沒有新馬賽,但亦編排十一場,一來是贊助賽日,二來頭場的條件四班賽亦差不多等於新馬賽,馬會對此場的投注額不樂觀,故此要多編一場來彌補。

所講的這一場四班賽,實際上是一場有讓磅的三歲新馬賽事,這樣獨立分拆出來,讓我們有機會好好檢視一下現今的新馬水平,而結論只有四個字,就是「十分平庸」。

這正正是香港賽馬現時所面對的其中一個問題,就是不少引入的未上陣新馬,根本沒有甚麼較佳的質素,三扒兩撥已落到第五班,因而令中下班賽事的質素十分低落。

馬會原意是由專人替準馬主買入一些較好的新馬,可惜拍賣會馬的水準歷年受人詬病,效果恐怕是適得其反。

當然這些馬匹中部分可以交出頭馬,這純粹是因為無論水準如何不濟的賽事,總會產生出一匹頭馬,能夠贏馬並不等同具備優良質素。

現時的四班,只偶爾會出現一匹可以扶搖直上的好馬,而逾半數的場合,其實只不過是水兵在鬥海軍。

摘自東方。個人不敢苟同

玩一人多號就算,仲要厚顏無恥叫班同團幫你一齊玩圍威喂,玩個網遊玩到咁無品,都真係幾佩服。
David同馬俠,身為版主,幫親不幫理;Zain團其他幾個圍威喂仲玩到咁撚高興,佩服!恥與你地為伍,從此退出RW。
最後,感謝RW真誠幫助過小弟的版友們,有緣將來再會。此號就此永不登錄。
頂部
神之子
資深會員

UID 3965
精華 0
積分 0
帖子 466
港元 360 萬
存款 10 萬
聲望 73
閱讀權限 10
註冊 19/8/2007
來自 香港
其實佢意思係唔係話出自國際拍賣會既新馬水準質素低落

頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 神之子 於 2/11/2013 05:31 PM 發表

好似唔係

這樣獨立分拆出來,讓我們有機會好好檢視一下現今的新馬水平,而結論只有四個字,就是「十分平庸」。

這正正是香港賽馬現時所面對的其中一個問題,就是不少引入的未上陣新馬,根本沒有甚麼較佳的質素,三扒兩撥已落到第五班,因而令中下班賽事的質素十分低落。

玩一人多號就算,仲要厚顏無恥叫班同團幫你一齊玩圍威喂,玩個網遊玩到咁無品,都真係幾佩服。
David同馬俠,身為版主,幫親不幫理;Zain團其他幾個圍威喂仲玩到咁撚高興,佩服!恥與你地為伍,從此退出RW。
最後,感謝RW真誠幫助過小弟的版友們,有緣將來再會。此號就此永不登錄。
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28971
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006

QUOTE:
原帖由 神之子 於 2/11/2013 05:31 PM 發表

對於呢 D 炒雜碎廢話文章, 認真你便輸了

一向 D PPG 都係偶爾有隻好勁 然後多數唔得 ga la, 根本廢話來

柏高又中
頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 2/11/2013 05:36 PM 發表

對於呢 D 炒雜碎廢話文章, 認真你便輸了

一向 D PPG 都係偶爾有隻好勁 然後多數唔得 ga la, 根本廢話來

不過PPG成功率要比ISG大好多。呢個係事實。

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28971
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 雄心威龍 於 2/11/2013 05:39 PM 發表

不過PPG成功率要比ISG大好多。呢個係事實。

咩為之成功率
贏到馬 定 上到3班/2班/1班 ??

乜都冇 define 根本就是 呃稿費的廢話來
條友成日都係咁

柏高又中
頂部
大關刀 (♥李靖筠)
虛擬馬主
小筠隊♥

UID 5330
精華 0
積分 0
帖子 17424
港元 8691 萬
存款 1000 萬
聲望 561
閱讀權限 20
註冊 2/7/2009
來自 優駿世界
叫得做低班水準梗係低落㗎啦, 唔通低班都要 質素高?

李靖筠    苛刻

歷屆拍賣馬:
駿瑪(T340) / 可人兒(V331) / 開心日子(A333) / 閃耀榮光(B372) / 奇兵大師(C424) / 巴基勇士(D312) / 堅有利(G462)
頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 2/11/2013 05:44 PM 發表

咩為之成功率

條友成日都係咁

呃稿費+1我就係呢個意思

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28971
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
一季咁多 ppg 有幾何直上.....廢話來
唔通隻隻1,2班

ISG 個 pool 得數十隻, 咁多個倉口加埋的其他 PPG 個 pool 大幾多先得

柏高又中
頂部
神之子
資深會員

UID 3965
精華 0
積分 0
帖子 466
港元 360 萬
存款 10 萬
聲望 73
閱讀權限 10
註冊 19/8/2007
來自 香港
我明呀,即係的人話香港短途水準低一樣,,現在係冇出現短途王,不過唔係低囉,
係低就唔會出去嬴到你的g1啦

頂部
poiuy
版主
醬醬,阿7ki7ki棒棒醬醬

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2288
精華 0
積分 947
帖子 20287
港元 7423 萬
存款 10 萬
聲望 654
閱讀權限 100
註冊 10/1/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 2/11/2013 05:44 PM 發表

咩為之成功率

條友成日都係咁

個朵叫馬場判官嘛....我一星期四五日要聽呢
我好明白佢點解咁寫,,但我完全唔同意佢觀點因為佢唔明白個分既意義

臣本 DJ, 打碟於澀谷
頂部
kaosen
虛擬馬主

UID 5927
精華 0
積分 0
帖子 12801
港元 533 萬
存款 0 萬
聲望 170
閱讀權限 20
註冊 12/12/2010
係咁嫁喇,到時國際賽見到好多PPG之後就話近年PP水準低落

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28971
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 2/11/2013 05:51 PM 發表

我好明白佢點解咁寫,,但我完全唔同意佢⑵動\唔明白個分既意義

咁陰功 叫佢好地地講返馬算 la

香港 D 馬平均水準係低左 我認同
(我成日都笑跑來跑去都係果堆 乜 D 谷草1000, 1650 又係你地 )
但佢 up 果 D 理由根本唔通 ge

柏高又中
頂部
tin7tin7
虛擬馬主

UID 5559
精華 0
積分 0
帖子 14667
港元 3271 萬
存款 10 萬
聲望 72
閱讀權限 20
註冊 16/1/2010

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 2/11/2013 05:51 PM 發表

我好明白佢點解咁寫,,但我完全唔同意佢⑵動\唔明白個分既意義

點解要聽咁多日
頂部
poiuy
版主

UID 2288
精華 0
積分 947
帖子 20287
港元 7423 萬
存款 10 萬
聲望 654
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 tin7tin7 於 2/11/2013 06:06 PM 發表

點解要聽咁多日

佢每個星期都話個計分員廢嘛,,又話點解要試咁多閘

頂部
yuricylau (Y)
虛擬馬主

UID 4099
精華 0
積分 0
帖子 28686
港元 6146 萬
存款 7064 萬
聲望 45
閱讀權限 20
註冊 15/10/2007

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 2/11/2013 06:19 PM 發表

佢每個星期都話個計分員廢嘛,,又話點解要試咁多閘

最_憎人鬧黎鬧去都係果三幅被....
難為了前線的你們
頂部
贏馬人
虛擬馬主
贏馬人,你要努力!加油!

UID 2249
精華 1
積分 420
帖子 7531
港元 756 萬
存款 0 萬
聲望 925
閱讀權限 20
註冊 3/1/2006
來自 車老鼠 鵝頸橋球場
水準質素低落講馬佬話四班新馬水準質素低落

冼馬田,就當你贏啦......我以後都唔再上RW
既然你咁想做狗,就永遠都做狗啦......
施華,你呢條狗屄亂咁潑火,快撚D趁地淋啦......

頂部
tin7tin7
虛擬馬主

UID 5559
精華 0
積分 0
帖子 14667
港元 3271 萬
存款 10 萬
聲望 72
閱讀權限 20
註冊 16/1/2010
我覺得試閘試得算小,一星期得兩次

我覺得宜家評馬人水準低落都未到四班新馬
頂部
yuricylau (Y)
虛擬馬主

UID 4099
精華 0
積分 0
帖子 28686
港元 6146 萬
存款 7064 萬
聲望 45
閱讀權限 20
註冊 15/10/2007
btw...一班初出的3歲仔...真心想知你想有幾高戰力
至於質素高低..跑過先知
頂部
poiuy
版主

UID 2288
精華 0
積分 947
帖子 20287
港元 7423 萬
存款 10 萬
聲望 654
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 2/11/2013 06:20 PM 發表

最_憎人鬧黎鬧去都係果三幅被....
難為了前線的你們

評分又唔係我,,寫野又唔係我,,我打工only
我只著重個事實同點係馬場贏錢,,雖然仲係日日輸

頂部