賽馬世界

標題: [新報] - 練馬相馬
tin7tin7
虛擬馬主

UID 5559
精華 0
積分 0
帖子 14667
港元 3271 萬
存款 10 萬
聲望 72
閱讀權限 20
註冊 16/1/2010

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 3/11/2013 08:42 PM 發表

果時 佢比人趕去左澳門馬會
成日鬧香港馬會 又鬧山高
依家 香港馬會比返份工佢就死曬狗咁

根本就是無料小人一個

唔識講
頂部
贏馬人
虛擬馬主
贏馬人,你要努力!加油!

UID 2249
精華 1
積分 420
帖子 7531
港元 756 萬
存款 0 萬
聲望 925
閱讀權限 20
註冊 3/1/2006
來自 車老鼠 鵝頸橋球場
評馬人都要流眼淚?
不論做人做事都應該承擔責任,我支持政府的問責制,以往每次賽馬我都剪下一些名家貼士,當賽事結束,我便會對一對他們的成績,覆看他們的賽前評論,從中觀察他們對賽馬的認識有幾多,看看他們對馬迷、對報館的誠意,因為我和他們(評馬人)接觸的機會甚多,如果他們在工作方面馬虎,沒有熱誠,正所謂 「親君子而遠小人」,那麼便很難和他交往了。
我現時所講的說話,可能被馬經版同事或靠寫貼士稿謀生的人士XYZ?但在我當練馬師的期間,曾經有一種想法,評馬人的工資應該與他們的成績掛u,多中多得,唔中就垣瓡憚薽峊齱A再升一級便是自己出資投注,以示信心,報館或電視台再以同等或協議的金錢投注,Double or Nothing,資深評馬人如果真係咁堅就應該接受這個挑戰,贏鱈}風光囉,輸鰴ㄠ滬爣o幾耐(倒貼),會自動消失,減薪或轉行。呢一種玩法就叫做「流眼淚」。

獎罰政策自我激勵
以前有馬主或投注人士跟我說,某某騎練的貼士好準(騎馬人都有人信),我回說,我樂意出資替該等人士投注,但他們的投注額不可以少於50個(萬),該等人士出資25個就可以啦(唔好話俾我聽賭得咁叻,但連25個都出唔起)另外,25個我俾,如果唔中,就大家都「流眼淚」,結果無人敢接受挑戰。練馬師要贏15場才算及格,咁評馬人要貼中幾多場頭馬或以累積贏到幾多彩金才算合格呢,唔好話一場裡面三、四個評馬家大家唱雙簧,你揀一我揀四啦,我聽見都肉麻。今時今日我跳出練馬師框框,站在中立的立場說句公道話,只知責人不識責己,大家一齊「流眼淚」咪硠o。以上說話只是我自我約束,激勵自己,不是有心得罪各位前輩馬評家。莫怪莫怪!

方程式熱身後到位
第八場三班1200米,「旺當家」磅重位外,133磅排12檔,苦也!「新力飛」有點能力,但三班唔突出,要有良好因素支持才能夠贏,由於今場有能力的馬匹皆排檔不利,執死雞係時候了。「真誠真意」上仗第35場在全面性機會下競賽,只能跑第五名, 今場仲要129磅而排第11檔,如果因為莫雷拉而捧成熱門就唔抵囉。「雪風神駒」13戰只一勝,其餘三甲不入,我唔賭呢類馬,靠估鵅C「富貴榮華」壞驉A不可再憧憬往績。「勁有盈」今季初出, 太耐無跑,唔睇住。「勁飛駿」今季初出, 動態唔似。
「好老友」上仗97場排12檔係熱身賽事,以讓賽方式去跑,今場形勢有利,小小風吹草動(上仗79倍)便馬上跟進。「八心之鑽」又係壞驉A輸俾佢就當抽水啦。「上浦猛將」插班馬初出,看其往績有多少呃秤,在紐西蘭參賽時全部綁繫舌帶,以冷門身份參加一場一級賽及三級賽,所以在港都只係編69分,此馬一路交由楊明綸操練,幕後希望佢能掌握到馬性,小拖入三重彩無妨。「方程式」上季尾已顯示有競賽能力,上仗107場雖然初出,亦跑得有聲有色,今場佔盡形勢之利,賭WP。「帝聖駿駒」等降班。
呢場「方程式」WP,「新力飛」P,三重彩擺兩匹初出的插班馬「好老友」和「上浦猛將」博好分。

方塊龜、黃狗毛、生菜絲、卡樂B,你哋敢唔敢接受挑戰呀?

冼馬田,就當你贏啦......我以後都唔再上RW
既然你咁想做狗,就永遠都做狗啦......
施華,你呢條狗屄亂咁潑火,快撚D趁地淋啦......

頂部
雄心威龍 (JRA圍威喂團Zain)
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
註冊 3/10/2012
來自 慧星劍=螢火蟲=Agnes
回復 #22 贏馬人 的帖子

不過方塊龜最近好旺,D貼士準到

玩一人多號就算,仲要厚顏無恥叫班同團幫你一齊玩圍威喂,玩個網遊玩到咁無品,都真係幾佩服。
David同馬俠,身為版主,幫親不幫理;Zain團其他幾個圍威喂仲玩到咁撚高興,佩服!恥與你地為伍,從此退出RW。
最後,感謝RW真誠幫助過小弟的版友們,有緣將來再會。此號就此永不登錄。
頂部
poiuy
版主
醬醬,阿7ki7ki棒棒醬醬

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2288
精華 0
積分 947
帖子 20287
港元 7468 萬
存款 10 萬
聲望 654
閱讀權限 100
註冊 10/1/2006
方程式熱身後到位
第八場三班1200米,「旺當家」磅重位外,133磅排12檔,苦也!「新力飛」有點能力,但三班唔突出,要有良好因素支持才能夠贏,由於今場有能力的馬匹皆排檔不利,執死雞係時候了。「真誠真意」上仗第35場在全面性機會下競賽,只能跑第五名, 今場仲要✈129磅而排第11檔,如果因為莫雷拉而捧成熱門就唔抵囉。「雪風神駒」13戰只一勝,其餘三甲不入,我唔賭呢類馬,靠估鮋。「富貴榮華」壞鰦,不可再憧憬往績。「勁有盈」今季初出, 太耐無跑,唔睇住。「勁飛駿」今季初出, 動態唔似。
「好老友」上仗97場排12檔係熱身賽事,以讓賽方式去跑,今場形勢有利,小小風吹草動(上仗79倍)便馬上跟進。「八心之鑽」又係壞鰦,輸俾佢就當抽水啦。「上浦猛將」插班馬初出,看其往績有多少呃秤,在紐西蘭參賽時全部綁繫舌帶,以冷門身份參加一場一級賽及三級賽,所以在港都只係編69分,此馬一路交由楊明綸操練,幕後希望佢能掌握到馬性,小拖入三重彩無妨。「方程式」上季尾已顯示有競賽能力,上仗107場雖然初出,亦跑得有聲有色,今場佔盡形勢之利,賭WP。「帝聖駿駒」等降班。
呢場「方程式」WP,「新力飛」P,三重彩擺兩匹初出的插班馬「好老友」和「上浦猛將」博好分。

我鍾意睇呢d,,唔中一回事

臣本 DJ, 打碟於澀谷
頂部
贏馬人
虛擬馬主
贏馬人,你要努力!加油!

UID 2249
精華 1
積分 420
帖子 7531
港元 756 萬
存款 0 萬
聲望 925
閱讀權限 20
註冊 3/1/2006
來自 車老鼠 鵝頸橋球場
華哥卒之講啦......

作案要動機  幕後主腦不能放過

在不足一星期內,有兩位華籍騎師湯智傑被競賽董事小組罰八日和蘇狄雄被罰16日,我質疑在競賽董事小組的眼中,是否所有外籍騎師全部都沒有犯錯,所以只有華籍騎師受罰,各位認同嗎?
首先我想話俾各位馬迷知,我和巫斯義大家都是朋友,過去在我當練馬師的時候,他也幫我贏過馬,他對馬匹判斷準確,有些馬匹得到他的幫助,跑起上來真係脫胎換骨,昨天我講的「喜欣賞」是個別事件,以事論事,但經過馬會賽後報告,巫斯義在終點前未盡全力策騎而受到警告的事件,起碼不只一次,他未有受罰,是因為巫斯義認為當時馬匹已沒有機會贏,或者他的跑法不會影響賽果,而競賽小組又接受他的解釋,咪無事囉,我好欣賞巫斯義能夠講得贏班競賽董事小組,因為事實巫斯義贏過咁多國際大賽,累積咗咁多出賽經驗,佢說的話,又點到班競賽董事小組質疑,因為小組裡面沒有一個真正跑過馬,對馬有認識的人,所以話要人尊重,都要有料先得。但係如果一位騎師唔盡力跑俾馬迷和投注人士睇,保留咗一些真實性,有佢知無別人知,下次再跑之時,馬迷和投注人士又用乜嘢去衡量呢?

疑點利益應歸於被告
華洋有別,假設以往巫斯義的解釋,由一位華籍騎師講述出來,競賽董事小組會同樣接受嗎?會否同樣處理呢?我看不出湯智傑騎「愛的呼喚」有乜嘢問題,殺人犯案也要講證據,和找出犯案動機,「愛的呼喚」當日獨贏賠率是13倍,「團隊精神」是59倍,如果話佢地搞嘢的話,個動機為何呢?如果是受人指示而去做,咁邊個係幕後黑手呢?如果件事係無動機的話,那麼件事情只不過是誤會,根本唔成案。做事一定要徹底,馬迷有知情權,競賽董事小組要找出拉馬動機和幕後黑手,才能使人信服,單憑我話你係就罪名成立,並唔合情理。
之前我認為歐道樂同彭利力都未必捱得過聖誕節,但係世事好難預料,隨著近期湯智傑同蘇狄雄兩個本地薑先後被罰停賽,睇嚟呢次隨時要摑自己嘴巴,要認一次低威咯。依家咁情況,歐道樂同彭利力應該有番多啲座騎,唔使咁早「執袍袱」。

冼馬田,就當你贏啦......我以後都唔再上RW
既然你咁想做狗,就永遠都做狗啦......
施華,你呢條狗屄亂咁潑火,快撚D趁地淋啦......

頂部
tin7tin7
虛擬馬主

UID 5559
精華 0
積分 0
帖子 14667
港元 3271 萬
存款 10 萬
聲望 72
閱讀權限 20
註冊 16/1/2010
頂部
魚仔餅 (魚仔)
版主

UID 2622
精華 2
積分 858
帖子 17793
港元 230 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 100
註冊 28/3/2006
來自 跑馬地
得啖笑
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28971
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006
方 X 輝反串咸華 上海之友到退役都硬係唔報泥1200

柏高又中
頂部