賽馬世界

標題: 一個值得思考既問題
lscplscp
一星會員

UID 4119
精華 0
積分 0
帖子 32
港元 162 萬
存款 380 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 22/10/2007

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 25/10/2007 01:45 AM 發表

出馬少唔代表容易賭:uuu:  

我冇話過容易賭...我只係覺得咁樣可以加強賽事競爭力
頂部
thankheavens
版主
談笑用兵

UID 2312
精華 1
積分 45
帖子 1511
港元 1925 萬
存款 0 萬
聲望 7
閱讀權限 100
註冊 15/1/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 25/10/2007 02:47 AM 發表

佢地咩都話以前好 ga la :yyy:
簡 sir 愛倫 底出肯定仲勁過依家 d trainer

依家 跟唔上時代改變
唔係點 安慰自己 :jjjj:

十年後 相信會出現一班 ""蔡 + 韋""或  ""蘇保羅  + 杜利萊"" 支持者........

話....當年 佢地d 馬都唔知幾好賭........... 熱門又去..冷門又去..
宜家 d 馬 離晒浦........都唔知點賭....馬會理都唔理下

其實.....十年後的此班人當中.....相信有部份 當年 有份批評 蔡 韋 蘇 杜 最大聲的一批...........

反映什麼? 要唔好玩...就幾時都可以話宜家唔好玩...以前好玩好多...
要罵就什麼都有得罵...................

堅哥..
我們有 vision 看到 部份人仕的每年指定動作......或 對於某 action 的 reaction....

相信....此個 vision 看十年後 ...不中亦不遠

^_^

談笑用兵
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36642
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 lscplscp 於 25/10/2007 06:01 AM 發表

我冇話過容易賭...我只係覺得咁樣可以加強賽事競爭力

既然如此,不如出多D馬好了:fff:

多D馬,爆冷都分得多D:zzz: (如果有馬擔飛):yyy:
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36642
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 25/10/2007 02:47 AM 發表

佢地咩都話以前好 ga la :yyy:
簡 sir 愛倫 底出肯定仲勁過依家 d trainer

依家 跟唔上時代改變
唔係點 安慰自己 :jjjj:

愛倫簡直經典:fff: .
平衡哂高班馬主既心:gggg: ,但又要有分頭,少D功力都唔得:zzz:
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36642
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 25/10/2007 02:53 AM 發表

越來越憎方塊龜,如果唔係老豆要聽,我就將電視音量較到0:fff:  

自以為好勁,你話好唔貼隻馬就出黎:fff:
用牌仔有好分頭就唔理啦貼佢,結果當然輸到P都無:zzz:
頂部
毅力
資深會員

UID 3738
精華 0
積分 0
帖子 319
港元 630 萬
存款 100 萬
聲望 54
閱讀權限 10
註冊 3/5/2007
其實應該取消C+3欄的賽程, 因為此鑊形跑道, 加上跑道太窄, 以C+3欄最為嚴重, 跑道由外而內傾斜, 就好似左腳著o左隻鞋, 而右腳無著鞋的感覺, 馬匹在競跑時極難平衡, 走外檔的更甚, 在賽事中見到有好多馬都平衡唔到, 乒乒乓乓, 容易做成擠阻或意外! 也從賽果中見到那些上名馬, 大多是谷草特佳之輩, 一般馬匹極難在這條跑道上平衡的!:fff: :fff:
頂部
毅力
資深會員

UID 3738
精華 0
積分 0
帖子 319
港元 630 萬
存款 100 萬
聲望 54
閱讀權限 10
註冊 3/5/2007
剛剛係咁二睇一睇賽事影片, 發覺全晚大部份上名馬都是守內欄位置的, 如;

第一場:精勇, 天澤, 事必得
第二場:多多昇
第三場:按一下
第四場:威風, 金鷹
第五場:鬚刨王
第六場:祥勝奇駒, 愛的世界
第七場:心福, 富士晨曦
第八場:大圓機, 愛好, 小戰士

其他上名的多是走二疊! :fff: :fff:
頂部
智弱網民
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3589
精華 1
積分 0
帖子 3743
港元 4405 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 22/2/2007
其實樓主無講過少咗馬會易賭d, 請大家明鑑:tttt:
頂部
pc_ho_man
CD-ROM

UID 4132
精華 0
積分 0
帖子 1
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 26/10/2007
回復 #2 贏馬人 的帖子

其實樓主冇講哂黃嘉豪響節目講既上文下理唧
從來黃嘉豪時論點唔係在於易唔易賭既問題
係谷草C+3欄C+6彎一走二三疊就好難跑 大部份馬都適應唔到
馬主同廄主響黃嘉豪表示自己一心做好哂隻馬
馬主就預好哂時間同友人入場
點知跑千二執左十二檔 輸左九成
所以有意減少千二 / 一哩 這兩個一起步就轉彎既路程於C+3跑
如要跑都減少出賽馬
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006

QUOTE:
原帖由 pc_ho_man 於 26/10/2007 09:16 AM 發表
其實樓主冇講哂黃嘉豪響節目講既上文下理唧
從來黃嘉豪時論點唔係在於易唔易賭既問題
係谷草C+3欄C+6彎一走二三疊就好難跑 大部份馬都適應唔到
馬主同廄主響黃嘉豪表示自己一心做好哂隻馬
馬主就預好哂時間 ...

說在前面, 我係 against 肥豪 ge pt, 唔好以為我針對緊你

谷 b,c 偏差一樣大
睇番上次 谷 C, 咪又係貼欄大曬
B, C 欄 12檔唔難跑咩, 一樣咁難
D 評馬人就係鐘意賴 c + 3 :rrr:

泥地偏差都係大, 利放到咩咁
唔通 d 泥地後上馬冇得追, 又叫馬會泥地跑小 d 馬好追 d??:bbbb:

田草冇偏差咩
d 後上馬抽內檔前面一拉慢
咪又叫救命
唔通又叫馬會跑少 d 隻數??
咪又係要經過抽檔 :uuu:

跑馬跑咩欄抽檔都係咁重要 ga la
岳伯仁 跑 bc mile 夠一心做好哂隻馬
抽到個外檔都叫救命 la,
又見唔見岳伯仁 同 美國 d 講馬佬話 要出小 d 馬:uuu:

美國 d 馬場 10個有8個 個草地 course 跑內圈
直路短過谷草 tim, bias 一樣咁大, 甚至大過 ??
又有冇美國 講馬佬, 馬主叫出少 d,
甚至好似某 D 香港寫馬佬叫 剷左個 馬場起過??

自己一心做好哂隻馬, 大曬咩
點解唔去問下 權哥, 事必得 咪又係一心做好哂隻馬

跑少12 隻 12 檔就話唔公平 咁跑 10 隻 d 人抽到 10 檔咪又係咁講
跑 幾多隻馬 都要抽檔 ga
12隻 10隻, 咪又係抽檔 :uuu:

全世界跑馬都抽檔 ga la
美國唔抽檔咩, 日本跑18隻 又唔係抽檔咩

肥豪真係估唔到你 講埋 d 野咁似方塊龜 :rrr:

頂部
毅力
資深會員

UID 3738
精華 0
積分 0
帖子 319
港元 630 萬
存款 100 萬
聲望 54
閱讀權限 10
註冊 3/5/2007

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 26/10/2007 09:45 AM 發表

說在前面, 我係 against 肥豪 ge pt, 唔好以為我針對緊你

谷 b,c 偏差一樣大
睇番上次 谷 C, 咪又係貼欄大曬
B, C 欄 12檔唔難跑咩, 一樣咁難
D 評馬人就係鐘意賴 c + 3 :rrr:

泥地偏差都係大, ...

泥地o既偏差, 在於泥地物料o既軟硬情度, 若不能做到嚴格控制, 賽事自然會時快時慢, 因為泥地不似沙網草地, 太容易受天氣影響, 物料太容易流失; 縱使是長年好天, 每次的情況也可能不一樣, 這方面馬會應該要做得更好的, 若能保持場地情況大致相若, 增加多些賽程, 也應該是幾好玩的!:fff:

而谷草c+3欄就應該取消, 跑道真的太窄, 陣上所見, 很多馬匹真的很難平均! 有問題就應該取消, 只用回入面的幾條跑道對賽事編排沒有太大影響的. 莫非要攪到好似早年的沙田新彎, 要死人才肯取消咩? 馬會應該要慎重考慮!:fff:
頂部
Running
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World
回復 #31 毅力 的帖子

香港上至政府、下至公營機構,每次都要有人流血、有人死,先至會做o野:rrr:

要犧牲性命先換來德政?係咪o的人官僚到病態啊?:bbb:

頂部
毅力
資深會員

UID 3738
精華 0
積分 0
帖子 319
港元 630 萬
存款 100 萬
聲望 54
閱讀權限 10
註冊 3/5/2007

QUOTE:
原帖由 Running 於 26/10/2007 11:20 AM 發表
香港上至政府、下至公營機構,每次都要有人流血、有人死,先至會做o野:rrr:

要犧牲性命先換來德政?係咪o的人官僚到病態啊?:bbb:

係!:eee::eee:
頂部