賽馬世界

標題: 本地級際賽需不需要檢討?
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006
其1, 馬水 la....
其2, 練馬師更水, 咸華都打到話中堅份子 咁諗下以前有幾水

柏高又中
頂部
neeDu
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 5097
精華 0
積分 0
帖子 8154
港元 11981 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 15/2/2009
改賽事都冇用,牧場都冇既地方你點改都係咁,平平常常咪好囉,況且呢個問題都討講左好多年
頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48284
港元 4571 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 25/2/2012 04:19 PM 發表

以前武豐亂跑都贏,而家

係要迫人提起安藤伯

頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48284
港元 4571 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 25/2/2012 04:20 PM 發表
其1, 馬水 la....
其2, 練馬師更水, 咸華都打到話中堅份子 咁諗下以前有幾水

咁又唔見得係, 大摩一直o係度果時都好長時間冇冠軍,唔通佢突然進步十級跳咩

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 CJ. 於 25/2/2012 04:13 PM 發表
仲有賞月

咪係
數下日本隊已經知...
以前 午夜搏彩, 富士山都話掃, 零鹿就自己 亂 9 跑

同 愛麗數碼, 賞月邊有得比
G2 ge 黎 搏瓶就剛剛好水準

柏高又中
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 25/2/2012 04:25 PM 發表

咁又唔見得係, 大摩一直o係度果時都好長時間冇冠軍,唔通佢突然進步十級跳咩

點會唔會.....人會進步
10幾年前 同 依家 D 手法 可以差好遠
方仔 夠 跟佢老豆, 點解差咁遠??

換助手, 換操法, 換第二種谷法, 隻馬跑出來可以 3 級跳的
依家的姚西 , 我肯定佢係有學過新野, 比 以前"馬王輝" 時代的勁好多

邊 D 冇進步??
咸華, 西強 果 D 咪冇進步, 其他人進步 咪變左包尾 lor

柏高又中
頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 25/2/2012 04:25 PM 發表

應該咁講:係馬匹質素帶動埋練者能力及成績。

你諗下十幾年前大摩嘅馬、同今時今日大摩嘅馬去比較,質素提升唔知N咁多倍。

一來馬主出得起錢、二來摩頭同摩仔揀啲貨源係靚咗好多,

當然唔可以忽視練者訓練手法轉變。

頂部
細B
虛擬馬主

UID 3724
精華 2
積分 0
帖子 6330
港元 2499 萬
存款 0 萬
聲望 15
閱讀權限 20
註冊 26/4/2007
來自 Zain

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 25/2/2012 03:45 PM 發表

唔係下話......話佢地連星運來都不如, 你有冇睇馬 ga
近年果 D 外隊先高 wor

搵雞尾酒同佢地比?? 雞尾酒歐洲 group 2 馬黎 ja wor 大佬
駛唔駛數比你聽近年 D 正一級外隊馬

係啊....我忙到都冇時間睇邊似你咁多時間

不過講真我真係睇唔起近兩年個d水準lol....

黎得既....好多都係搏到殘先黎....

淨係計岩岩個次國際賽.... 夏威夷鳥....人地係日本跑到都冇晒威力....先過黎.....

賞月飛霸個d....都仲叫做係盛年既時候黎爭....愛麗數碼 榮進寶蹄都係

占卜個d就算點係外國搏....人地都仲未退化時期就黎香港跑....水準固之然高....

淨係計上屆同今屆....有邊隻真係黃金時期而又有水準??  

呢兩年我真係唔覺得好有叫座力...就算話再對上兩年...飛鷹山...百威勝....呢d比較有睇頭小小....但感覺唔及得飛霸呢d咁有叫座力.......

如果你覺得 10年同11年既國際賽外隊戰馬好有叫座力的話....咁我諗同你眼光唔同了 ....道不同不相為謀

事關你刨賽績....唔係刨刺激度and驚喜lo

咩叫驚喜同刺激....我近呢兩年既國際賽....真係見不得

e家有幾可見到以前國際賽激鬥既光景??

頂部
神之子
資深會員

UID 3965
精華 0
積分 0
帖子 466
港元 360 萬
存款 10 萬
聲望 73
閱讀權限 10
註冊 19/8/2007
來自 香港

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 25/2/2012 04:26 PM 發表

咪係
數下日本隊已經知...
以前 午夜搏彩, 富士山都話掃, 零鹿就自己 亂 9 跑

同 愛麗數碼, 賞月邊有得比
G2 ge 黎 搏瓶就剛剛好水準

應該講以前的參賽馬實力會參差得好緊要,去到近年香港國際賽因為獎金增加,地位提高,

先會有錯覺以前的馬好似好勁

頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 25/2/2012 04:32 PM 發表

點會唔會.....人會進步
10幾年前 同 依家 D 手法 可以差好遠
方仔 夠 跟佢老豆, 點解差咁遠??

換助手, 換操法, 換第二種谷法, 隻馬跑出來可以 3 級跳的
依家的姚西 , 我肯定佢係有學過新野 ...

仲有幾樣嘢係以往冇而家有:

1. 馬主、練者買完馬後,係會收埋喺自己個基地後打好晒基礎先來港。
2. PP來港前已經係馬主 或 練馬師手上。
3. 而家嘅馬主係肯花時間心機去研究點樣買隻Yearling返嚟。

如果話練馬師有進步,其實而家馬主嘅水平都提升咗好多,如果唔係林生點樣喺周歲買到隻雄心威龍返嚟。

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 Running 於 25/2/2012 04:32 PM 發表

應該咁講:係馬匠質素帶動埋練者能力及成績。

你諗下十幾年前大摩嘅馬、同今時今日大摩嘅馬去比較,質素提升唔知N咁多倍。

一來馬主出得起錢、二來摩頭同摩仔揀啲貨源係 ...

人會變 ga ma
老苗 初初黎 死操死谷
依家 都操得勁, 但起碼比以前 放緩左 D 先,
唔係點解雄心威龍 會仲頂得到依家, 比著以前個老苗...隻馬 收左工 la

柏高又中
頂部
細B
虛擬馬主

UID 3724
精華 2
積分 0
帖子 6330
港元 2499 萬
存款 0 萬
聲望 15
閱讀權限 20
註冊 26/4/2007
來自 Zain

QUOTE:
原帖由 神之子 於 25/2/2012 04:36 PM 發表

應該講以前的參賽馬實力會參差得好緊要,去到近年香港國際賽因為獎金增加,地位提高,

先會有錯覺以前的馬好似好勁

咁如果講實力....以前同e家既馬都未跑過....冇人會知 富士山 跑唔跑得贏 雄心威龍 ....

但如果講精彩度....肯定唔及以前lol

以前贏國際賽好似好大件事咁...e家...感覺同平時贏本地GI冇咩分別

頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 25/2/2012 04:38 PM 發表

人會變 ga ma
老苗 初初黎 死操死谷
依家 都操得勁, 但起碼比以前 放緩左 D 先,
唔係點解雄心威龍 會仲頂得到依家, 比著以前個老苗...隻馬 收左工 la

呢層當然啦

不過副練嘅助力都唔少

你睇下老苗而家同以前個副練?真係睇得出邊個有心機去練馬

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
回復 #52 細B 的帖子

係 ah, 不過 可以合理地推斷, 客觀地分析比較

睇多左 咪覺得冇咁大件事 lor
以前 剩係得世界杯先有直播睇.....
你咪覺得 有波睇 好開心

依家 晚晚都有波睇, 多到就來唔想睇咁濟
自然冇左個興奮感

柏高又中
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 Running 於 25/2/2012 04:46 PM 發表

呢層當然啦

不過副練嘅助力都唔少

你睇下老苗而家同以前個副練?真係睇得出邊個有心機去練馬

你講的馬主買馬 , 自己又會學識點揀馬
我講的 練馬師手法進步, 助手進步

其實可以 一齊出現的, 各方面 都進步左
單係一個蔡神仙, 已經比左好多衝擊 其他練馬師
亦想係現在香港馬點解勁左的原因

柏高又中
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36643
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 25/2/2012 04:49 PM 發表
係 ah, 不過 可以合理地推斷, 客觀地分析比較

睇多左 咪覺得冇咁大件事 lor
以前 剩係得世界杯先有直播睇.....
你咪覺得 有波睇 好開心

依家 晚晚都有波睇, 多到就來唔想睇咁濟
自然冇左個興奮感

熱身賽直播都費時睇.
頂部
神之子
資深會員

UID 3965
精華 0
積分 0
帖子 466
港元 360 萬
存款 10 萬
聲望 73
閱讀權限 10
註冊 19/8/2007
來自 香港

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 25/2/2012 04:55 PM 發表

你講的馬主買馬 , 自己又會學識點揀馬
我講的 練馬師手法進步, 助手進步

其實可以 一齊出現的, 各方面 都進步左
單係一個蔡神仙, 已經比左好多衝擊 其他練馬師
亦想係現在香港馬點解勁左的原因

仲有越洋轉播多左,網絡發達,令大家知到海外賽事水準去到邊,馬王蓮花盛放黎到香港評幾多分就知

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 神之子 於 25/2/2012 05:04 PM 發表

仲有越洋轉播多左,網絡發達,令大家知到海外賽事水準去到邊,馬王蓮花盛放黎到香港評幾多分就知

yes, 大家睇多左好多.....都冇咩係唔知...咁自己冇左神秘感, 咁就冇 surprise ga la

第一次見到日本國寶 點跑 stay gold.....梗係 surprise la......
依家, 成日有得睇......大家都知佢地咩事
所以 會估到安籐伯點跑 Trailblazer, 咁點會有 surprise  

柏高又中
頂部
CJ.
虛擬馬主

UID 6279
精華 0
積分 0
帖子 21063
港元 7382 萬
存款 10 萬
聲望 422
閱讀權限 20
註冊 11/9/2011
來自 HK
回復 #29 西人堅 的帖子

占卜係馬后至岩

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 25/2/2012 04:59 PM 發表

熱身賽直播都費時睇.

姐係今晚果場 對老賤婦....都廢事睇 la....睇太多 la
起身贏就贏...輸就輸
輸左就冇聯賽冠軍 ja ma

柏高又中
頂部