賽馬世界

標題: 其實馬會可以制定相關制度令到騎師競爭更為刺激激烈。
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 95
閱讀權限 20
註冊 26/4/2006
來自 Another Story
回復 #40 冼馬田 的帖子

馬會唔係唔想幫本地騎師

始終十幾年前騎師條件限制賽單野發生之後

係對華將有少少棹忌

我諗佢地仲係未諗到一個相應既應對方法多d

同埋而家放見習仔出黎都一定係train到爐火純青,基本功都唔差得去邊既

我諗真係會騎得有力過志偉
頂部
timothyhin
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2157
精華 0
積分 1351
帖子 9983
港元 4121 萬
存款 0 萬
聲望 43
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 23/3/2013 11:27 PM 發表
又咁講,呢個問題可以開放0的睇﹗

的確係有好多地方限制緊外來騎師,又用不同方法幫本地騎師的。近我地0既日本澳門,都係咁﹗澳門以前0的高威利杜頓唔會好似韋達咁雄霸十鳩幾年都冇畀馬會請走的。

全世界 ...

應總仲在位既年代呢樣野應該唔會發生
換班之後就真係有可能郁手記住係可能
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 23/3/2013 11:27 PM 發表
又咁講,呢個問題可以開放0的睇﹗

的確係有好多地方限制緊外來騎師,又用不同方法幫本地騎師的。近我地0既日本澳門,都係咁﹗澳門以前0的高威利杜頓唔會好似韋達咁雄霸十鳩幾年都冇畀馬會請走的。

全世界 ...

我覺得而家咁落去韋達玩多10年啦最少
其實以前香港都有D所謂冷河期, 玩幾季就要過下冷河先可以返黎咁既, 唔知幾時冇左

頂部
keywinner
活躍會員

UID 4569
精華 0
積分 0
帖子 6046
港元 200 萬
存款 200 萬
聲望 20
閱讀權限 10
註冊 1/5/2008

QUOTE:
原帖由 美好前程 於 23/3/2013 03:03 PM 發表
我就有個好提議:
每位騎師系當個賽馬日最多同一位練馬師派出既合作坐騎不能超過3匹以上(8場賽馬日不能超過2匹)。咁樣其實系一個好好既制度,唔使年年都系睇達少洛冠軍,睇到人都傻曬,人地一問下呢幾年邊位 ...

其實有個方法, 韋達贏夠晒唔玩, 咁咪唔使俾佢霸住晒個冠軍lor~~~

我諗樓主你都睇唔過眼年年都係韋達玩晒, 先黎發下牢騷

其實現在的香港馬圈競爭唔激烈咩, 唔精彩咩, 我又唔係咁認為喎
單從觀賞競爭而言, 香港已經係好Top, 有最Top既練馬師和騎師係晒度同場競技, 如果咁都未夠精彩, 咁點先係精彩刺激=.=

你話韋達搶晒d好馬黎騎, 呢樣關乎公關交際方面, 唔係太關咩制唔制度既問題
你一日騎十場, 都未必可以場場有斬鑊, 你一日精兵制騎三四隻, 都可以隻隻都贏晒架, 係睇你有冇鬥志o者
韋達如果走左, 潘頓接佢棒, 又屈晒d好馬在手, 個結果咪又係一樣

今年感覺已經俾往年好....之前都會見到韋達全日都係騎得四隻, 而且唔係咩實力馬
潘頓貴為前列騎師剛剛賽馬日都係得三隻坐騎
咁樣既情況唔好咩, 至少我覺得算係幾公平競技, 人人都有機會, 其他比較弱勢既騎師就真係要自己發奮, 唔好下下都止意要人幫

樓主個提議唔可行ga.....馬主同練馬師都唔多似會同意, 如果馬會要強制執行, 咁既做法對現時馬圈無利

不過呢個話題都值得討論下既
頂部
kewell (蝦仔)
版主
Ling.*

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2180
精華 0
積分 467
帖子 14739
港元 4792 萬
存款 10 萬
聲望 136
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 國際+列斯
其實仲有人覺得而家馬會唔支持華將架咩?

個個華將一出賽都唔錯, 減10磅已經大把機會啦

Girls Band
Erythrite
Halalei Moon
Popocatepetl
Finift
Vivlos
Iperuranio
Fan Dii Na
頂部
keywinner
活躍會員

UID 4569
精華 0
積分 0
帖子 6046
港元 200 萬
存款 200 萬
聲望 20
閱讀權限 10
註冊 1/5/2008

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 23/3/2013 09:49 PM 發表

我覺得郭能騎功唔比史賓沙差, 而且走位好好多 lor
莫迪果度更加唔來好過來 la

所以呢個題目 根本係 偽命題
請先 define "外藉好手"

講來講去果 D "外藉好手"   ...

郭能勁呀~~~
贏喜喜精神果場左右分韁, 大力抽鞭好x有型
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006

QUOTE:
原帖由 keywinner 於 24/3/2013 12:48 AM 發表

郭能勁呀~~~
贏喜喜精神果場左右分韁, 大力抽鞭好x有型

我又醒起卡爾
佢 d 騎功大家又是心照

既然何澤西, 呂 7 賢 同佢, 大家都咁 X 屎
咁我會支持 華將 搶左洋將的企騎, 而令佢地冇支持要走人

柏高又中
頂部
朱健忠
活躍會員

UID 5902
精華 0
積分 0
帖子 513
港元 565 萬
存款 0 萬
聲望 6
閱讀權限 10
註冊 22/11/2010

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 23/3/2013 05:27 PM 發表
香港係時候要逐步邁向本土化GA啦
個人希望未來香港賽馬可以清一色都係本土騎師+練馬師  

咁到時咪同韓國接軌?

頂部
朱健忠
活躍會員

UID 5902
精華 0
積分 0
帖子 513
港元 565 萬
存款 0 萬
聲望 6
閱讀權限 10
註冊 22/11/2010

QUOTE:
原帖由 美好前程 於 23/3/2013 10:15 PM 發表
<br />

有咩可能配王志偉,名額滿左未配其他大師傅洛!

此刷乃極端假設例子

前題係, 萬一要行你的方法, 例如阿蔡果日出好多馬, 其中一隻係"精彩日子", 但其他大師傅已唔可以再用或可能有其他坐騎, 係得王志偉可以, 咁點?

頂部
keywinner
活躍會員

UID 4569
精華 0
積分 0
帖子 6046
港元 200 萬
存款 200 萬
聲望 20
閱讀權限 10
註冊 1/5/2008

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 24/3/2013 12:57 AM 發表

我又醒起卡爾
佢 d 騎功大家又是心照

既然何澤西, 呂 7 賢 同佢, 大家都咁 X 屎
咁我會支持 華將 搶左洋將的企騎, 而令佢地冇支持要走人

真係睇你同邊度比o者~~~

如果你同日本比, 香港d本地騎師真係算幾好ga la

真係唔明點解大部份日本騎師騎功都咁一般~~~

難道無好老師教, 定還是係d日本騎師自己唔夠努力呢

似係後者居多, 日本馬會保障日本騎師, 可能同時令到d騎師唔肯勤力發奮練習都唔出奇

如果d日本騎師係黎緊十年有長足進步, 日本真係可以稱霸世界馬壇都似
頂部
keywinner
活躍會員

UID 4569
精華 0
積分 0
帖子 6046
港元 200 萬
存款 200 萬
聲望 20
閱讀權限 10
註冊 1/5/2008

QUOTE:
原帖由 朱健忠 於 24/3/2013 12:59 AM 發表

咁到時咪同韓國接軌?

我寧願原地踏步, 不進不退, 都好過向後退一步lor
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36643
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 <i>keywinner</i> 於 24/3/2013 01:10 AM 發表<br />

<br />

<br />
真係睇你同邊度比o者~~~<br />
<br />
如果你同日本比, 香港d本地騎師真係算幾好ga la<br />
<br />
真係唔明點解大部份日本騎師騎功都咁一般~~~<br />
<br />
難道無好老師教, 定還是係d日本騎師自己唔夠努力呢<br />
<br />
似係後者居多, 日本馬會 ...

<br />

你睇武豐N年前黎香港騎隻成田力同而家比差好遠啦.
全程外遊同你切足全場,而家轉彎先係咁2發幾鞭就算
頂部
keywinner
活躍會員

UID 4569
精華 0
積分 0
帖子 6046
港元 200 萬
存款 200 萬
聲望 20
閱讀權限 10
註冊 1/5/2008

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/3/2013 01:14 AM 發表
<br />

你睇武豐N年前黎香港騎隻成田力同而家比差好遠啦.
全程外遊同你切足全場,而家轉彎先係咁2發幾鞭就算

豊哥係生正條好命

我都想好似佢咁好運

真係有d期待係黎緊既將來日本真係出到一個國際級的好手
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 keywinner 於 24/3/2013 01:18 AM 發表

豊哥係生正條好命

我都想好似佢咁好運

真係有d期待係黎緊既將來日本真係出到一個國際級的好手

岩田都已經係新一代較好的,

平時睇日本賽事以為好 D
但係, 原來只是走位較好, 而唔係騎功

12月 黎香港贏龍王 一有比較就 現左形
動作就大 la, 但都唔係協助隻馬 ge

柏高又中
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 keywinner 於 24/3/2013 01:10 AM 發表

真係睇你同邊度比o者~~~

如果你同日本比, 香港d本地騎師真係算幾好ga la

真係唔明點解大部份日本騎師騎功都咁一般~~~

難道無好老師教, 定還是係d日本騎師自己唔夠努力呢

似係後者居多, 日本馬會 ...

我唔會同日本比,
同佢地比黎沒意思........大人級數 同 細路級數 比 醜唔醜
係人都知佢地.......

我 一路都係同 班鬼佬騎師比
香港依家呢班華將, 絕對唔差得過 以往來香港果堆 2,3 線洋將 姐係頭先卡爾咁
與其 夾硬要支持 D 2,3 線外地人, 點解唔比機會 同級數的自己人??

柏高又中
頂部
雄心威龍 (JRA圍威喂團Zain)
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
註冊 3/10/2012
來自 慧星劍=螢火蟲=Agnes

QUOTE:
原帖由 kaosen 於 23/3/2013 10:47 PM 發表

痴線? 口講話公平,實際就咁多限制, 加埋有咩問題? 韋達阻你發達?  比個主帥制出黎唔用又話人合作太多,咁你即係話你唔可以上網睇又慢又唔清既英超,一定要完全比晒全季錢睇英超一樣既道理?

依個世 ...

呢點相當同意。。。達少騎功未必超一流,不過佢D認真負責的職業態度同左右逢源的人際交流能力的確係香港首屈一指

玩一人多號就算,仲要厚顏無恥叫班同團幫你一齊玩圍威喂,玩個網遊玩到咁無品,都真係幾佩服。
David同馬俠,身為版主,幫親不幫理;Zain團其他幾個圍威喂仲玩到咁撚高興,佩服!恥與你地為伍,從此退出RW。
最後,感謝RW真誠幫助過小弟的版友們,有緣將來再會。此號就此永不登錄。
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3464 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
柏寶騎師王又 0 分, 點幫得落??????
銳不可擋 同 綠豆爽點跑

柏高又中
頂部
美好前程
資深會員

UID 6602
精華 0
積分 0
帖子 385
港元 452 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10
註冊 1/2/2012
騎練合作比例上限,新馬季將作調整,練馬師向任何一位公司或自由身騎師提供坐騎的數目,不得超過馬房總數五成,至於公司騎師為單一倉口魒,則不得多於本身出賽總數四成,自由身騎師則以六成為上限。

百勝威假假地都贏過原居民,點解唔配做97年馬王?做馬王的依據不是要有級際賽頭馬,而是要睇當年的表現,岩岩過年就系無馬贏到國際賽,唯獨百勝威兩場國際賽均入前3。
頂部