賽馬世界

標題: A跑道o既另類偏差,放頭馬完全捱打~~~
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36641
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 9/12/2007 08:10 PM 發表

可能我係惹火尤物~~~:yyy:  給你一個吻~~:ssss:

唔覺:jjjj: ,木兄更惹火:loveliness: (木生火):fff:
頂部
君子
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7573
港元 76 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼
都吾係既

如果有精英大師既級數 乜野跑道都吾驚啦 :fff:
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
註冊 3/11/2006

QUOTE:
原帖由 君子 於 9/12/2007 08:11 PM 發表
都吾係既

如果有精英大師既級數 乜野跑道都吾驚啦 :fff:

05年女皇銀禧盃~~~~

一年可以有幾多隻呢d怪物呢~~:ppp:

A跑道天敵~~
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/12/2007 08:10 PM 發表

唔覺:jjjj: ,木兄更惹火:loveliness: (木生火):fff:

你都好多木...

仲有水tim~~~:yyy:
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36641
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 9/12/2007 08:15 PM 發表

你都好多木...

仲有水tim~~~:yyy:

救息番:fff:
頂部
yuricylau (Y)
虛擬馬主

UID 4099
精華 0
積分 0
帖子 28686
港元 6146 萬
存款 7064 萬
聲望 45
閱讀權限 20
註冊 15/10/2007

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 9/12/2007 08:06 PM 發表

馬係要講"實力""狀態""騎師"行頭, 檔位場地等等偏差只係次要考慮
可惜而家好多評馬人, 忘記左最基本既野

我都last reply...收工 :gggg:

Totally AGREE:gggg::gggg:

偏差係死o既,人係生o既
有偏差又如何:uuu:
有偏差咪克服佢囉:yyy:

所有野都有好有唔好,冇可能要個場少許偏差都無:ppp: :ppp:
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 9/12/2007 08:21 PM 發表

Totally AGREE:gggg::gggg:

偏差係死o既,人係生o既
有偏差又如何:uuu:
有偏差咪克服佢囉:yyy:

所有野都有好有唔好,冇可能要個場少許偏差都無:ppp: :ppp:

o岩架...陽光今日咪克服左,轉後上~~

咁如果天性要放頭o既馬點算~~~:ppp:

我覺得佢地就唔好去a跑道跑~~~要等移欄先有行~~~:yyy:
頂部
yuricylau (Y)
虛擬馬主

UID 4099
精華 0
積分 0
帖子 28686
港元 6146 萬
存款 7064 萬
聲望 45
閱讀權限 20
註冊 15/10/2007

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 9/12/2007 08:08 PM 發表

如果你單係以2,3場賽事論成敗..我都幫你唔到~~~而且我一向覺得快活谷賽事太多變數,今年已經出左好多古怪步速~~所以我都唔會

對谷賽太認真~~

我係以整體數據為原則~~~

仲有....唔該唔好見人講 ...

弊就弊在今日有得後上o個 D都死火呢:sss: :ooo:
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36641
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 9/12/2007 08:24 PM 發表

我覺得佢地就唔好去a跑道跑~~~要等移欄先有行~~~:yyy:

陽光只係出閘不佳:ooo:
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/12/2007 08:27 PM 發表

陽光只係出閘不佳:ooo:

睇直鏡似係隻馬岳頭...但係留意騎師隻手..又似係專登拉後~~:ppp:

點都好...今日個騎法絕對係最好~~:ccccc:
頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
不嬲放頭馬都係難嬴 , 要本身有一定實力 加上 能夠主導賽事形勢

先至可以嬴 , 你放出黎人地唔比你放 , 或者拍住你 , 令你唔能夠跑得輕鬆

就已經輸左大半啦 ..

無論隻馬實力有幾高 , 係賽事中段跑得舒服 ,

最後直路先可以發揮出應有水準

而且今日放頭堆馬水準真係一般 , 輸都唔出奇

今日d實力馬大多數都係跟中間位置既馬 ,

嬴出既大多都跑得好舒服 , 例如跑二疊有cover , 直路可以望空

級數高d而又有佳態既 蓬華生輝 , 好歡騰 , 就可以係中間穿上黎

除左一兩場爆左d小冷門之外 , 其他都係熱門馬取勝 , 甚至串Q

以全日黎講今日既賽果都算正路

可以跟進既馬有  

再勝多 , 馬本身有狀態而且輕磅 , keep到狀態留係三班依然可以做QT膽

威利來 , 14檔能夠埋到欄 , 全靠前面兩隻傻佬快放
係中段 21.6 23.3 之下 , 而且早段燒左一陣 , 依然入到第二只輸賺步速既 歡笑星 3/4 馬位
實力可見一斑 , 係三班必有馬嬴

逍遙自在 , 全程無位出 , 跟本未跑過 , 而且上仗食飽今場有d回氣感覺
下場對手如果比今場弱 , 可以取勝

如雷 , 三班實力已經見頂 , 但係狀態依然不錯
今場對手太強 , 回師谷草對手較弱下可以入三甲

喜皇寶 ,  唔洗多講..大家都睇到

步步勝 , 跑到成五 , 六疊轉彎依然頂到一陣 , 最後無力都輸得唔遠
磅輕之下跑二班檔位好返d可以入位 , 甚至嬴馬 , 始終呢隻馬都係貼欄威力勁d

細腦 , 今場等位等到傻 , 比前面三隻馬品字形圍實 , 等小武士無力之後再上
竟然能夠頂住成堆後上馬跑第三 , 如果一早有位衝 , 今場未必係企業精神嬴
頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 9/12/2007 08:24 PM 發表

陽光既檔位差 , 而且今場太多放頭馬 , 國際賽揀留力衝一段係好既選擇

見到滇仔今日醒 , 唔同前面d馬鬥燒 , 就有如上年 紙醉金迷 一模一樣 :gggg:
頂部
育馬者傳說
虛擬馬主

UID 2367
精華 1
積分 164
帖子 1442
港元 243 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 21/1/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 9/12/2007 06:39 PM 發表
:kkkk:

你睇左幾多場 ah
日本杯睇得一場半場
你又有冇次次都睇 東京個馬場點跑 ah??
日本又有幾多馬場你睇過啊 高手 :gggg: :gggg:

有無咁極端??

美國 d 泥地夠有後追咩 ?
咁不如 唔好跑 ...

美國泥地唔係不利後追,反而係因為在未入宜路前已可大致分出勝負。不適應泥地及轉灣的馬匹想放都放唔到,鬥心不夠的馬匹一被泥沙打在面上就會失去鬥志。

擺明比人追擊...點玩...
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36641
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
美國草地都有利追一面

育馬者盃一哩大賽.

有帝皇谷同默許試過:fff:
頂部
育馬者傳說
虛擬馬主

UID 2367
精華 1
積分 164
帖子 1442
港元 243 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
a 跑道不利放頭極有可能係因為後上馬大多在前領馬的視線範圍之外衝上黎,到發現之時馬匹已經失去鬥志。

頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 9/12/2007 08:56 PM 發表
a 跑道不利放頭極有可能係因為後上馬大多在前領馬的視線範圍之外衝上黎,到發現之時馬匹已經失去鬥志。

始於馬匹突圍而出之後 , 會稍為鬆懈 , 當後上馬來臨之時已經來不及pick up返隻馬

今日有兩場1400米賽事 , 頭1000米步速竟然為 58秒半 , 第二段快開21.3

結果最後果段都係跑 23秒尾 爬返黎 , 放頭馬當然會輸 , 嬴得出既真係起碼要高半班
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 9/12/2007 08:56 PM 發表

所以點解移欄又可以平均返大家實力...因為大部份後上馬響轉o個個"亡命"彎o既時候,消耗比a跑道更多體力~~

雖然跑法上拉得平均,但同時不利走外疊d馬~~~:loveliness:
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 souphen 於 9/12/2007 08:44 PM 發表

陽光既檔位差 , 而且今場太多放頭馬 , 國際賽揀留力衝一段係好既選擇

見到滇仔今日醒 , 唔同前面d馬鬥燒 , 就有如上年 紙醉金迷 一模一樣 :gggg:

我今日只係睇到喜皇寶,威利來最值得跟進~~~

不過喜皇寶一向特利頭幾場....希望方仔比個假期佢休息下啦~~~始終特利久休初出麻~~~:loveliness:
頂部
育馬者傳說
虛擬馬主

UID 2367
精華 1
積分 164
帖子 1442
港元 243 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 souphen 於 9/12/2007 09:08 PM 發表

始於馬匹突圍而出之後 , 會稍為鬆懈 , 當後上馬來臨之時已經來不及pick up返隻馬

今日有兩場1400米賽事 , 頭1000米步速竟然為 58秒半 , 第二段快開21.3

結果最後果段都係跑 23秒尾 爬返黎 , 放頭馬 ...

就係灣位不急所以放頭馬會在不知不覺之中速度過快而浪費體力。

加上後上馬多在視線範圍之外衝上黎,一過即散。

如灣位很急則會相反,放頭馬要順利轉灣必會減速,因而不自覺節省體力。

頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
再搵返上次A跑道賽事 11 - 11 - 2007

快步速賽事

頭場 四班 1400米 (快)

第二段快開至 21.2 , 放頭跟前都必死

最後一段 24.2 , 由留後無跟主馬群快開既兩隻新馬 危險英駿 森林活泉 串Q , 同為後上既俊利好 第三

第七場 三班 1200米 (稍快 至 正常)

同今日短途錦標 頭800米一樣時間 , 跟前既 步步勝 長驅 串Q , 恭喜 及 鼓浪天風 後上不及跑 三,四 名

慢步速賽事

第二場 四班 1200米 (極慢)

頭段 24秒2 , 轉彎 23秒3 , 頭800跑 47秒半 極慢步速之下 , 成堆馬跑埋一舊 ,
由貼欄跟前走之 紀利威龍 輕勝 , 同樣走入面既 一嗚驚人 及 銀鑽 跑 第二,三

第三場 一班 1200米 (拍賣馬賽事) (極慢)

同樣 800米跑 47秒半 , 但係得6隻馬 , 步速影響極少 , 跑實力既賽事順理成章由三大熱門順序跑返黎

第四場 二班 2000米 (極慢)

1200米跑 1分16秒 , 由於最後400米已經堆埋一舊 , 合理地由最有實力和狀態的兩匹熱門取勝
唯一有力爭勝既放頭馬 永旺財 卻離奇地跑到無影

第六場 四班 1600米 (慢)

800米跑 48秒 , 放頭既三隻馬互燒之下 , 由跟住佢地後面果三隻馬包T
頂部