賽馬世界

標題: 香港太多短中途馬喇..唔通真係唔可以開始有多d長途賽程?
新水星
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   07-08年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (盃賽組別)  
UID 2204
精華 0
積分 195
帖子 5913
港元 9852 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006
來自 烏托邦

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 10/4/2008 11:42 PM 發表

田草2200無左...2400 一季得2-3場...就算2000 都唔多...所以馬王多數由短距離馬玩晒:ooo:

1600或以上的大賽好多時都同其他大賽同一日跑.....:zzz:

HK:發財先鋒(紐)、(嘉應傳承(愛))、(安騁(美))、智取神駒(智)、大至尊(愛)、競駿飛翔(法)、九五赤兔(英)
JRA:Hayayakko(夏威夷王),Mama Cocha(黑船),Hyams Beach(Drefong),Kalpa(滿樂時),Amante Bianco(Henny Hughes),Solomon(覓奇島)
頂部
asiadragon
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2851
精華 0
積分 113
帖子 65843
港元 11509 萬
存款 0 萬
聲望 3936
閱讀權限 20
註冊 12/5/2006

QUOTE:
原帖由 新水星 於 10/4/2008 11:46 PM 發表

1600或以上的大賽好多時都同其他大賽同一日跑.....:zzz:

證明長途吸引力有限..:tttt:
頂部
keeper
活躍會員

UID 3196
精華 0
積分 43
帖子 2000
港元 485 萬
存款 0 萬
聲望 6
閱讀權限 10
註冊 24/8/2006
一個字...貴.....又貴又難訓練....香港是想人賭馬..不是教育人育馬...:fff: :yyy:
頂部
神鷹
虛擬馬主

UID 3982
精華 0
積分 0
帖子 1615
港元 1545 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 26/8/2007
一來香港馬主無咩耐性....長途馬黎香港通常適應期較耐....
二來賽程實在太少了,係出面買隻長途馬返黎通常好貴 因為歐洲好注重長途發展 一有長途好馬一定會好早出手買定  香港仲要長途賽程愈來愈少 點吸引到馬主肯買長途馬返黎....
三來香港個訓練基地唔太適合訓練長途馬之用,例如坡路,長跑道練習等等.....所以原居民,凌雨,爆冷已經係異例,但佢地係出面也唔算係真正既一級馬
頂部
ching0522
活躍會員

UID 2828
精華 0
積分 6
帖子 522
港元 14 萬
存款 30 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 11/5/2006
來自 沙田
其實香港有無一個地方可以興建一個再大既馬場.... 又或者一個牧場 ? ( <~呢場我細個個時諗過下 =.=)
頂部
神鷹
虛擬馬主

UID 3982
精華 0
積分 0
帖子 1615
港元 1545 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 26/8/2007

QUOTE:
原帖由 ching0522 於 11/4/2008 05:16 AM 發表
其實香港有無一個地方可以興建一個再大既馬場.... 又或者一個牧場 ? ( <~呢場我細個個時諗過下 =.=)

牧場一定無可能 一個牧場根本唔夠 更何況即使可以一個牧場政府一定唔會批
興建再大既馬場應該都無咩可能 :ppp:  政府都唔會批 本身香港塊地已經少 最重要既係環境完全唔適合育馬業
日本北海道環境同地勢一流 興建牧場既最佳條件:ccccc:
頂部
ching0522
活躍會員

UID 2828
精華 0
積分 6
帖子 522
港元 14 萬
存款 30 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 11/5/2006
來自 沙田

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 11/4/2008 05:20 AM 發表

牧場一定無可能 一個牧場根本唔夠 更何況即使可以一個牧場政府一定唔會批
興建再大既馬場應該都無咩可能 :ppp:  政府都唔會批 本身香港塊地已經少 最重要既係環境完全唔適合育馬業
日本北海道環境同地勢一流 ...

THX 指教....  

睇黎到魂歸天國之前都無機會睇到香港有牧場配馬=.="
頂部
AK1360
資深會員

UID 2657
精華 0
積分 0
帖子 244
港元 700 萬
存款 65 萬
聲望 40
閱讀權限 10
註冊 8/4/2006
來自 めぐろ

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 11/4/2008 05:20 發表

日本北海道環境同地勢一流 ...

都唔一定北海道既, 本州都唔少, 九州都有個好出名:eee:

QUOTE:
原帖由 ching0522 於 11/4/2008 05:16 發表

新界東北, 打鼓嶺個D地方, 我發過下夢:ppp:

頂部