賽馬世界

標題: 薯片佬今日「好文」(重出江湖版)
Running
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World
開心自在贏盡級數

踏入雨季之後很難在賽前預測場地情況,感覺上今季跑軟慢地的日子比以前多,

好處是逐漸累積較多的馬匹軟慢地賽績,

弊處是有些近績較差的馬也不知實際上是輸體力抑或輸場地。

當然輸錢賴地軟是最簡便的方法,反正馬匹不會說話。

通常鞍上人的感應會頗為準確,有經驗的騎師是會感應到坐騎是否肯展步,

而練馬師一般亦會視騎師的報告為主要的參考,

當然若是經由董事問話的便會公諸於世,否則就會成為只得少數人知悉的內幕資料。

比方說第三場的「開心自在」,今次在一場弱組三班賽中論質素是佔盡上風,

但上賽落敗騎師解釋謂不能應付當日的場地情況,

如果明日天氣正常當然沒有問題,若是有雨則要重新評估,

始終變化場地也有黏地與軟地之別,

而現場情況亦分為正下雨與已經停雨,對人馬的視野都有着不同的影響。

哈哈大少上場走勢佳

而馬匹的場地性能亦並非一成不變的,例如第四場的「哈哈大少」,

早年一直被認定是一匹在變化場地上演出大打折扣的馬,

但上季末最後一仗居然在軟地上贏馬,似乎是在年長之後性能已有所改變,

亦即隨着本身年紀及作戰經驗增加,對帶軟性的場地已不再憂慮。

看「哈哈大少」上賽在嫌短的泥地千二後上亦頗有走勢,

這匹老來嬌今場落到四班跑即獲柏寶垂青事必有因,

大抵亦欲重施故智如上季末般在最後一仗跑四班千四求功,

而既然變化場地也已可以應付,當不必太過擔心臨場場地情況。

頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World
不破舊何以立新?

馬會一向嚴禁員工賭馬,然而你有張良計,我有過牆梯,

一心投注的難道不懂得借助親朋戚友的戶口?

難道還會像年前那位兼職廚師般,自己去投注並表明身份,

弄到被炒兼不獲發彩金?

當然有些人會認為眼不見則為淨,

何必花那麼大的力氣去改變一些沿用多年的大清律例?

但實事求是的馬會行政總裁應家柏顯然不是這樣想,

他認為反正一直存在的事情何不將之合理化?

繼續在地下偷偷摸摸對任何人都沒有好處,

故倡議除涉及賽馬監管等敏感職位人士外,其他員工可在非當值時間參與投注。

一家擁有一些引以自豪產品的機構通常都希望員工可以分享,

據聞蘋果電腦的行政總裁,曾將員工手上一部來自競爭對手的智能電話擲在地上,

姑勿論這種行為是否粗暴,一般機構都會鼓勵員工使用自家產品,

如果連自己人都拒用公司的產品,又如何能令顧客有信心?

馬會是一百二十五年老店,若是事事依循舊例如何去開展新局面?

只有破舊才能立新,多年前筆者曾在本欄倡議過馬會可用「泥碼」出糧,

員工一定要經過投注才有機會取得薪水,這樣必有助了解顧客喜惡。

當然大家都明白只是怪論,但背後的理念則一,故我是義不容辭地支持今次改革。

喜相逢五班難留

初步提供「喜相逢」,上賽贏「浪漫添馬」不排除後駒的鞍上人有多少輕敵,

但「喜相逢」本身在直路上的衝刺亦非一般五班馬可比,

故潘頓即使是計錯數亦屬情有可原,

因為看過同場對手誰也料不到突然有一匹馬能交出這樣的衝刺。

以該役表現,看來「喜相逢」顯非五班留得住的馬,今賽增程照計更加穩陣。

頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20
註冊 26/4/2006
來自 Another Story
佢近幾次都係死硬派地支持柏寶:ppp:
頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48283
港元 4571 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 6/7/2010 08:59 PM 發表
佢近幾次都係死硬派地支持柏寶:ppp:

喜相逢咩條件都齊......係呢個練馬師大熱門就.....:fff: :fff:

買都係小注好啦:fff: :fff:

頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20
喜見新人能接棒
卡洛斯10/07/2010

一個馬季,兩次煞科,問題是煞科並非只是一個名稱,當翌日仍要照常工作誰會有煞科的那種心情?

當韋達與柏寶的冠軍騎師爭逐戰吸引了大多數人的注意力,那邊廂四喜臨門的卻是潘頓。事實上這冠軍騎師之爭像是反高潮,還未到決勝局已經講到有點悶了。

今季共編767場賽事,韋達與柏寶各贏近百場,亦即壟斷了超過四分之一的頭馬,這是否一個理想的平衡,見仁見智。

個人心目中認為連續十年由一個騎師做冠軍,或連贏四、五年由一匹馬做馬王,都是代表進步停滯不前,新不如舊,絕非可喜的現象。

看看來季的騎師名單,基本上沒有甚麼轉變,韋達柏寶自是當然之選,十多年前來過,期間又走過的白德民與都爾,亦繼續榜上有名,歷來成績平平的卓利與薛寶力,繼續獲得季度公司騎師執照,還有十幾年前賓康年代已在港策騎的老將巫斯義,在職業體育圈子實在並不常見。

幸好一班華將尚算爭氣,雖還未足與韋達柏寶分庭抗禮,但比之其他外籍師傅卻是絕不吃虧,現時騎師榜上第三把交椅的是蔡明紹,而居第六位的鄭雨滇,成績與勞愛德相若而勝白德民,另有一班崛起中的新秀,藉讓磅之利不時建功。

一言為定露真面目

方嘉柏連「一言為定」這樣的好馬,亦由徒弟何澤堯建功,上次升班轉程兼換上柏寶雙重加磅,三大不利條件下跑得第四已算好賽績,今次有過三班一哩經驗及回配何澤堯,當可回復超班馬的本來面目。
睇完呢篇野真係覺得呢條粉腸呃飯食既程度太緊要:jjjj:

當韋達與柏寶的冠軍騎師爭逐戰吸引了大多數人的注意力,那邊廂四喜臨門的卻是潘頓。事實上這冠軍騎師之爭像是反高潮,還未到決勝局已經講到有點悶了。

年年西甲巴塞鬥皇馬又唔見你地話悶...英超近十年數黎數去都係曼聯,車仔,阿仙奴又無人話悶?

今季共編767場賽事,韋達與柏寶各贏近百場,亦即壟斷了超過四分之一的頭馬,這是否一個理想的平衡,見仁見智。

韋達柏寶加埋200場頭馬好出奇咩...巴塞皇馬聯賽加埋都差唔多200分啦:yyy: ,平唔平衡係睇你點定奪既姐

個人心目中認為連續十年由一個騎師做冠軍,或連贏四、五年由一匹馬做馬王,都是代表進步停滯不前,新不如舊,絕非可喜的現象

咁而家韋達騎功又唔係差,又有埋人事,贏十年都唔得咩:kkkkk:
即係乜野賽事都唔可以俾人N連霸?:ppp:
一隻馬連續做四,五年馬王唔係代表隻馬勁咩?
又唔諗下馬既一歲等於人既六,七年,好似爆冷咁樣仲贏到女皇杯
唔係應該尊敬隻馬?竟然係話無進步?

看看來季的騎師名單,基本上沒有甚麼轉變,韋達柏寶自是當然之選,十多年前來過,期間又走過的白德民與都爾,亦繼續榜上有名,歷來成績平平的卓利與薛寶力,繼續獲得季度公司騎師執照,還有十幾年前賓康年代已在港策騎的老將巫斯義,在職業體育圈子實在並不常見。

正所謂做生不如做熟,人地係度打好哂基礎無必要既都唔會話走啦
你估咁多好似志叔咁要睇住家庭而返鄉下咩...
更何況一時間加咁多新人落黎,練馬師都適應唔到啦
而且都好似話有新騎師遲D黎客串啦,唔係個個都咁適應到香港架..西哥咪就係咁先走

你話職業體育圈子唔常見,咁睇下兩三年前既港甲,南華傑志未大搞之前,咪又係踢黎踢去都係個班球員,唔止係講緊本地球員,連D外援轉黎轉去都係個批,之不過唔同球會咁解。香港既賽馬事業係容納唔到咁多新既人材過黎,而家咁都無可厚非。

更何況我睇左十幾廿年馬經,都仲係你卡洛斯,張基,匡公,金駒寫專欄,我夠悶啦,但係我有得揀咩:jjjj: :jjjj:

頂部
君子
虛擬馬主

UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7573
港元 76 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼
更何況我睇左十幾廿年馬經,都仲係你卡洛斯9UP寫專欄,我夠悶啦,但係我有得揀咩

:jjjjj: :jjjjj: :jjjjj: :jjjjj: :jjjjj: :jjjjj: :jjjjj: :jjjjj: :jjjjj: :jjjjj:
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36641
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 君子 於 10/7/2010 04:58 PM 發表
更何況我睇左十幾廿年馬經,都仲係你卡洛斯9UP寫專欄,我夠悶啦,但係我有得揀咩

:jjjjj: :jjjjj: :jjjjj: :jjjjj: :jjjjj: :jjjjj: :jjjjj: :jjjjj: :jjjjj: :jjjjj:

小野幾多歲識睇馬?
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 10/7/2010 04:55 PM 發表

咁而家韋達騎功又唔係差,又有埋人事,贏十年都唔得咩:kkkkk:
即係乜野賽事都唔可以俾人N連霸?:ppp:
一隻馬連續做四,五年馬王唔係代表隻馬勁咩?
又唔諗下馬既一歲等於人既六,七年,好似爆冷咁樣仲贏到女皇杯
唔係應該尊敬隻馬?竟然係話無進步?

薯片冇話唔得WOR :jjjj: 只係唔係一個好現象

N連霸代表有壟斷現象 新既好可能唔比舊既差 但有壟斷現象之下新既要上去就難上加難 無法將人材充分發揮, 只會造成青黃不接既困局. 2000年代初香港係騎師天堂 新黎既騎師要扎根容易得多 騎師人材都黎香港... 而家既韋達, 柏寶, 杜利萊, 馬偉昌都係出道自果個時候, 最近幾年呢? 年輕一代得潘頓一個. 勞愛德已經係老將了. 好多新黎既只會當你係假期保持身手既地方而已. 連卓利ED一季15WIN都冇, 馬會仲留佢, 證明真係冇騎師想長線留港扎根, 冇佢唔得. 例如超級市場生意貨源都比惠康PK長期壟斷, 中小型既超級市場/士多根本冇生存空間, 除非你係極端資本主義支持者, 唔係你唔會覺得E種競爭係合理.

一隻馬連續做4 5年馬王, 冇錯隻馬係勁, 係值得尊敬. 但一隻已經步入競爭生涯晚年既馬, 戰鬥力漸漸下跌, 但仍然冇後起之秀取代到佢, 係唔係又應該諗班後起之秀發生咩野事? 一隻馬唔會好似人咁識搞壟斷WOR

基於我反對任何形式既壟斷同埋極右主義 我覺得薯片篇文寫得好 :jjjj::jjjj:

頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 10/7/2010 04:55 PM 發表
更何況我睇左十幾廿年馬經,都仲係你卡洛斯,張基,匡公,金駒寫專欄,我夠悶啦,但係我有得揀咩

對唔住 我覺得E句比喻係錯既. 香港咁多馬經咁多專欄 佢地4個只係佔左4格ONLY 唔係份份馬經都佔4頁. 其他馬經最少數到幾百個唔係佢地寫既專欄 :jjjj::jjjj:

頂部
君子
虛擬馬主

UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7573
港元 76 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 10/7/2010 18:27 發表

對唔住 我覺得E句比喻係錯既. 香港咁多馬經咁多專欄 佢地4個只係佔左4格ONLY 唔係份份馬經都佔4頁. 其他馬經最少數到幾百個唔係佢地寫既專欄 :jjjj::jjjj:

但數到出名既咪又係得依幾個 :fff:
頂部
君子
虛擬馬主

UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7573
港元 76 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 10/7/2010 18:08 發表

N連霸代表有壟斷現象 新既好可能唔比舊既差 但有壟斷現象之下新既要上去就難上加難 無法將人材充分發揮, 只會造成青黃不接既困局. 2000年代初香港係騎師天 ...

個人心目中認為連續十年由一個騎師做冠軍,或連贏四、五年由一匹馬做馬王,都是代表進步停滯不前,新不如舊,絕非可喜的現象。

咁西甲都係咁 係咪等於叫 停滯不前,新不如舊  :ppp: :ppp:
頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 10/7/2010 05:22 PM 發表

小野幾多歲識睇馬?

未到3歲
頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 10/7/2010 06:08 PM 發表

N連霸代表有壟斷現象 新既好可能唔比舊既差 但有壟斷現象之下新既要上去就難上加難 無法將人材充分發揮, 只會造成青黃不接既困局. 2000年代初香港係騎師天 ...

我唔反對你既意見架~

之不過我既最終目的都係話佢呃飯食,呢d野我同你傾一日都可以有十幾日既文擺落報紙啦:jjjj:

同埋我都係覺得係香港馬壇容納唔到咁多新人...好講機遇咁解~

唔同你係澳門一年跑千幾場馬...練馬師同馬主俾你既機會可能只係得一次..一衰左就無..

所以競爭激烈好多,亦因為咁先會有做生不如做熟既情況發生。

我既路線係,新人應該要有,但好似而家咁都夠啦,,

今年都多左卓利,本地又多左d小朋友,我都係覺得長遠係要靠本地韁..

因為佢地大部份過左幾年黃金期之後都會跌落低潮甚至掛靴~
頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 10/7/2010 06:27 PM 發表

咁我咁多年都係睇同一份報紙,而且睇完報紙之後睇電視又見到佢地咁解:yyy:

真係年輕後生上到位既有幾多先...? 高乘駿個d?定係O仔同講馬講到好似叫爛喉嚨既賢仔算係?

我仲係見到周榮澤陳華棟係度:ppp:

佢地既理由係堅稱自己有數十年經驗,呢個理由我服架,咁同樣道理

係香港呢兩條跑道打滾十幾年既人都好有經驗..馬會繼續用佢地都ok掛@@?
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36641
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 10/7/2010 06:59 PM 發表

未到3歲

:ddd:你說真的嗎?
頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20
回復 #135 李澤楷 的帖子

呃你做乜:ppp:

我3,4歲已經淨係睇馬經,財經...體育係6,7歲先開始睇:jjjj:

以前我老豆拎份馬經黎教我識字架嘛:yyy:
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36641
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 10/7/2010 07:33 PM 發表
呃你做乜:ppp:

我3,4歲已經淨係睇馬經,財經...體育係6,7歲先開始睇:jjjj:

以前我老豆拎份馬經黎教我識字架嘛:yyy:

匡公係專欄有時會寫"撚馬"你係呢度識左個"撚"字?:fff:

我自己都係6歲先識睇馬:ddd:
頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 10/7/2010 07:36 PM 發表

匡公係專欄有時會寫"撚馬"你係呢度識左個"撚"字?:fff:

我自己都係6歲先識睇馬:ddd:

我由細細個都係支持簡sir架嘛~~

由特登,草原之星,生圖呢d九七五短途王

到後期神鑽金剛,履冰之注個d~~
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36641
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 10/7/2010 07:40 PM 發表

我由細細個都係支持簡sir架嘛~~

由特登,草原之星,生圖呢d九七五短途王

到後期神鑽金剛,履冰之注個d~~

估唔到你細細個唔會俾你屋企人話你顧住睇馬唔讀書
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 君子 於 10/7/2010 06:51 PM 發表

咁西甲都係咁 係咪等於叫 停滯不前,新不如舊  :ppp: :ppp:  

一支球隊可以有幾十名球員, 所有球隊特別是豪門都有投放大量資源去培訓人材, 只要有潛質一定可以上到位. 而且球員生涯好多只有10年左右, 球員又唔會因為佢對鞋有火箭而領隊俾佢霸住個位唔放, 所以球員方面未算停滯不前, 新不如舊.

如果計球隊 當然年年都係果幾隊, 因為小球會冇財力難吸引有質素球星加盟, E點其實可以改善不過可以做既野唔多.....

頂部