賽馬世界

標題: (轉載)受薪董事唔易做
May_Be_83
虛擬馬主

UID 3026
精華 0
積分 0
帖子 4887
港元 3226 萬
存款 11 萬
聲望 118
閱讀權限 20
註冊 25/6/2006
來自 HK
(轉載)受薪董事唔易做

新 角 度 : 受 薪 董 事 唔 易 做

每 當 打 風 落 雨 馬 伕 拖 住 匹 馬 行 沙 圈 , 好 多 馬 迷 都 會 同 情 佢 哋 , 日 曬 雨 淋 分 分 鐘 捱 到 病 , 但 最 慘 都 唔 係 冒 雨 帶 馬 行 圈 , 而 係 做 到 尾 場 近 十 二 點 先 收 工 , 休 息 幾 個 小 時 又 要 開 工 。 係 呀 , 馬 房 助 理 跑 完 夜 馬 後 , 幾 個 鐘 頭 後 又 要 返 馬 房 喇 !

受 薪 董 事 同 樣 辛 苦 , 每 星 期 除 咗 賽 日 開 跑 前 兩 小 時 至 賽 後 研 訊 同 報 告 完 結 後 要 On Duty 外 , 更 要 每 周 輪 流 晨 操 當 值 , 真 係 唔 係 人 人 都 頂 得 住 。

周 三 無 試 閘 就 通 常 由 見 習 受 薪 董 事 值 班 晨 課 , 然 後 稍 作 休 息 就 返 夜 馬 ; 如 果 周 六 跑 日 馬 , 值 班 嘅 董 事 就 由 早 上 四 點 半 直 踩 到 晚 上 七 八 點 。 而 賽 事 期 間 都 唔 係 好 得 閒 , 兩 位 見 習 董 事 及 一 位 董 事 每 場 都 要 爬 上 四 層 高 嘅 攝 影 塔 , 着 住 畢 挺 西 裝 走 來 走 去 , 尤 其 在 夏 天 真 係 有 機 會 中 暑 㗎 !

還 記 得 有 一 次 1000 米 直 路 賽 在 大 雨 中 進 行 , 筆 者 在 直 路 頭 攝 影 塔 拎 住 望 遠 鏡 監 察 賽 事 , 從 草 地 跑 道 旁 嘅 車 路 越 過 草 地 已 經 襪 都 濕 透 , 到 了 開 閘 至 一 半 路 程 的 數 十 秒 間 再 令 小 弟 背 脊 盡 濕 , 餘 下 之 一 半 路 程 則 要 迎 面 食 雨 , 要 知 道 望 遠 鏡 沒 有 水 撥 , 在 滂 沱 大 雨 中 監 察 賽 事 難 度 已 高 , 騎 師 在 陣 上 搏 命 難 度 更 高 , 難 怪 天 雨 路 滑 時 騎 師 跑 轉 彎 路 程 特 別 小 心 。

其 實 每 場 沙 田 賽 事 , 受 薪 董 事 們 通 常 都 會 分 佈 在 1200 、 800 及 400 米 的 攝 影 塔 , 另 外 一 位 留 在 研 訊 室 , 大 董 則 會 在 樓 上 廣 播 員 室 旁 嘅 董 事 室 , 以 手 提 對 講 機 監 察 賽 事 , 亦 要 即 時 決 定 任 何 因 獸 醫 建 議 或 入 閘 困 難 馬 之 出 賽 權 。

賽 事 完 結 後 , 各 位 董 事 便 即 時 回 到 研 訊 室 崗 位 集 思 廣 益 , 向 首 席 董 事 匯 報 任 何 特 別 事 項 , 然 後 一 同 從 多 角 度 觀 看 巡 邏 影 片 , 決 定 是 否 有 研 訊 之 需 要 。

======
其實筆者口中所講既辛苦,相比起馬房工作個班馬伕,後者咪仲辛苦?

頂部
自由雨滇行
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」  
UID 2835
精華 0
積分 112
帖子 6670
港元 1221 萬
存款 0 萬
聲望 139
閱讀權限 20
註冊 11/5/2006
香港地有乜工唔辛苦先得
做雞都辛苦啦

頂部
細B
虛擬馬主

UID 3724
精華 2
積分 0
帖子 6330
港元 2499 萬
存款 0 萬
聲望 15
閱讀權限 20
註冊 26/4/2007
來自 Zain

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 14/8/2012 12:52 PM 發表
香港地有乜工唔辛苦先得
做雞都辛苦啦

真係唔可以咁講....好似我日日返黎做咩??

自從IPHONE出左DOC...我日日返黎打機...上網...聽歌...然後食飯....之後繼續....之後求其整幾隻字...搞掂...收工
頂部
自由雨滇行
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」  
UID 2835
精華 0
積分 112
帖子 6670
港元 1221 萬
存款 0 萬
聲望 139
閱讀權限 20
註冊 11/5/2006

QUOTE:
原帖由 細B 於 14/8/2012 01:46 PM 發表

真係唔可以咁講....好似我日日返黎做咩??

自從IPHONE出左DOC...我日日返黎打機...上網...聽歌...然後食飯....之後繼續....之後求其整幾隻字...搞掂...收工

你做盛行

頂部
mR.偉
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 5497
精華 1
積分 0
帖子 17233
港元 1011 萬
存款 10 萬
聲望 19
閱讀權限 20
註冊 30/11/2009
來自 鳥托邦
馬房領班邊度辛苦

頂部
May_Be_83
虛擬馬主

UID 3026
精華 0
積分 0
帖子 4887
港元 3226 萬
存款 11 萬
聲望 118
閱讀權限 20
註冊 25/6/2006
來自 HK

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 14/8/2012 02:56 PM 發表

你做盛行

我都想知……咁開心?
頂部
贏馬人
虛擬馬主
贏馬人,你要努力!加油!

UID 2249
精華 1
積分 420
帖子 7531
港元 756 萬
存款 0 萬
聲望 925
閱讀權限 20
註冊 3/1/2006
來自 車老鼠 鵝頸橋球場
馬房助理幾錢人工?受薪董事幾錢人工?真係打邊爐同打seafood啦......

冼馬田,就當你贏啦......我以後都唔再上RW
既然你咁想做狗,就永遠都做狗啦......
施華,你呢條狗屄亂咁潑火,快撚D趁地淋啦......

頂部