賽馬世界

標題: Fun組失敗,大家有否救亡方案或新o既投注方案提供比馬會呢?
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
註冊 3/11/2006
Fun組失敗,大家有否救亡方案或新o既投注方案提供比馬會呢?

暑假無馬跑,想傾下馬仔都變得無方向,不妨傾下其他話題~~

上年剛推出o既fun組,相信好多馬友都有一個同感,簡單2個字可形容"失敗"~~

但係要面子o既馬會響煞科之後,一直都無講呢個彩池下年會否繼續,還是會從新改革呢??

查呢個彩池"失敗"之處,第一點,一定係"賠率乏味",好多馬友寧願買place都唔買佢,第二點,就係佢

標榜o既易中,事實上又係唔係真係易中呢??呢點好難講,自己無作呢方面統計,反而覺得佢偏排組

別上好有問題,1~4號a組,5~9號b組,其他號c組,其實咁樣編排實在無咩公平性,而且有一大缺點,

就係跑評磅時好大機會側哂去a組,因為通常細號碼馬匹評分最高,蝕分最少,所以馬會咁編排實在

似細路仔玩泥沙,無認真研究~~而理想編排小弟認為1,4,7,10,(13)~a組,2,5,8,11,(14)~b組,

3,6,9,12~c組,這樣才比較合乎公平搏彩性質~~第三點失敗之前,當然係唔可以混合過關,賠率

已經乏味,仲要限制埋過關方法,根本同倒自己米無分別~~

改革方案:小弟覺得如果fun組要生存,下年首要o既當然係可以混合過關~~其次o既,就最好由原

本分3組,變成分4組或5組,始終賭博邊有容易同困難呢想容易過大海買大細,不過小心比人通殺~

分成4或5組,難度稍為提高,相信會介乎win於place之間,咁樣就可以吸納另類新客仔~

而4組分法:1,5,9,(13)~a組,2,6,10,(14)~b組,3.7.11~c組,4,8,12~d組

另5組分法:1,6,11~a組,2,7,12~b組,3,8,(13)~c組,4,9,(14)~d組,5,10~e組

本帖最近評分記錄
EternitY   3/8/2007 04:45 PM  聲望  +5   
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
另外,新彩池方面,都係舊瓶新酒,相信"孖四連環"應該係時間推出,近年三T熱潮好似已經無以前咁

熱烈,都係時間出呢d大彩池抄慶個場~~不過數學我唔叻,所以都無運要中哂2場4連環o既概率有

幾多,但我相信會比三T低,反而係選場次時可以玩下新鮮,馬會不妨考慮頭關編響第2場,而尾關

就編去尾場或尾2 o個場,咁樣編法都有好多好處,一來頭幾場賽事通常投注額偏低,但係如果

加入新彩池,馬迷注意力增加,單場投注額增加也不出奇~~二來,如果偏場大員醒目,偏頭關比較

容易中,而尾關就相反極混亂難中,好多人順利過頭關之後,往往就會對自己充滿信心,響等跑尾關

之前o既中間場次,因為有信心,自不然又會賭大dd,對整體投注額又有好處呢~~
頂部
早鐘
一星會員

UID 3935
精華 0
積分 0
帖子 17
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 24/7/2007
點解要救....無人買...會取消....有人買但唔夠好...馬會會諗掂佢...

幫馬會諗呢d野.:aaaa: ..晒氣...

等如足智彩....生意好....佢就只開易賺錢既盤........

你想佢場場開亞洲盤....好難咯....

賺到錢既佢唔益你地....會蝕錢既....你咪讓佢繼續蝕囉
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
再另外,見馬會可以出到fun組呢d新彩池,自己都想到一個新玩法,唔知大家意見如何呢?

就係參考足球o既讓球主客和,不過跑馬自然係讓馬位,只要第一名馬匹比第二名馬過終點時贏1

馬位或以上就當中,講到呢到好多馬友自然會話,如果個騎師或練馬師玩野,攪到一隻本來可以贏

1馬位以上馬贏唔到,點算?咁大家不妨問問身邊有賭開波o既朋友,佢地買車路士,里昂讓球勝都

成日開唔到,點解佢地又會繼續買佢地呢?所以呢個都係好考眼光~~

以上年一場馬為例,初出馬"勇士",原本見佢win有成3倍幾本來好開心,點知最後可以變成1點幾倍

贏馬,幕後人往往知道隻馬超級,所以有信心大注買佢win,但若果要佢隻馬讓人1個馬位,會唔會

又有同樣信心呢??所以讓馬位投注專提供比一d眼光較佳馬迷投注,而且回報率比普通獨贏要高~
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 早鐘 於 3/8/2007 03:20 AM 發表
點解要救....無人買...會取消....有人買但唔夠好...馬會會諗掂佢...

幫馬會諗呢d野.:aaaa: ..晒氣...

等如足智彩....生意好....佢就只開易賺錢既盤........

你想佢場場開亞洲盤....好難咯....

賺到 ...

因為抖暑,無馬跑咪幫馬會諗諗,而且馬會諗得掂就唔駛攪到咁失敗啦:llll:

要知道近年馬會真係好多"庸人當道"~~:ppp:
頂部
帶來吉利 (㊣魔力神話㊣)
版主
★馬神再現☆

UID 2163
精華 0
積分 1131
帖子 10198
港元 12654 萬
存款 708 萬
聲望 221
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 M78星雲
一路都覺得 賭 檔位 有得唸:lll:

頂部
櫻花 (染井吉野)
版主
Point of No Return

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2592
精華 0
積分 285
帖子 3418
港元 9413 萬
存款 0 萬
聲望 588
閱讀權限 100
註冊 17/3/2006
來自 New World
如果馬會今季無除消Fun組,馬會一定係有d野搞緊但唔方便透露,我詁計應該諗緊一是搵Fun試定位賠率,長遠d就係試波射馬,點解搵Fun組試? 因得三瓣係無經驗情況下比較容易控制.

人生兩大要訣 :
1.凡事有例外,任何鐵律都只是指一般情況.
2.切勿孤立單一因素去解釋任何現象.

是非審之於己
毀譽聽之於人
得失安之於數

貧賤生勤儉 勤儉生富貴
富貴生驕奢 驕奢生淫佚 淫佚又生貧賤
頂部
楊駿
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3661
精華 0
積分 0
帖子 2106
港元 7467 萬
存款 0 萬
聲望 1438
閱讀權限 20
註冊 30/3/2007
早前有樓梯響話試分組B,但講完乜都無做。
取消分組A,復辦三寶,另重開孖Q。
頂部
雞仔
禁止訪問

UID 2230
精華 0
積分 290
帖子 644
港元 902 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 0
註冊 2/1/2006
Fun組賠率低
試下枠連:ddd:
頂部
賭性不改
三星會員

UID 3938
精華 0
積分 0
帖子 196
港元 490 萬
存款 0 萬
聲望 146
閱讀權限 10
註冊 30/7/2007
可以試下單雙,將抽水同足智彩既讓球睇齊,
咁起碼兩辦都有1.85,1.90到,就會真係易中左,
派彩又唔會太乏味,真正吸納到d賭波唔賭馬既,
或者一d覺得賭馬好難既朋友,不過要馬會抽少d水好似好難~:ooo:
頂部
春田花花幼稚園 (春田)
虛擬馬主
ES

UID 2187
精華 0
積分 1214
帖子 10414
港元 663 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 美國伊利諾伊州春田市
冠軍騎練:fff: :fff:

頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48283
港元 4571 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing

QUOTE:
原帖由 春田花花幼稚園 於 3/8/2007 02:44 PM 發表
冠軍騎練:fff: :fff:

年年買韋達:kkkk: :kkkk:

頂部
asiadragon
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2851
精華 0
積分 113
帖子 65844
港元 11509 萬
存款 0 萬
聲望 3936
閱讀權限 20
註冊 12/5/2006

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 3/8/2007 09:07 AM 發表
一路都覺得 賭 檔位 有得唸:lll:

只限跑馬地...........:fff:
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
咩係枠連同單雙??點玩法,老人家唔多識~~:loveliness:

賭檔位好,只買1~4檔過6關:llll:

冠軍騎練咪攪,寧原真係放d錢入銀行好過,今年車仔同曼魚賠率幾多...:ppp:
頂部
小武士
虛擬馬主

UID 3452
精華 0
積分 0
帖子 6206
港元 3829 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/12/2006
來自 Sweet Memory

QUOTE:
原帖由 賭性不改 於 3/8/2007 01:10 PM 發表
可以試下單雙,將抽水同足智彩既讓球睇齊,
咁起碼兩辦都有1.85,1.90到,就會真係易中左,
派彩又唔會太乏味,真正吸納到d賭波唔賭馬既,
或者一d覺得賭馬好難既朋友,不過要馬會抽少d水好似好難~:ooo:

單雙? 頭馬號碼o既單雙?:eee: 係咪平頭通殺:yyy:

頂部
小武士
虛擬馬主

UID 3452
精華 0
積分 0
帖子 6206
港元 3829 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/12/2006
來自 Sweet Memory

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 3/8/2007 03:39 PM 發表
咩係枠連同單雙??點玩法,老人家唔多識~~:loveliness:

賭檔位好,只買1~4檔過6關:llll:

冠軍騎練咪攪,寧原真係放d錢入銀行好過,今年車仔同曼魚賠率幾多...:ppp:

冠軍騎練 買完都唔知自己有冇買:yyy: 等咁耐

頂部
EternitY
總舵主

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2009  
UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10868
港元 13023 萬
存款 5000 萬
聲望 422
閱讀權限 102
註冊 4/10/2003
完全諗唔到意見,不過以馬射波由分組開始真係諗得過。:ppp:

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36641
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 小武士 於 3/8/2007 04:36 PM 發表

冠軍騎練 買完都唔知自己有冇買:yyy: 等咁耐

同買聯賽冠軍差唔多耐:fff:
頂部
賭性不改
三星會員

UID 3938
精華 0
積分 0
帖子 196
港元 490 萬
存款 0 萬
聲望 146
閱讀權限 10
註冊 30/7/2007

QUOTE:
原帖由 小武士 於 3/8/2007 04:35 PM 發表

單雙? 頭馬號碼o既單雙?:eee: 係咪平頭通殺:yyy:

平頭通派,正~:gggg:
頂部
臨場
活躍會員

UID 3730
精華 0
積分 0
帖子 566
港元 870 萬
存款 0 萬
聲望 133
閱讀權限 10
註冊 30/4/2007
1. 開番第6班, 等馬匹之間的評分冇咁緊, 賽事冇咁均勢, 易賭d馬迷自然買果時信心大d.
2. 9-12月可安排多些只限3歲馬的賽事, 因新馬多unknown都多, 新舊馬混戰好難令人有大信心下注.
3. 泥地賽只限出10隻, 好似以前谷沙咁, 馬少唔一定易中, 但起馬易度.
4. 取消fund組, 但出馬等於或多過12匹馬跑第4都有位置派彩
頂部