賽馬世界

標題: 刨馬時最重要看甚麼
lwp
一星會員

UID 4290
精華 0
積分 0
帖子 10
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 20/1/2008
刨馬時最重要看甚麼

問我是誰
「我係一個享受刨馬樂趣o既人~~
中馬固然開心,如果係經過自己刨完馬之後再,滿足感更大~~
而無心插柳式中馬成日聽到~~同埋六合彩電腦有咩分別呢??
以前老師父教落,賽前功夫未做足,就咪鬼去賭,一定鋪硬草皮~~到現在都言猶在耳~

刨馬時最重要看甚麼呢?
1. 操練 - 馬匹操練所表現的狀態、馬房的操練模式
2. 賽績 - 馬匹的評分、路程、排檔及陣上表現
3. 配搭 - 馬房、騎師、馬匹的配搭是否匹配,有無玄機

我很想將這些因素全面掌握,且分出優次(即那項因素最重要,佔較多比重),但至今仍瞎子摸象,茫無頭緒,有人能指點一下嗎?
頂部
+超級無敵+
活躍會員

07-08年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (盃賽組別)  
UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國
看你是日運程

頂部
春田花花幼稚園 (春田)
虛擬馬主
ES

UID 2187
精華 0
積分 1214
帖子 10414
港元 663 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 美國伊利諾伊州春田市
因人而異:fff:

頂部
贏馬人
虛擬馬主
贏馬人,你要努力!加油!

UID 2249
精華 1
積分 420
帖子 7531
港元 756 萬
存款 0 萬
聲望 925
閱讀權限 20
註冊 3/1/2006
來自 車老鼠 鵝頸橋球場

QUOTE:
原帖由 lwp 於 10/2/2008 01:56 AM 發表
問我是誰
「我係一個享受刨馬樂趣o既人~~
中馬固然開心,如果係經過自己刨完馬之後再,滿足感更大~~
而無心插柳式中馬成日聽到~~同埋六合彩電腦有咩分別呢??
以前老師父教落,賽前功夫未做足,就咪鬼去賭,一定鋪硬草皮~~到現在都言猶在耳~

刨馬時最重要看甚麼呢?
1. 操練 - 馬匹操練所表現的狀態、馬房的操練模式
2. 賽績 - 馬匹的評分、路程、排檔及陣上表現
3. 配搭 - 馬房、騎師、馬匹的配搭是否匹配,有無玄機

我很想將這些因素全面掌握,且分出優次(即那項因素最重要,佔較多比重),但至今仍瞎子摸象,茫無頭緒,有人能指點一下嗎?

私人時間:fff: :fff: :fff:

冼馬田,就當你贏啦......我以後都唔再上RW
既然你咁想做狗,就永遠都做狗啦......
施華,你呢條狗屄亂咁潑火,快撚D趁地淋啦......

頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48283
港元 4571 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 10/2/2008 02:32 AM 發表

私人時間:fff: :fff: :fff:  

佢你刨馬時睇a片:fff: :fff:

頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
註冊 3/11/2006
除左春田叔因人而異之外,個人o既修為亦會隨住時間,經驗而改變~~

好似小弟初出茅廬之時,刨馬元素好簡單,就係只看往績~~以往跑呢個路程係唔係專家呀,近績有

無表現,成日大敗d馬就立即飛左,當然咁樣買馬會忽略左好多野啦~~

時間耐左,就發覺要配合睇晨操,睇下隻馬晨課試快時間是否輕鬆啦,出腳有無力啦,試慢時間神色

如何,毛色有無轉到有光澤,當然最直接發現寶藏,就要靠看試閘啦,好多時試閘會睇到最多野,尤

其係初出新馬或季初時段~

時間最耐一d啦,因為多左好多pp同ppg到港,竟然發現自己一向唔相信o既血統派原來都好有用~

研究血統主要作用,唔係睇隻馬會有幾高班,最主要係估計到佢可以應付到邊d路程啦,場地性能

如何,可唔可以應付乾快地,變化地甚至泥地等~有時仲可以依據血統習性,知道佢適合跑快活谷

定係沙田,同埋隻馬係唔係早熟早殘定係遲熟慢熱馬呢~~

跟住又過左若干時間~自己開始留意到步速o既影響性,會係每場賽事前估計當中邊d馬會放,邊

d會留後,而估計對邊類馬著數啦,當然唔少得自己畫一張屬於自己o既賽事走位圖啦~千萬唔好

咁懶只靠馬會o個張圖,開講有話力不到不為財,而且自己畫走位圖畫得多,就會同時熟識埋d

騎師個性,有d騎師特別喜歡走外疊,有d喜歡貼欄,一d喜歡前領,一d喜歡留後等等~~

來到呢到,對一場賽事都已經起左一個初模,跟住開始就係要靠個人經驗,估計馬匹實力,究竟

每隻馬匹值幾多分,響呢場賽事係唔係擁有最大優勢呢?

而近年又流行講一d場地偏差,呢d就要視乎你信不信啦,信則有,不信則無~~

其實仲有好多細節就不能詳盡講解,好似我個人來講,會特別喜歡買一d輕磅馬啦~~仲有而家人

老左,晨操方面o既考慮性份又無咁多,又會開始以練馬師角度估計一下佢會點部署一隻馬何時出

賽,何時係出擊目標啦,呢一刻就要睇下馬會提供o既賽程表啦~~仲有結合馬房當日是否大舉出

兵啦,騎師又係唔係手握重兵呢~~

小弟又有一個習慣,會先刨哂一日所有賽事,之後會進入最後難關,就係要選擇出究竟邊幾場自己

係最有把握可以中到,就會將o個幾場串起佢買過關~~無信心o既場次,就可以選擇唔賭又或者

小注買下冷門~~

講左咁多,其實最重要係自己睇多d,慢慢累積經驗,自己養成一套屬於自己o既刨馬心得~謝謝~:loveliness:
頂部
CheMzzZ
一星會員

UID 4262
精華 0
積分 0
帖子 26
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 6/1/2008

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 10/2/2008 03:41 AM 發表
除左春田叔因人而異之外,個人o既修為亦會隨住時間,經驗而改變~~

好似小弟初出茅廬之時,刨馬元素好簡單,就係只看往績~~以往跑呢個路程係唔係專家呀,近績有

無表現,成日大敗d馬就立即飛左,當然咁樣買馬會忽 ...

好詳盡既解釋 :gggg:
始終都係果句..要刨馬刨得熟又要準
一定要有好多好多既時間
一場馬通常14隻..跟住仲要通常都8-10場tim..
要刨成百幾隻馬..乜野都要睇哂..真係好難架:wwww:
頂部
lwp
一星會員

UID 4290
精華 0
積分 0
帖子 10
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 10/2/2008 03:41 AM 發表

無表現,成日大敗d馬就立即飛左,當然咁樣買馬會忽 ...

多謝無私指教。很少有人能夠像你那麼無私奉獻自己的心得讓大家分享。我認為花多點時間刨馬未必會與結果成正比,若你走錯方向的話,只會更受挫折。所以,花時間在正確的方向上是最重要的。個人的力量及時間有限,又不是職業賭徒,無法兼顧太多,只能集中一兩點專攻,並且集中注碼賭他兩至三場。我通常每次賽事選兩場做1拖2 位置連贏過關 2x1(每注20元)及2x3(每注10元),這便是全日的重心了,如有幸的話,最高可中4條2x1(每注共30元),收穫也不少啊!近來最好的成績是2條2x1。進賬約一萬元,今季肯定不會輸給馬會了。
358606-NOV-2007
00:12
跑馬地
星期二
過關 位置Q
2X3
7 場    5 創惑 拖 8 鼓浪旋風 +
           9 熊中雄
8 場    11 堅毅 拖 9 有聲氣 +
           12 鎖定目標 $10

$80.00$3,604.50
358706-NOV-2007
00:12
跑馬地
星期二
過關 位置Q
2X1
7 場    5 創惑 拖 8 鼓浪旋風 +
           9 熊中雄
8 場    11 堅毅 拖 9 有聲氣 +
           12 鎖定目標 $20

$80.00$6,478.00
388805-DEC-2007
20:49
跑馬地
星期三
過關 位置Q
2X3
6 場    12 瀟洒大少 拖 5 好本領 +
           10 有聲氣
8 場    12 時代明星 拖 2 富有心得 +
           8 鄉村傳奇 $10

$80.00$2,153.00
388905-DEC-2007
20:49
跑馬地
星期三
過關 位置Q
2X1
6 場    12 瀟洒大少 拖 5 好本領 +
           10 有聲氣
8 場    12 時代明星 拖 2 富有心得 +
           8 鄉村傳奇 $20

$80.00$3,735.00
頂部
Running
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World

QUOTE:
原帖由 CheMzzZ 於 10/2/2008 04:05 AM 發表

一定要有好多好多既時間

我只會集中兩三場自己心水場次去度

因為咁樣既可以節省時間,更重要係唔會因為度埋餘下場次,導致自己o既思維混亂。

頂部
金威
活躍會員

UID 3794
精華 0
積分 0
帖子 1850
港元 55 萬
存款 10 萬
聲望 2
閱讀權限 10
註冊 1/6/2007
每個人刨馬都不同
對我來說
時間不足
只看近績
但不太著重路程
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 lwp 於 11/2/2008 03:57 AM 發表

多謝無私指教。很少有人能夠像你那麼無私奉獻自己的心得讓大家分享。我認為花多點時間刨馬未必會與結果成正比,若你走錯方向的話,只會更受挫折。所以,花時間在正確的方向上是最重要的。個人的力量及時間有 ...

原來同兄台係同一個流派~~:yyy:

只係我無咁幸運,一日跑8~10場,唔係成日可以成功選中有能力過到關o既場次~~

好似剛剛初三賽事~~買左2x1,頭關已經中左開心多多+銀太陽大冷qp,但係第2關隻膽玉峽生輝嬴左,d腳又唔見哂影~~:ddd:

所以好多時都話,選擇邊d場次投注過關更為困難呢~~
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 CheMzzZ 於 10/2/2008 04:05 AM 發表

一定要有好多好多既時間

養成刨馬為樂趣~~會快樂好多~~

每次見到排位表都有開心興奮o既心情~~相信已經唔係人人都有呢種感覺lu~~:loveliness:
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 Running 於 11/2/2008 10:55 AM 發表

我只會集中兩三場自己心水場次去度

因為咁樣既可以節省時間,更重要係唔會因為度埋餘下場次,導致自己o既思維混亂。

我覺得刨多d,自己就會進步多d~~

當然最重要要做埋賽後檢討啦~~

個人覺得,好似一開始無刨o既場次,而又去做賽後檢討好似對自己無多大進步~~:loveliness:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006
回復 #13 莫問我是誰 的帖子

時間上
賽後檢討:賽前, 我自己用 8:2

基本上賽後檢討得好....下次單單睇完 報名表已經知買咩馬 :zzz:

柏高又中
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
回復 #14 西人堅 的帖子

相當同意~~所以我成日會買一d馬,就係叫上賽跟進馬~~

若果一個賽日又多匹跟進馬一齊出賽,真係可以慳左好多刨馬時間呢~~

到時可以立即買條大飛,整條5x26啦喂~~:fff:

不過當然希望自己d跟進馬唔好咁不幸報谷賽而又排左12位~~o個時自己真係會心大心細~~

進退兩難呢~~:sss:
頂部
Wai
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2154
精華 0
積分 210
帖子 3259
港元 2360 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Another Story
勤力人賺勤力錢...

我買馬..本著心態
就係無信心就算
一日中1場賺幾舊
總好過一日賭10場輸幾舊
:yyy:

依家既玩法就係buy list
buy list多數係留意新馬場場追
而舊馬即以前度下的buy list
則看分,態,部署才出手
有d質新需要等變身
睇變身就真係靠勤力了:yyy:
我呢d懶人呢...就比較鍾意留意d有質而單薄馬...
抖兩.三個月 / 勤操壯身出黎又係搵錢時間:yyy:
(過暑假此類馬很多,需小心選擇)

始終本少唯有碌大左先玩氾本野
通常碌大左就心雄
心雄就好快打回原形:ggg:
到時就真係不要著燈,能否先跟我摸黑吻一吻 :sss:

不過呢排繁忙就只係無聊見到
10蚊買下玩下但發覺輸輸下都成舊水:vvv:
唯有等AL過左先慢慢玩:cccc:
頂部
CheMzzZ
一星會員

UID 4262
精華 0
積分 0
帖子 26
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 6/1/2008

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 11/2/2008 05:47 PM 發表

養成刨馬為樂趣~~會快樂好多~~

每次見到排位表都有開心興奮o既心情~~相信已經唔係人人都有呢種感覺lu~~:loveliness:

哈哈我都有衣種感覺架因為細個加上唔鐘意賭.. 所以次次都會靜靜雞寫低下自己D心水-0-
睇下自己貼唔貼得中HEHE
頂部
lwp
一星會員

UID 4290
精華 0
積分 0
帖子 10
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 11/2/2008 05:45 PM 發表

原來同兄台係同一個流派~~:yyy:

只係我無咁幸運,一日跑8~10場,唔係成日可以成功選中有能力過到關o既場次~~

好似剛剛初三賽事~~買左2x1,頭關已經中左開心多多+銀太陽大冷qp,但係第2關隻膽玉峽生輝嬴 ...

不是那麼幸運可以常常過關。過一關,可以收點回本的錢,有錢收的感覺總是好的;過2關,則可以作長期抗戰。不過一定要控制注碼,賭有心水的馬。
現在問題最大的是:心水馬如何度出?如何評價牠在某一場次的爭勝機會,此中的學問太多,希望能得到指教。:loveliness:
頂部
lwp
一星會員

UID 4290
精華 0
積分 0
帖子 10
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 11/2/2008 05:54 PM 發表
時間上
賽後檢討:賽前, 我自己用 8:2

基本上賽後檢討得好....下次單單睇完 報名表已經知買咩馬 :zzz:

成功而能贏錢的馬迷是在賽後做功課,不是賽前。
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 lwp 於 11/2/2008 06:41 PM 發表

不是那麼幸運可以常常過關。過一關,可以收點回本的錢,有錢收的感覺總是好的;過2關,則可以作長期抗戰。不過一定要控制注碼,賭有心水的馬。
現在問題最大的是:心水馬如何度出?如何評價牠在某一場次的 ...

都係靠經驗o既累積~~慢慢浸淫下啦~~:loveliness:

不過最重要,都係你o個句說話啦~~"花時間在正確的方向上是最重要的":loveliness:

如果自己相信晨操有用幫到你嬴錢,就向呢個方向發展~~血統有用咪學血統,步速有用咪學步速~~

我自己就係雜貨店,樣樣都學少少,刨馬時又樂趣多d~~:loveliness:
頂部