賽馬世界

標題: 每人準則有出入.亦是最合理解釋出為何越來越多人只信某一套
thankheavens
版主
談笑用兵

UID 2312
精華 1
積分 45
帖子 1511
港元 1925 萬
存款 0 萬
聲望 7
閱讀權限 100
註冊 15/1/2006
每人準則有出入.亦是最合理解釋出為何越來越多人只信某一套

每人的衡量準則 不同...

場場馬都是 有人計到..有人計唔到..
有人贏錢..有人輸錢
此是必然的...此是100%肯定的

此馬是不明物體嗎? 好多人答..是呀......亦有人答..不是
此馬狀態靚嗎? 好多人答...不是呀.....亦有人答..是
此馬有飛嗎? 好多人答...有呀..亦有人答..沒有呀
此馬好似是蝕場地偏差來贏wow? 好多人答..係呀...亦有人答..唔係呀..佢今天是賺的
etc etc etc etc

那麼...即是 以 公眾的 整體準則看...
一場馬內.....其實沒有""冇飛馬""....沒有""狀態不靚馬""..亦沒有""不明物體突如其來馬""....更沒有""蝕場地偏差馬""etc etc etc
亦都係一樣... 入三甲的馬就一定有人贏錢.....入三甲的馬好大機會是有飛馬...狀態好之馬...實力夠之馬.....賺場地偏差馬....etc...

最緊要都係...自己一套的準則是否可以長期穩定及有盈利
若果自己的準則計..隻隻馬都是 有飛 + 狀態好 + 實力夠 + 賺場地偏差.......即是無得賭......
亦更加唔好越諗越y.....
唔知明唔明白我的意思是什麼

^_^ ^_^

談笑用兵
頂部
版主
談笑用兵

UID 2312
精華 1
積分 45
帖子 1511
港元 1925 萬
存款 0 萬
聲望 7
閱讀權限 100
再推論

人性影響大腦的功能 ""選擇性記憶""
加上 好多包裝大師 的 ""將事實的一半收埋, 事實的一半發大""

便形成了.....好多人會只信某一套......側埋了一邊.....
理性的則會多加思考...選取其可信性
不理性的則越諗越 y

anyway....其實成篇文章的重點意義是
每人都會有贏有輸...
沒有人(長期投注者)係 可以用一套準則 來得出 少於 10% 的 ""不中彩飛""((((保守估計最叻的長期賭馬人仕都有超過50%的 不中彩投注)))

贏與輸...自己最清楚了....
自己一套的準則是否可以長期有盈利...自己最清楚了....

別人的理論可以參考......而不可盲目盡信...
必須要定期多加思考..不斷檢討..

賽馬好多時都是 耐心研究..慢慢探索...不斷失敗.....最後才可以享受勝利氣氛.......

談笑用兵
頂部
小魔怪
虛擬馬主
小魔怪

UID 2277
精華 0
積分 0
帖子 1479
港元 20 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 8/7/2006
十卜:gggg:

.
頂部
版主
談笑用兵

UID 2312
精華 1
積分 45
帖子 1511
港元 1925 萬
存款 0 萬
聲望 7
閱讀權限 100
其實好多朋友都知道我 是某套理論的作者及創辦人

自己寫出此篇文章 好似 在括緊自己 一巴

不過...認識我的朋友亦知道..我從來是一個不喜歡包裝之人..
亦不會唔承認自己錯失之人...贏就是贏..輸就是輸..愚就是愚..
更唔會甚著緊自己賺的錢多唔多......
朋友遠比金錢重要..

因為我堅持...我只係希望將事實公開.....做人最緊要是真
real.....Where's your diginity? ...(((想起 彭浩翔 作品 AV 詹sir 的一幕)))

談笑用兵
頂部
君子
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7573
港元 76 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼
絕對認同 .
賽馬真係各施各法  絕對吾鍾意一味大聲黎叫人信服自己個套既人
頂部
活力寶蹄
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3496
精華 0
積分 0
帖子 7565
港元 -296 萬
存款 10 萬
聲望 55
閱讀權限 20
註冊 25/12/2006
來自 AF
絕對認同...:gggg:
有一篇好文...:jjjj:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006

QUOTE:
原帖由 thankheavens 於 31/3/2008 09:34 AM 發表

每人的衡量準則 不同...

場場馬都是 有人計到..有人計唔到..
有人贏錢..有人輸錢
此是必然的...此是100%肯定的

此馬是不明物體嗎? 好多 ...

:qqqq:

le 個世界根本冇食神, 又或者個個人都係食神 :zzz: :zzz: :fff:

柏高又中
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006

QUOTE:
原帖由 thankheavens 於 31/3/2008 09:34 AM 發表
再推論

人性影響大腦的功能 ""選擇性記憶""
斥豸j師 的 ""將事實的一半收埋, 事實的一半發大""

便形成了.....好多人會只信某一套......側埋了一邊.....
理性的 ...

病毒都會影響大腦的功能 ga :fff:
例如 紅眼症病毒會影響思考能力 :zzz:
亦唔令身體出現 脫水 症狀,
所以 要不斷抽水 :lll:

柏高又中
頂部
金威
活躍會員

UID 3794
精華 0
積分 0
帖子 1850
港元 55 萬
存款 10 萬
聲望 2
閱讀權限 10
註冊 1/6/2007
就算刨馬每個人都唔同
投注策略也不同
事實上真係唔可以拎出黎一齊講
就以樓主你的心水提供為例丫
有人認為回報不算太高, 亦有人認為這種投注很好
其實沒有錯對可言
只是人人策略不同
刨馬人人也不同, 就算跟風也沒所謂
只要是自己在賽馬享受其樂趣
不要盲目跟完, 輸左就鬧便好了
頂部
版主
談笑用兵

UID 2312
精華 1
積分 45
帖子 1511
港元 1925 萬
存款 0 萬
聲望 7
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 金威 於 31/3/2008 12:42 PM 發表
就算刨馬每個人都唔同
投注策略也不同
事實上真係唔可以拎出黎一齊講
就以樓主你的心水提供為例丫
有人認為回報不算太高, 亦有人認為這種投注很好
其實沒有錯對可言
只是人人策略不同
刨馬人人也不同, 就 ...

無錯.....

cheers!

談笑用兵
頂部
版主
談笑用兵

UID 2312
精華 1
積分 45
帖子 1511
港元 1925 萬
存款 0 萬
聲望 7
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 31/3/2008 12:40 PM 發表

病毒都會影響大腦的功能 ga :fff:
例如 紅眼症病毒會影響思考能力 :zzz:
亦唔令身體出現 脫水 症狀,
所以 要不斷抽水 :lll:

^_^ ^_^

每人擁有的性格..思想..生活質素..朋友...生活圈子...追求都不同...

有人每日等死..
亦有好多人每日等人地點死..

改變唔到..無辦法..

成功人無懼怕自己失敗
失敗者不希望別人成功!

:gggg: :gggg:

談笑用兵
頂部
版主
談笑用兵

UID 2312
精華 1
積分 45
帖子 1511
港元 1925 萬
存款 0 萬
聲望 7
閱讀權限 100
多謝各位的支持

此篇文章會有 ""下文待續""...

相信不少 賭馬人仕都會經歷過之事(((包括自己都試過))
由""選擇性記憶"" + ""包裝大師的影響"" + ""自我保護主義""...形成越諗越y..諗埋一邊 的真實事例.....

當然..會客觀分析埋如何避免.....

實說...想回來那時自己越諗越y...真的頗影響心境..

下文待續
擇日再聚
一切隨緣

談笑用兵
頂部
十九區馬神
禁止訪問

UID 4383
精華 0
積分 0
帖子 8
港元 390 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 0
註冊 25/2/2008
講得好, 正所謂"一樣米養百樣人", 呢個世界咩人都有. 每人都有吾同思維, 智力, 性格.

如有D人實際, 低調. 相反有D人喜歡哇眾取寵. 有D人病毒影響壞左個腦, 相反有D人無病毒影響都死左個腦.:fff: :fff:  (所以新聞成日有人被祈福黨所騙就系咁來, 因為智力太低:kkk: :kkk: ).

呢個亦都系點解一場馬10個人選出10種吾同組合, 而每人都有中的時候.

所以理論無對錯之分, 對錯只有等結果去証明, 問題系打算用幾多時間去証明. 或者無了期咁自以為不斷改善, 去哇眾取寵, 自我陶醉……..:abcde:

頂部