賽馬世界

標題: 何謂「體重逐漸減輕」?
Running
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World
何謂「體重逐漸減輕」?

o岩o岩睇到家福o既獸醫報告,見到獸醫o係10月9日出o左一樣o野o係記錄上:

體重逐漸減輕

到底馬匹會係乜o野情況先會咁?

頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20
註冊 26/4/2006
來自 Another Story

QUOTE:
原帖由 Running 於 15/10/2008 02:54 PM 發表
o岩o岩睇到家福o既獸醫報告,見到獸醫o係10月9日出o左一樣o野o係記錄上:

體重逐漸減輕

到底馬匹會係乜o野情況先會咁?

我估同人既情況相似:ppp:

人既話會因為乜野事體重逐漸減輕:jjjj:

可能厭食,可能個胃有事等等
之前大紅袍都試過胃漬瘍,體重聽聞跌左好多,所以上季搞左大半季先tune番好:jjjj:
頂部
DrEAm
虛擬馬主
不能自拔的現實~119

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 3814
精華 0
積分 0
帖子 2363
港元 1196 萬
存款 981 萬
聲望 1211
閱讀權限 20
註冊 5/6/2007
來自 夢

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 15/10/2008 03:05 PM 發表

我估同人既情況相似:ppp:

人既話會因為乜野事體重逐漸減輕:jjjj:

可能厭食,可能個胃有事等等
之前大紅袍都試過胃漬瘍,體重聽聞跌左好多,所以上季搞左大半季先tune番好:jjjj:

今晚隻 慢你望 都有d咁嘅情況...

吾愛Blutgang
頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World

QUOTE:
原帖由 DrEAm 於 15/10/2008 03:50 PM 發表

今晚隻 慢你望 都有d咁嘅情況...

但馬會資料庫搵唔到:ppp:

頂部
Wai
虛擬馬主

UID 2154
精華 0
積分 210
帖子 3259
港元 2360 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Another Story
呢樣
其實好多馬都係咁
特別係賀賢
果種係操到瘦

權哥隻碧綠駿駒上場都唔係十分肥
排位體重1040
跑完依家排位體重得1017

呢d情況獸醫出得既
都應該真係唔方好野...
有d咩含意真係要慢慢睇
或者等下「專業意見」
頂部
pakkilo
虛擬馬主

UID 4247
精華 0
積分 0
帖子 2335
港元 1846 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 21/12/2007
來自 Troy of Marlboro
原因有好多種!
最普遍就係當隻馬比賽果陣博得太盡!!
番到馬房後食慾不振!!!

有時馬匹未達到狀態,晨操上無乜點出力..自然料都唔會食得多!

體重逐漸減輕就真係唔知vet真正含義係乜!

有時隻馬受操,馬身修曬身,脂肪減少肌肉增加都可以令其體重減輕!

佳同       (試閘出色)   88m    街童
威利旺旺 (大賽旗子)   499m 米餅
羅馬奔騰 (等形勢)      499m 奔周
軍旗       (一出即勝)   260m 扯旗
綠續有贏  (有質未熟)  125m WW
To Be Or Not To Be,This Is A Question!
頂部