賽馬世界

標題: 國泰航空香港盃預賽「爆冷」可延續摩廄旺氣
willandgrace
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2666
精華 0
積分 162
帖子 3395
港元 21135 萬
存款 240 萬
聲望 377
閱讀權限 20
註冊 11/4/2006
國泰航空香港盃預賽「爆冷」可延續摩廄旺氣

由開季到現在,約翰摩亞的手風都很順,馬房季初成績堪稱「二十年來最好」。這位前領練馬師有信心於本週日舉行的國泰航空香港盃預賽中,憑「爆冷」延續馬房的旺氣。

獲大摩評價為其歷來所訓練的最出色賽駒,「爆冷」將於這場二千米香港二級賽中進行衛冕,接受八匹對手的挑戰。上個月,牠於休戰五個月後復出,輕取觀瀾湖沙田錦標,表現非常出色。

這匹「馬足」的六歲子嗣,該役雖然是負133頂磅的兩駒之一,但依然能夠將一群頂級一哩馬一網打盡,最後四百米更締出驚人的21.42秒段速。

如此出色的表現令其評分上調至134分,乃最近數年內香港賽駒最高的本地評分,比馬王如「精英大師」、「爪皇凌雨」、「牛精福星」等還要高。

「不錯,牠目前的狀況比以往任何時候都更佳。」約翰摩亞於本週二晨課中說。

「上仗勝後,我不必替牠做太多打磨工夫。過兩天白德民會給牠來一課快試。從週前牠的取勝姿態觀之,我認為其狀態已達十足。

「今仗『爆冷』的負磅較輕,而我同時派遣『爆炸』出戰。『爆炸』大概可以領放或緊隨領放馬,而『爆冷』則可一如慣常地留前鬥後,有望在直路上越過所有對手。」大摩分析道。

以評分而論,「爆冷」的最強對手是123分的「包裝大師」。上季尾,「爆冷」曾在花旗集團冠軍暨遮打盃中敗在「包裝大師」蹄下。

大摩回憶道:「當時的『爆冷』,已經歷了漫長及艱辛的大半個馬季,而進入直路之前又被迫多耗了腳程,如此這般才會輸了半個馬位。」

「該仗之前,牠的右前腳亦曾受過傷,不過其後都未再發生過任何問題。踱步時牠的狀況極佳,週日之戰的賽前準備及狀態可以說無懈可擊。」大摩續道。

頂部
小魔怪
虛擬馬主
小魔怪

UID 2277
精華 0
積分 0
帖子 1479
港元 20 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 8/7/2006
會唔會太早谷隻馬呢?
有d擔心12月可唔可以保持

另閒話一說
以前董事杯係十一月跑
長途馬如翠河重可以跑fresh黎贏
就好似爆冷上場咁
依家改到1月先跑難度相對提高好多

.
頂部
金威
活躍會員

UID 3794
精華 0
積分 0
帖子 1850
港元 55 萬
存款 10 萬
聲望 2
閱讀權限 10
註冊 1/6/2007
最難跑有時我覺得反而係遮打盃
要一隻馬keep 到去季尾
中間博左咁多場勁
頂部
EternitY
總舵主

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2009  
UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10868
港元 13023 萬
存款 5000 萬
聲望 422
閱讀權限 102
註冊 4/10/2003
季中唔重要了,先嬴了國際賽先講。:eee:

頂部
gogowin
活躍會員

UID 2663
精華 0
積分 263
帖子 1379
港元 447 萬
存款 0 萬
聲望 41
閱讀權限 10
來自 香港機場某個小角落
我相信大摩今季應該會俾爆冷留番o係香港...:jjj:
估計未必會如上年般遠征杜拜...大家都見到遠征後患症...:hhh:
今季爆冷應該係最top fit o既時間...我相信佢絕對可以挑戰今季長途三冠王...:loveliness:
希望佢可以繼翠河之後, 另一匹可以奪取三冠馬王o既賽駒:aaa:

得到同樣快樂 彼此亦有沮喪
童話書從成長中難免要學會失望
經過同樣上落 彼此墮進灰網
沉溺 煩擾 磨折 何苦 多講
頂部
collection
一星會員

UID 4852
精華 0
積分 0
帖子 41
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 26/9/2008
呢場應該問題唔大,但到國際賽就唔係咁大把握,一來對手強,二來自己可唔可以保持top fit.
話哂都七歲,同埋都跑左成三十場,近呢兩季都扯得好盡,希望嬴左國際賽,三唔三冠都冇所謂...:hhhhh: :hhhhh: :hhhhh:
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
註冊 3/11/2006

QUOTE:
原帖由 gogowin 於 12/11/2008 02:38 PM 發表
估計未必會如上年般遠征杜拜...大家都見到遠征後患症...:hhh:
今季爆冷應該係最top fit o既時間...我相信佢絕對可以挑戰今季長途三冠王...:loveliness:
希 ...

健康無問題的話,就一定會遠征,上年羅左個第2,今年仲唔食過翻尋味咩?:zzz:

成日比爪皇騎住,相信佢都想與爪皇看齊或比爪皇更進一步~~

而且爆冷累積獎金都已經到達5千多萬,相信佢都想進一步打破爪皇7千500萬紀錄~~

所以遠征杜拜係必需要的!!:loveliness:
頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 12/11/2008 02:57 PM 發表

健康無問題的話,就一定會遠征,上年羅左個第2,今年仲唔食過翻尋味咩?:zzz:

成日比爪皇騎住,相信佢都想與爪皇看齊或比爪皇更進一步~~

而且爆冷累積獎金都已經到達5千多萬,相信佢都想進一步打破爪皇7千500萬紀錄~~

所以遠征杜拜係必需要的!!:loveliness:

基本上隻馬狀態保持到又唔退步,今季內要破獎金記錄唔係問題。

不過擺o係大摩面前o既選擇,就係成為三冠王(名) 及 獎金破記錄(利),到底會揀邊樣好?

頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
註冊 3/11/2006

QUOTE:
原帖由 Running 於 12/11/2008 03:02 PM 發表

不過擺o係大摩面前o既選擇,就係成為三冠王(名) 及 獎金破記錄(利),到底會揀邊樣好?

當然係羅海外一級賽頭馬最重要啦~~:loveliness: 大摩成日開到口話好恨嬴好耐~~

雖然佢係話嬴祖家一級賽,不過嬴到杜拜好似更加吃香羅~:eee:
頂部
小魔怪
虛擬馬主
小魔怪

UID 2277
精華 0
積分 0
帖子 1479
港元 20 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 8/7/2006
回復 #8 Running 的帖子

2千幾萬今年唔容易破喎
:wwww:

.
頂部
gogowin
活躍會員

UID 2663
精華 0
積分 263
帖子 1379
港元 447 萬
存款 0 萬
聲望 41
閱讀權限 10
來自 香港機場某個小角落

QUOTE:
原帖由 Running 於 12/11/2008 03:02 PM 發表

睇下大摩點睇姐...我個人就認為三冠王(名)比起海外一級賽勝利同樣重要...
試想想....唔係每隻馬都可以由千六至二千四都贏到...強如凌雨都做唔到(姑勿論隻馬健康有無挫折)...
十幾年都無一隻馬做到...今年爆冷真係要好好把握呢個黃金機會...
本來無諗到爆冷可以贏到三冠...但自上場沙田錦標個一種姿態...不得不重新評估...

得到同樣快樂 彼此亦有沮喪
童話書從成長中難免要學會失望
經過同樣上落 彼此墮進灰網
沉溺 煩擾 磨折 何苦 多講
頂部
kaka619
活躍會員
卡卡'22號

「馬場大亨 - 團體賽(盃賽組別)三甲」  
UID 2226
精華 0
積分 143
帖子 527
港元 1589 萬
存款 10 萬
聲望 72
閱讀權限 10
註冊 2/1/2006
來自 夢幻王國

QUOTE:

應該都係董事杯後就會有決定~
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28969
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006
全季第1隻 $10.5 winner :zzz:

柏高又中
頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 12/11/2008 04:01 PM 發表
全季第1隻 $10.5 winner :zzz:

呢場其實要諗走o的乜o野腳入o黎

頂部
奧運精神
虛擬馬主
§OLYMPIC EXPRESS§

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2345
精華 2
積分 450
帖子 1290
港元 4340 萬
存款 210 萬
聲望 173
閱讀權限 20
註冊 18/1/2006

QUOTE:
原帖由 gogowin 於 12/11/2008 02:38 PM 發表
希 ...

都係等跑完國際賽先講,始終國際賽係一場硬仗,跑完之後要睇下佢仲有冇貨賣:ppp: :ppp:

頂部
奧運精神
虛擬馬主
§OLYMPIC EXPRESS§

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2345
精華 2
積分 450
帖子 1290
港元 4340 萬
存款 210 萬
聲望 173
閱讀權限 20
註冊 18/1/2006

QUOTE:
原帖由 Running 於 12/11/2008 04:11 PM 發表

呢場其實要諗走o的乜o野腳入o黎

最高分幾隻應該冇得走雞吧:jjjj: :jjjj:

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28969
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 奧運精神 於 12/11/2008 09:45 PM 發表

最高分幾隻應該冇得走雞吧:jjjj: :jjjj:

轉運唔駛 去轉風車 :zzz:

le 場 在我來說唯一投注價值係...
如果 之前幾場輸到 x 街....就車 $10 place 轉運 :yyy:

柏高又中
頂部
yuricylau (Y)
虛擬馬主

UID 4099
精華 0
積分 0
帖子 28686
港元 6146 萬
存款 7064 萬
聲望 45
閱讀權限 20
註冊 15/10/2007

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 12/11/2008 10:11 PM 發表

轉運唔駛 去轉風車 :zzz:

le 場 在我來說唯一投注價值係...
如果 之前幾場輸到 x 街....就車 $10 place 轉運 :yyy:

老牛:jjjj:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28969
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 12/11/2008 10:12 PM 發表

老牛:jjjj:

叫得轉運梗係車 爆冷 la 已經黑 ga la 仲搏冷門 :eee:
如果 咁都燈到爆冷冇 place ge 話 真係戒賭 2個月就差唔多 :jjjj:

柏高又中
頂部
yuricylau (Y)
虛擬馬主

UID 4099
精華 0
積分 0
帖子 28686
港元 6146 萬
存款 7064 萬
聲望 45
閱讀權限 20
註冊 15/10/2007

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 12/11/2008 10:14 PM 發表

叫得轉運梗係車 爆冷 la 已經黑 ga la 仲搏冷門 :eee:
如果 咁都燈到爆冷冇 place ge 話 真係戒賭 2個月就差唔多 :jjjj:

睇錯野:yyy: :ppp:  
仲估你話買之前幾場輸到x街黻:zzz: :ppp:

頂部