賽馬世界

標題: 西方馬經幾時同方塊龜聯成一線?
Running
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World
西方馬經幾時同方塊龜聯成一線?

更改策騎指示冇理由唔公布

馬匹陣上跑法往往成為一場賽事勝負關鍵,若果參賽馬貿然改變慣常跑法,某程度可以改變整場賽事的戰果,偏偏真金白銀落注的普羅馬迷卻被蒙敝,他們強烈要求馬會必須在賽前公布更改策騎指示,以示公正。

今年開季前,馬會突然作出練馬師更改策騎指示不用備案的決定,馬迷再無機會掌握這項重要資訊,結果今季出現多場跑法極具爭議性的賽事,包括「勁擊」在總場次 110田草千八米突然採用跟前跑法大敗而回、「雄心馬主」於總場次135谷草一哩不留而放跑尾二等,當中後者更演變成馬主去信馬會投訴,引起風波。

促馬會「撥亂反正」

不少馬迷皆嘆今季賽事難賭,完全估不到參戰馬會採用哪一種跑法,紛紛希望馬會可以「撥亂反正」,在要求練馬師一旦改變馬匹跑法必須備案之餘,更要恢復向外公布有關情況,以保障投注人利益。

有關策騎指示應否公布,普羅馬迷大部分傾向贊成,問題是何時公布才最合適。其實在前季初,鄭俊偉曾就當時仍由他訓練的「御名燈」之跑法,賽前兩日提早向競賽小組備案,當時馬會立即向外公布,結果此駒於該仗順利勝出。不少馬迷均十分贊成這種做法,他們認為在情況許可下,如果可以賽前一至二天公布改變策騎指示,對他們「度馬」更有幫助;即使未能於排位後隨即公布,至少可於馬匹臨出沙圈騎師上馬時,透過場內廣播當眾宣布。

馬迷不甘做羊牯

賽前一日應公布

王先生:「我當然希望改變策騎指示能夠盡快公布,最好就是於賽前一日就講清講楚,因為馬迷在這方面有知情權,同時對自己刨馬亦有一定幫助。」

馬會政策唔公平

袁先生:「策騎指示梗係要向馬迷公布,現時馬會政策對馬迷絕對不公平,若果馬會要公布,至少要在沙圈出馬後盡快知會馬迷,讓我們可以認清形勢才投注。」

馬迷愈o黎愈被動

馮先生:「賽馬本身已經是一種不公平的遊戲,如果連策騎指示都不向馬迷公布,我們只會處於更被動的位置,有時賽事出現非常礙眼的鏡頭,亦只有無可奈何。」

練馬師:軍機不可洩

公布策騎指示除了牽涉投注人利益外,亦與馬房部署息息相關。有部分練馬師認為策騎指示某程度上屬於馬房軍事機密,若一早向外宣布,隨時失去出奇制勝的效果,更怕遭到對手針對性部署,因此練馬師反而傾向支持不需預先公布更改跑法,藉此保障馬主及馬房利益。

馬會其實對於應否硬性規定練馬師向競賽小組備案改變策騎指示兼向馬迷公開,一直持開放態度。不過,據部分馬會中人透露,若要排位後公布策騎指示,技術上未必可以做到,如果留待馬匹臨場離開沙圈後硬性公布,亦擔心馬迷會等待最後一刻才下注,除投注額受到影響外,也擔心對一早已下注的馬迷不公平。

競賽小組難辭其咎

今季馬會容許練馬師任意更改策騎指示,又不需向馬迷交代,賽後研訊草草了事的作風亦令馬迷怨聲載道,競賽小組難辭其咎;他們更認為現時賽事由局內人所操控,缺乏外界監察,嚴重剝削馬迷對賽事重要資訊認知權,馬會有必要盡快想出完善解決辦法,在平衡馬迷及練馬師與馬主利益之間落墨,以挽救各方對本地賽馬的信心危機。

頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006
邊個寫既 :hhh:

頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 24/12/2008 12:11 PM 發表
邊個寫既 :hhh:

頭版主題報導

你睇埋佢地尋日點樣_競賽小組,唔知仲以為係隔離班友o既手筆。:zzz:

頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48283
港元 4571 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing
馮先生:「賽馬本身已經是一種不公平的遊戲,如果連策騎指示都不向馬迷公布,我們只會處於更被動的位置,有時賽事出現非常礙眼的鏡頭,亦只有無可奈何。」

唔公平又要玩wor:fff: :fff:
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 24/12/2008 12:47 PM 發表

唔公平又要玩wor:fff: :fff:

真係唔明策騎指示公布左又點?  公布左放頭但又漏閘咁點? 佢放唔出你停佢10日8日? 又如果有第2隻馬搶放, 你唔通因為個策騎指示而去鬥燒燒死?

賭博ed野 永遠都係個莊家有著數la 邊會公平既姐 :kkkk:

頂部
君子
虛擬馬主

UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7573
港元 76 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼
其實係人都知賽馬本是一種運動 賭博只係附屬品

你地嘈點解香港吾可以好似外國咁一家大細入馬場 點解餐室入面D報紙一定要抽起馬經版 點解賽馬比人既印象除左賭就無其他野

咁就要問你地評馬人本身點樣對待賽馬運動啦
頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20
註冊 26/4/2006
來自 Another Story
回復 #5 木奇異 的帖子

更重要係一場馬無論跑乜野賽果,馬會都會有錢賺,都唔明d人邊度黎陰謀論..

再講,一直都話策騎指示屬於戰術私隱,我覺得現行政策已經唔錯

有改變就一早通報俾馬會,輸左都有得賴

同埋我地成日見騎師因應步速快慢改變戰術,呢d野賽前俾哂策騎指示都預計唔到...

無咁多變化你點會咁有興致研究...

不如話哂俾你聽全部馬點跑之後俾你畫埋圖計埋邊隻贏好無..

我睇完篇報導見到d受訪馬迷所講既野..即刻講左句"低能"..
頂部
小武士
虛擬馬主

UID 3452
精華 0
積分 0
帖子 6206
港元 3829 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/12/2006
來自 Sweet Memory
無人渣住支槍叫佢賭既 咁唔鍾意 唔好賭丫笨 :yyy:

話左俾你知點跑 你估你又會中咩? 賭博呢家野向來十賭九輸 怪就怪自己唔夠勁啦

見到呢d垃圾報導真係....香港報業既悲哀:yyy:

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36640
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
咁摩連奴排陣賽前使唔使對外公佈?:fff:

我出伊巴謙莫域,但我鍾意擺佢支援巴洛迪利,吹咩:fff:
頂部
小野伸二
虛擬馬主
都唔俾人賭波既

UID 2764
精華 0
積分 1922
帖子 25750
港元 1851 萬
存款 10 萬
聲望 65
閱讀權限 20
註冊 26/4/2006
來自 Another Story
回復 #9 李澤楷 的帖子

可能伊巴今日打右閘呢,不過唔話你知之嘛:yyy:

照擺佢出黎踢,你自己慢慢估~
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36640
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 24/12/2008 07:30 PM 發表
可能伊巴今日打右閘呢,不過唔話你知之嘛:yyy:

照擺佢出黎踢,你自己慢慢估~

而家興左右翼賽事上經常換位,賽前使唔使公佈C朗同朴智星會經常左右交換邊打:fff:
頂部
自由雨滇行
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」  
UID 2835
精華 0
積分 112
帖子 6670
港元 1221 萬
存款 0 萬
聲望 139
閱讀權限 20
註冊 11/5/2006

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/12/2008 07:39 PM 發表

而家興左右翼賽事上經常換位,賽前使唔使公佈C朗同朴智星會經常左右交換邊打:fff:

呢招卡比路首先發明:fff:

頂部
贏馬人
虛擬馬主
贏馬人,你要努力!加油!

UID 2249
精華 1
積分 420
帖子 7531
港元 756 萬
存款 0 萬
聲望 925
閱讀權限 20
註冊 3/1/2006
來自 車老鼠 鵝頸橋球場
龜+西=歸西:fff: :fff:
公佈策騎指示果時又唔見你班賊頭贏好很多:zzz: :zzz:
我都唔需要知策騎指示都贏到錢喎......:ccccc: :ccccc: :ccccc: :gggg: :gggg: :gggg:

冼馬田,就當你贏啦......我以後都唔再上RW
既然你咁想做狗,就永遠都做狗啦......
施華,你呢條狗屄亂咁潑火,快撚D趁地淋啦......

頂部
siufly
資深會員

UID 4986
精華 0
積分 0
帖子 256
港元 1413 萬
存款 0 萬
聲望 68
閱讀權限 10
註冊 18/12/2008

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 26/12/2008 04:57 AM 發表
龜+西=歸西:fff: :fff:
公佈策騎指示果時又唔見你班賊頭贏好很多:zzz: :zzz:
我都唔需要知策騎指示都贏到錢喎......:ccccc: :ccccc: :ccccc: :gggg: :gggg: :gggg:  

講果班講馬佬都冇腦:eee:
比全部人知劇本點搵食:eee: :eee:
頂部
臨泰萊
二星會員

UID 3081
精華 0
積分 12
帖子 86
港元 340 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 17/7/2006
賽馬引人入勝就係因為佢千變萬化
講咗策騎指示我唔做令到你唔買,但係我隻馬都贏咁點?:aaa:
頂部
贏馬人
虛擬馬主
贏馬人,你要努力!加油!

UID 2249
精華 1
積分 420
帖子 7531
港元 756 萬
存款 0 萬
聲望 925
閱讀權限 20
註冊 3/1/2006
來自 車老鼠 鵝頸橋球場
呢一場拍爛手掌呀......衝勁寶俾方塊龜鬧過,下一場就跑第2星巴佢:fff: :fff: 差少少贏埋:zzz: :zzz:
57622004/5/8田草地"B+2"1600好至快3970李易達巫斯義頸位381241.35.801179B
54572023/4/8谷草地"A"1200好地3570李易達鄭雨滇2001/1/2101231.11.001199B

冼馬田,就當你贏啦......我以後都唔再上RW
既然你咁想做狗,就永遠都做狗啦......
施華,你呢條狗屄亂咁潑火,快撚D趁地淋啦......

頂部