賽馬世界

標題: 簡單分享本人對於賽馬分析的方向
thankheavens
版主
談笑用兵

UID 2312
精華 1
積分 45
帖子 1511
港元 1925 萬
存款 0 萬
聲望 7
閱讀權限 100
註冊 15/1/2006
簡單分享本人對於賽馬分析的方向

簡單分享本人對於賽馬分析的方向

本人好久未發過理論, 一字記之曰 --- 懶

之前有位網友向我請教""新手可以從那方向研究""
因此, 簡介一下賽馬分析之方向

1) 以馬為本
--- 要放開任何陰謀論之心態, 好多人都喜歡用造馬 來形容, 造馬與否永遠都是冇答案, 在冇答案的問題上不斷徘徊, 只會浪費時間及將自己的思考帶入死胡同

何謂以馬為本? 即是直接研究與馬匹有關之因素作分析, 如馬匹實力, 段速, 狀態, 操練, 等等

2) 願賭服輸, 賭品行先

賭是最考驗人的心理質素與品格, 同時間心理質素與品格不單對賭有幫助, 對待人處事亦是實用的
每當自己激氣時, 每當自己想發脾氣時, 停一停, 慢一慢, 想一想

在賽馬世界中, 實在有很多的""唔抵"", 若果eq 不好的話, 真係吳淑珍激到都彈了起身, 又或像賭俠1999 的rocky哥一樣, 心跳機都爆埋, 咁就無謂了

3) 將以馬為本客觀的因素, 自定一條方程式投注
--- 當某些馬匹合定那條方程式, 便以真金白銀投注, 如本人多年前主要研究之30%操練 + 60%實力 + 10% 場地偏差
若果發現有匹馬三樣因素都是正面的, 同時間其對手都在此些因素上出現問號便去投注
短期的贏輸不要太執著, 長期才是決勝關鍵

只有真金白銀才是刻骨銘心的, 勝負之間不斷檢討, 吸收經驗
自然慢慢會有進步了

4) 冷有冷賭, 熱有熱賭

好多馬迷只喜歡投注冷門, 又或只留意熱門, 沒有特定的錯與對
但個人意見則傾向冷熱不拘, 賭馬目的不是中冷門有幾威, 賭熱門可以大一點, 最重要是贏錢! 贏不到錢, 無論冷與熱只是數字來的, 只是感覺來的, 實際沒有意思的

尚有, 作為新手, 更應該用簡單較易命中的投注策略行先, 不要希望一參與賽馬就中大彩池/單q4x11, 若果大部份注碼都是在此些難命中之彩池之上, 好快便會將身體上賽馬熱誠細胞及信心輸掉

5) 成功人無懼怕自己失敗, 失敗者不希望別人成功
-- 放開心態, 承認自己的失策, 另外參考其他朋友的文章, 盡量取其長處
好多人是死硬派來的, 又或是很膚淺的, 希望不斷找別人的失敗來取笑取悅自己, 其實對自己完全沒有好處

相反, 有很多高手發表的理論, 的確可以參考一下
未必要盡信, 但可以獨立思考, 不難發現其長處, 用作配合自己的投注系統

總結, 排第一位的因素, 亦是個人對賽馬投注最緊要之四個字,
""以馬為本""
賭馬始終是賭馬, 以此個方向行, 未必一定成功, 但不中亦不遠

談笑用兵
頂部
君子
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7573
港元 76 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼
睇完之後我幫人問你一句 當你揀既馬係超級騎師/垃圾騎師騎 你會吾會拉高拉低個機會率  :yyy: :yyy:
頂部
育馬者傳說
虛擬馬主

UID 2367
精華 1
積分 164
帖子 1442
港元 243 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 21/1/2006

QUOTE:
原帖由 君子 於 6/2/2009 09:27 AM 發表
睇完之後我幫人問你一句 當你揀既馬係超級騎師/垃圾騎師騎 你會吾會拉高拉低個機會率  :yyy: :yyy:

有時候,練馬師用垃圾騎師騎,目的可能是遊馬河。

擺明比人追擊...點玩...
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006
果d points 我都好同意
冷門我通常會做膽拖餐, 熱門就齋win或拖2,3隻算
頂部
魔術師
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3187
精華 0
積分 77
帖子 1547
港元 768 萬
存款 0 萬
聲望 40
閱讀權限 20
註冊 21/8/2006
RE : 30%操練 + 60%實力 + 10% 場地偏差

馬房部署又有如何地位 ?
頂部
版主
談笑用兵

UID 2312
精華 1
積分 45
帖子 1511
港元 1925 萬
存款 0 萬
聲望 7
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 魔術師 於 6/2/2009 11:01 AM 發表
RE : 30%操練 + 60%實力 + 10% 場地偏差

馬房部署又有如何地位 ?

其實對上的 模式都是 隨兩作個例子

自己沒有刻意去計馬房部署......
只有留意一下 騎練合作..
尤其是 初出馬.......

談笑用兵
頂部
版主
談笑用兵

UID 2312
精華 1
積分 45
帖子 1511
港元 1925 萬
存款 0 萬
聲望 7
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 君子 於 6/2/2009 09:27 AM 發表

唔會

計o岩隻馬照投注...

以馬行先...

反而怕 一些 古怪騎練合作

摩式突然冇

談笑用兵
頂部
魔術師
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3187
精華 0
積分 77
帖子 1547
港元 768 萬
存款 0 萬
聲望 40
閱讀權限 20
RE : 30%操練 + 60%實力

兄,
  有無機會分享你對列陣周日第三場的「果然好」的意見 ?
我想聽聽 操練 , 實力 , 狀態 三方面的分析 :vvvv:
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
註冊 3/11/2006
騎練組合:最近o既衛,胡配你又中到幾隻呢?:fff:

騎練合作連中三元當日,我就真係一隻都捉唔到~:yyy:

另外,場地偏差只係10%會唔會少左d呢??好多時馬匹雖有實力,往往因為抽到不利檔位,就此輸左比

條偏差跑道上~長有事件就係例子~:fff:
頂部
魔術師
虛擬馬主

UID 3187
精華 0
積分 77
帖子 1547
港元 768 萬
存款 0 萬
聲望 40
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 6/2/2009 12:25 PM 發表

另外,場地偏差只係10%會唔會少左d呢??好多時馬匹雖有實力,往往因為抽到不利檔位,就此輸左比

條偏差跑道上~長有事件就係例子~

RE : 多時馬匹雖有實力,往往因為抽到不利檔位,就此輸左比條偏差跑道上~長有事件就係例子

:zzz:  長有事件是什麼, 我又想了解一下~
頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
騎練今年最成功例子其實唔係胡衛配

而係 東,棠配

全季得兩隻合作馬 , 全win

包括威利來 以及剛剛既 火鳳凰 :fff:
頂部
raulwong1
活躍會員

08-09年度馬場大亨 - 傑出表現賞  
UID 2800
精華 1
積分 22
帖子 1959
港元 1157 萬
存款 10 萬
聲望 4
閱讀權限 10
註冊 7/5/2006
來自 道光使團

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 6/2/2009 12:25 PM 發表

條偏差 ...

我認為長有輸果3場都係冇可能贏得到架喎

最愛三寶----->1.告魯夫
                   2.電子麒麟
                   3.好利威

頂部
souphen
虛擬馬主

UID 2193
精華 0
積分 689
帖子 5286
港元 -59 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 6/2/2009 12:31 PM 發表

我認為長有輸果3場都係冇可能贏得到架喎

長有呢d係寶尾馬既最佳例子 :fff:

只係因為佢輸比紅衣司令 , 只係因為佢嬴果場嬴遠少少

結果連輸幾場 , 追佢d人真係輸到直晒 :eee:
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 魔術師 於 6/2/2009 12:29 PM 發表

RE : 多時馬匹雖有實力,往往因為抽到不利檔位,就此輸左比條偏差跑道上~長有事件就係例子

:zzz:  長有事件是什麼, 我又想了解一下~

長有事件咪人人話佢綁上繫舌帶而大熱倒灶~

但我個人覺得係隻馬排檔差,德文又谷住c+3跑道留後,轉彎又4,5疊發力上,就此輸左比條跑道形勢~~

其後2場一再輸形勢,下一場又排13位,今次唔留,放響前面走,可惜又全程望空,但今次比上次好,有個第3~~

新近一場,大半條直路坐box,完全無得發揮~~

馬有實力,但輸左比條跑道~:loveliness:
頂部
版主
談笑用兵

UID 2312
精華 1
積分 45
帖子 1511
港元 1925 萬
存款 0 萬
聲望 7
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 魔術師 於 6/2/2009 11:39 AM 發表
RE : 30%操練 + 60%實力

兄,
  有無機會分享你對列陣周日第三場的「果然好」的意見 ?
我想聽聽 操練 , 實力 , 狀態 三方面的分析 :vvvv:

果然好..單計實力自己計..不及 喜萬家...尚有好多匹 4班質新馬
操練不好..
不算太看好此馬

談笑用兵
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28969
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006
好似 四大天王 陳子聰果句
你唔係懶, 你係 .......... :fff: :yyy: :yyy:

柏高又中
頂部
金威
活躍會員

UID 3794
精華 0
積分 0
帖子 1850
港元 55 萬
存款 10 萬
聲望 2
閱讀權限 10
註冊 1/6/2007
其實如果係新手刨馬的話

睇賽績作根據會更簡單
新手不懂看晨操, 狀態
也不用理會甚麼跑道, 偏差, 檔位, 騎師

事實上贏開既馬突然大敗比較少
一向輸一條街突然爆冷成功也比較難度高
但是, 胡森, 徐汝石果d 馬就間中有呢d 例子:eee:
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 金威 於 6/2/2009 03:09 PM 發表
其實如果係新手刨馬的話

睇賽績作根據會更簡單
新手不懂看晨操, 狀態
也不用理會甚麼跑道, 偏差, 檔位, 騎師

事實上贏開既馬突然大敗比較少
一向輸一條街突然爆冷成功也比較難度高
但是, 胡森, 徐汝石 ...

胡森,奸仔達o個d馬根本可以用"精心部署"來形容~

好似應變計劃,紅褲子呢d馬,嬴馬之前又唔係無狀態架,但係可以跑到一滴都無,跑輸左之後,都係完全無辦法解釋隻馬點解會跑得咁差~

但係嬴馬o既時候,姿態又可以非常厲害~~

好似重量級今季三連捷,早響佢嬴第一場我就捉到佢,原因係呢隻馬嬴馬之前一仗響沙田跑第尾,隻馬係沿途走4疊輸馬~~

仲有奸仔達隻高耀之威,明明響一場高水準賽事輸比再豐裕跑第四,練馬師又無啦啦幫隻馬加程1600,輸左一場搏到好賠率又返去1400嬴馬

所以如果看得穿練馬師o既"精心部署",事實係可以搵到食~

賭馬其實係同練馬師"鬥智",點會場場都係神仙,告仔呢d開正路熱門呢,神仙都有估惑時候,o岩o岩就有用韋健仕奇怪配搭嬴隻賞惑~~

十賭九騙,賭馬點可能無估惑野呢?:loveliness:
頂部
神鷹
虛擬馬主

UID 3982
精華 0
積分 0
帖子 1615
港元 1545 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 26/8/2007

QUOTE:
原帖由 souphen 於 6/2/2009 12:31 PM 發表
騎練今年最成功例子其實唔係胡衛配

而係 東,棠配

全季得兩隻合作馬 , 全win

包括威利來 以及剛剛既 火鳳凰 :fff:

好歡騰第四
頂部