賽馬世界

標題: 方 嘉 柏 : 我 係 得 嘅 !
馬俠
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3905
精華 1
積分 0
帖子 17549
港元 5525 萬
存款 10 萬
聲望 172
閱讀權限 20
註冊 6/7/2007
方 嘉 柏 : 我 係 得 嘅 !

【 本 報 訊 】 現 年 41 歲 的 練 馬 師 方 嘉 柏 , 開 倉 僅 六 季 , 已 兩 度 登 上 練 馬 師 冠 軍 寶 座 , 曾 憑 「 星 運 爵 士 」 勇 奪 國 際 一 級 賽 冠 軍 一 哩 錦 標 , 成 績 有 目 共 睹 。 他 在 今 個 訪 問 中 , 剖 析 他 的 成 功 之 道 , 就 是 永 遠 記 住 一 句 「 我 係 得 嘅 ! 」 。 除 了 個 人 的 努 力 外 , 還 有 家 人 無 限 量 的 正 能 量 支 持 , 以 及 馬 房 一 班 手 足 的 努 力 , 新 季 目 標 是 希 望 初 嘗 打 吡 冠 軍 的 滋 味 及 派 馬 揚 威 海 外 。 記 者 : 陳 嘉 甜
方 嘉 柏 上 季 從 後 反 先 大 摩 , 成 為 一 時 佳 話 , 他 強 調 , 這 不 是 單 單 其 個 人 的 榮 耀 , 而 是 屬 於 整 個 方 氏 家 族 和 馬 房 的 。 方 嘉 柏 說 : 「 若 然 沒 有 家 人 的 支 持 和 馬 房 手 足 的 努 力 , 恐 怕 我 未 必 有 今 天 的 成 績 。 雖 然 我 的 童 年 在 印 度 渡 過 ( 父 親 方 祿 麟 在 印 度 曾 是 前 列 練 馬 師 ) , 能 說 流 利 的 印 度 話 , 但 我 算 是 半 個 香 港 人 , 十 多 歲 時 已 跟 隨 父 親 來 港 , 我 的 廣 東 話 頗 流 利 呢 ! 」

同 馬 房 手 足 廣 東 話 溝 通

他 續 說 : 「 平 時 我 和 馬 房 手 足 多 數 以 廣 東 話 溝 通 , 我 非 常 重 視 團 體 精 神 , 我 的 副 練 Chris ( 蘇 偉 賢 英 文 名 ) 和 一 班 手 足 都 很 落 力 , 把 馬 匹 打 理 得 妥 妥 當 當 , 今 次 我 能 再 度 做 冠 軍 。 我 也 想 藉 此 機 會 答 謝 香 港 馬 迷 , 他 們 把 我 當 成 自 己 人 , 記 得 在 最 後 幾 次 賽 事 期 間 , 我 和 蔡 約 翰 及 大 摩 鬥 得 難 分 難 解 , 當 時 我 的 壓 力 不 少 , 我 很 高 興 在 街 上 有 馬 迷 向 我 打 氣 , 說 些 鼓 勵 我 的 說 話 。 」

要 一 嘗 贏 打 心 願

方 嘉 柏 提 到 , 家 人 無 限 量 的 支 持 , 令 他 充 滿 正 能 量 和 動 力 , 敢 於 面 對 重 重 的 挑 戰 。 他 說 : 「 父 親 自 幼 不 斷 向 我 灌 輸 一 個 訊 息 : 『 我 係 得 ! 』 這 令 我 充 滿 鬥 志 , 讓 我 深 信 自 己 可 做 一 個 優 秀 的 練 馬 師 , 可 以 做 冠 軍 。 現 在 我 不 斷 向 自 己 說 , 『 我 要 贏 打 』 , 我 從 練 以 來 , 未 贏 過 打 。 另 外 , 我 曾 派 遣 『 青 蝠 王 』 在 新 航 短 途 錦 標 入 Q , 我 真 希 望 能 派 馬 出 外 奪 標 , 為 港 爭 光 , 我 還 很 年 青 , 一 定 可 以 做 到 。 」

除 了 父 親 之 外 , 方 嘉 柏 也 提 到 妹 妹 Fenella 為 馬 房 作 出 不 少 貢 獻 , 妹 妹 平 時 協 助 他 處 理 文 書 工 作 , 替 他 向 馬 主 發 送 電 郵 。

記 憶 猶 新
方 祿 麟 : 小 方 開 倉 波 折 重 重

回 想 起 小 方 獲 發 練 馬 師 牌 照 時 , 波 折 重 重 , 方 祿 麟 說 : 「 當 我 做 練 馬 師 時 , 小 方 一 直 跟 隨 我 入 倉 , 足 足 有 18 年 之 多 , 在 我 退 休 前 兩 季 , 絕 大 部 分 的 務 均 放 手 交 予 小 方 處 理 , 讓 他 有 實 習 的 機 會 , 我 只 從 旁 提 出 意 見 。 回 想 起 我 退 休 那 季 , 我 以 為 小 方 坐 定 粒 六 可 以 接 管 我 的 馬 房 , 獲 發 練 馬 師 牌 照 , 結 果 沈 集 成 和 四 屆 南 非 冠 軍 練 馬 師 霍 利 時 獲 得 發 牌 , 小 方 卻 落 空 了 , 令 我 很 不 開 心 , 剛 巧 卓 普 咸 後 來 放 棄 牌 照 , 變 相 多 一 個 空 缺 , 小 方 才 得 以 晉 升 。 小 方 出 道 短 短 幾 年 , 已 超 越 我 從 練 時 的 成 績 。 」

老 方 表 示 全 家 向 來 十 分 重 視 家 庭 生 活 , 老 方 說 : 「 小 方 娶 了 位 好 太 太 Alix ( 已 故 前 練 馬 師 夏 志 信 的 女 兒 ) , 她 持 家 有 道 , 為 我 添 了 三 個 孫 仔 , 大 孫 Ryan 、 二 孫 Ronan , 還 有 五 個 多 月 大 的 細 孫 Riley 。 我 們 經 常 有 家 庭 聚 會 , 全 家 都 支 持 小 方 , 希 望 他 在 事 業 上 再 闖 高 峰 。 」

君 子 一 言 目 標 打
方 嘉 柏 說 : 「 『 君 子 一 言 』 來 港 日 子 尚 短 , 上 季 在 港 初 出 , 仍 在 學 習 階 段 , 狀 態 仍 未 足 , 陣 上 經 常 轉 腳 , 能 一 出 即 勝 , 可 見 潛 質 優 秀 , 此 馬 性 能 越 長 越 好 , 只 要 新 季 進 度 正 常 , 可 望 參 與 級 際 錦 標 賽 事 。 我 感 謝 馬 主 施 達 文 對 我 的 信 任 , 讓 我 有 機 會 引 入 此 馬 , 我 當 然 希 望 馬 兒 可 以 按 計 劃 進 軍 香 港 打 大 賽 , 完 成 我 的 心 願 。 」

三 匹 「 喜 」 系 馬 有 排 贏
方 嘉 柏 說 : 「 『 喜 寶 寶 』 遲 熟 馬 一 族 , 上 季 只 得 三 歲 , 直 至 季 尾 才 回 正 軌 , 新 季 才 踏 入 全 熟 階 段 , 有 力 更 上 一 層 樓 , 牠 是 匹 長 途 材 料 , 希 望 可 在 長 途 賽 事 連 場 建 功 。 同 主 馬 『 喜 聚 寶 』 ( 圖 ) 和 『 喜 威 寶 』 都 是 大 賽 的 爭 分 棋 子 , 新 季 將 進 軍 各 項 大 賽 。 」

競 駿 精 英 2400 米 都 到
方 嘉 柏 說 : 「 『 競 駿 精 英 』 上 季 共 獲 得 5W3P , 表 現 超 額 完 成 , 我 認 為 牠 的 評 分 仍 未 止 步 , 新 季 年 長 一 歲 後 , 會 更 加 粗 壯 , 牠 具 有 長 力 , 跑 2400 米 亦 勝 任 。 牠 可 算 是 匹 全 材 馬 , 1400 米 贏 過 , 新 季 可 望 在 2400 米 取 勝 , 首 要 目 標 是 進 軍 香 港 盃 預 賽 , 屆 時 我 可 了 解 牠 真 正 的 實 力 , 才 決 定 牠 出 爭 香 港 盃 或 是 香 港 瓶 。 」

頂部
您睇我唔到
活躍會員

UID 4947
精華 0
積分 0
帖子 1846
港元 1152 萬
存款 0 萬
聲望 14
閱讀權限 10
註冊 26/11/2008
Redoute's Choice
遲熟馬一族:ppp: ?有冇知佢阿媽果系係早定遲?

不過咁多練馬師中,佢最正氣,最鐘意佢
睇得出佢地成家人都幾溫馨
佢平時訪問都講英文,但聞說佢廣東話好流利,有冇人聽過:ppp:

頂部
Running
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 8/7/2009 12:37 AM 發表
Redoute's Choice
遲熟馬一族:ppp: ?有冇知佢阿媽果系係早定遲?

不過咁多練馬師中,佢最正氣,最鐘意佢
睇得出佢地成家人都幾溫馨
佢平時訪問都講英文,但聞說佢廣東話好流利,有冇人聽過:ppp:

喜寶寶個Full Brother,同樣係三歲先至贏長途。:ppp:

對Redoute's Choice子嗣o黎講已經係較遲熟。

頂部
joekwan
資深會員

UID 5227
精華 0
積分 0
帖子 383
港元 400 萬
存款 0 萬
聲望 191
閱讀權限 10
註冊 22/4/2009
喜聚寶只要健康正常,佢跑一哩都幾好~
至於喜寶寶就有少少驚,3歲win到咁長途,真係睇隻馬既進度了.

頂部
kitchai1228
虛擬馬主

UID 4391
精華 0
積分 0
帖子 2087
港元 1267 萬
存款 0 萬
聲望 38
閱讀權限 20
註冊 27/2/2008
方仔好野
等緊你旗下馬贏打呲一刻:gggg:
頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48283
港元 4571 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing
君 子 一 言 目 標 打
方 嘉 柏 說 : 「 『 君 子 一 言 』 來 港 日 子 尚 短 , 上 季 在 港 初 出 , 仍 在 學 習 階 段 , 狀 態 仍 未 足 , 陣 上 經 常 轉 腳 , 能 一 出 即 勝 , 可 見 潛 質 優 秀 , 此 馬 性 能 越 長 越 好 , 只 要 新 季 進 度 正 常 , 可 望 參 與 級 際 錦 標 賽 事 。 我 感 謝 馬 主 施 達 文 對 我 的 信 任 , 讓 我 有 機 會 引 入 此 馬 , 我 當 然 希 望 馬 兒 可 以 按 計 劃 進 軍 香 港 打 大 賽 , 完 成 我 的 心 願 。 」

頂部
DrEAm
虛擬馬主
不能自拔的現實~119

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 3814
精華 0
積分 0
帖子 2363
港元 1196 萬
存款 981 萬
聲望 1211
閱讀權限 20
註冊 5/6/2007
來自 夢

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 8/7/2009 02:58 PM 發表
君 子 一 言 目 標 打 http://hk.racing.nextmedia.com/images/apple-photos/r ...

膠清版:fff:
頂部
魚仔餅 (魚仔)
版主

UID 2622
精華 2
積分 858
帖子 17791
港元 198 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 100
註冊 28/3/2006
來自 跑馬地

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 8/7/2009 02:58 PM 發表
君 子 一 言 目 標 打 http://hk.racing.nextmedia.com/images/apple-photos/r ...

伊神:iiiii::iiiii::iiiii:
頂部