賽馬世界

標題: 皇太后紀念盃 & R8 心水
kmbsuperbus
活躍會員

UID 6032
精華 1
積分 0
帖子 11573
港元 628 萬
存款 500 萬
聲望 1040
閱讀權限 10
註冊 30/3/2011
來自 Racecourse
皇太后紀念盃 & R8 心水

對不起, 遲左發放心水!   
上次心水中得1場, 希望今次心水會好d!

祝各位今日 7/5 贏多d!

第 7 場 - 皇太后紀念盃(讓賽)

4. 一言為定 - 5. 曬冷王 - 7. 愜意小開 - 1. 火龍駒

信心指數: 4/10

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
第 8 場 - 黃頌顯盃(讓賽)

7. 高友勁 - 1. 神州八號 - 3. 歡欣滿載 - 2. 風力威猛

信心指數: 3/10
頂部
金碧明珠
虛擬馬主

06-07年度馬場大亨 - 傑出職員賞。  
UID 3447
精華 0
積分 0
帖子 8882
港元 2056 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 28/11/2006
來自 FIND THE WAY
你信心咁細:aaaa:
頂部
kmbsuperbus
活躍會員

UID 6032
精華 1
積分 0
帖子 11573
港元 628 萬
存款 500 萬
聲望 1040
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 金碧明珠 於 7/5/2011 12:50 PM 發表
你信心咁細:aaaa:

多謝金碧明珠兄的提問!
呢2場賽事變數多, 信心指數唔敢俾得高!
但3-4的信心指數之前都中過!

所謂的信心指數係我對個場形勢的分析, 亦即愈低信心指數,
我認為個場變數愈大, 給各位1個參考!
我大多數係2-8 呢個範圍俾, 無俾過0, 1, 10!

頂部
Kris
虛擬馬主

2006年RW活躍會員十傑  
UID 2212
精華 0
積分 984
帖子 7239
港元 1989 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006
回復 #3 kmbsuperbus 的帖子

但其實唔計場Group 3,你係咪可以揀另一場信心大啲呢?

定係你有其他原因一定要揀第8場?

頂部
自由雨滇行
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」  
UID 2835
精華 0
積分 112
帖子 6670
港元 1221 萬
存款 0 萬
聲望 139
閱讀權限 20
註冊 11/5/2006

QUOTE:
原帖由 Kris 於 7/5/2011 01:11 PM 發表

佢次次都係揀D信心唔高ga la

頂部
kmbsuperbus
活躍會員

UID 6032
精華 1
積分 0
帖子 11573
港元 628 萬
存款 500 萬
聲望 1040
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 Kris 於 7/5/2011 01:11 PM 發表

1個非常好的問題! :ccccc:
講番G3, 我係專攻本地G1, G2, G3 & 海外賽事, 所以R7 皇太后紀念盃就會揀!

點解揀R8呢? 唔揀其他場次的賽事?
我對第4, 5班d 馬唔太熟, 同埋第4, 5班d 賽事相對地比較均勢,
所以大多數都唔會揀!
今日就有好幾場第2, 3班的賽事, 揀R8的原因係呢場雖則比較少馬,
但呢場1-9號馬的近績都係好, 變數較大, 俾心水的範圍比較闊,
各位的心水都會唔同, 所以揀第8場比較有意思!

相反,
e.g. R6
大部分人的心水都係個4匹: 伽羅, 喜惑, 洪福齊來, 禮尚往來,
我俾都係呢4匹, 因為呢4匹牌面比較高, 只不過大部分人唔同的是個次序, 排第幾選!
而我俾的信心指數會係6.5!
所以呢場既然大部分人的心水都係差唔多, 就無揀呢場!
頂部
kmbsuperbus
活躍會員

UID 6032
精華 1
積分 0
帖子 11573
港元 628 萬
存款 500 萬
聲望 1040
閱讀權限 10
Conclusion:
R7  QP$41.5
R8   X       4, 5, 6, 7名番黎 :ooo:   

賽後重點分析:
R7
呢場只能說係行足1800-2000m, 鬥爆最後400-600m!

威利旺旺: 只能說是賺盡形勢!

曬冷王: 留咁前, 係內欄, 入直路都過唔到威利旺旺, 初跑2400之緣故!

火龍駒: 預期係中段會帶快個步速, 咁會益一言為定! 點知無, 益左威利旺旺!
跑完愛彼錶女皇盃後, 不足1星期負133磅跑2400m 的皇太后紀念盃, 有3rd, 表現出色!

一言為定: 慢步速下初跑2400m 有4th, 已算出色! 始終呢場係渣打冠軍暨遮打盃的試金石,
係慢步速下無早d 踩油係正常ge, 最尾仲要同火龍駒緊迫競跑, 都爾係此時都不能打鞭, 下仗見真章!
個人認為暫時一言為定與曬冷王的能力係差唔多, 要睇的係臨場形勢及騎師的發揮!

沙貝利: 不是跑2400m 的馬!

至勇威龍: 去完杜拜匹馬狀態跌左唔少, 今場杜利萊發揮真係不敢恭維, 慢閘仲跌鞭......

愜意小開: 唔駛對此馬再有憧憬, 下仗唔駛睇, 劃得!

齊喝采: 跑短番d 可再睇!

下次海外賽心水第1擊 + 第2擊!
賽事:

21/5 愛爾蘭二千堅尼   (歐美賽馬討論區/香港賽馬討論區)
22/5 新航國際賽馬日/KrisFlyer國際短途錦標   (香港賽馬討論區)
頂部