賽馬世界

標題: 戴圖理虐馬打25鞭?下周五開始停賽14日
EternitY
總舵主

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2009  
UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10868
港元 13021 萬
存款 5000 萬
聲望 422
閱讀權限 102
註冊 4/10/2003
戴圖理虐馬打25鞭?下周五開始停賽14日

戴 圖 理 虐 馬 打 25 鞭

香 港 的 賽 馬 文 化 , 往 往 要 求 騎 師 在 末 段 短 兵 相 接 時 多 打 幾 鞭 ,

即 使 座 騎 已 力 弱 , 一 旦 打 鞭 頻 率 稍 慢 , 隨 時 會 惹 來 批 評 , 甚 至 會 被 指 未 盡 全 力 。

不 過 在 賽 馬 歷 史 悠 久 的 英 國 , 早 在 多 年 前 便 以 保 護 動 物 為 由 , 嚴 禁 騎 師 用 鞭 過 多 , 否 則 便 判 罰 停 賽 。

被 重 罰 停 賽 14 日

香 港 馬 迷 熟 悉 的 騎 師 戴 圖 理 , 於 上 月 夥 拍 「 威 滿 蹄 」 險 勝 一 級 賽 安 妮 錦 標 (Queen Anne Stakes) ,

被 發 現 全 程 打 了 25 鞭 , 比 標 準 多 出 1 倍 ,

競 賽 董 事 小 組 以 現 時 賽 例 下 最 高 判 罰 停 賽 7 日 , 不 足 以 構 成 阻 嚇 作 用 為 由 ,

轉 介 英 國 馬 會 紀 律 委 員 會 審 理 , 並 在 前 日 召 開 研 訊 。

雖 然 戴 圖 理 承 認 用 鞭 多 之 餘 仍 據 理 力 爭 , 認 為 自 己 希 望 贏 出 大 賽 ,

另 外 高 多 芬 馬 房 旗 下 的 獸 醫 亦 指 出 「 威 滿 蹄 」 賽 後 無 明 顯 傷 痕 ,

但 紀 律 委 員 會 一 概 不 受 理 , 判 罰 戴 圖 理 由 下 周 五 開 始 停 賽 14 日 ,

由 於 是 紀 律 委 員 會 審 理 , 所 以 戴 圖 理 不 准 上 訴 。

戴 圖 理 策 騎 「 威 滿 蹄 」 贏 馬 的 片 段 , 網 上 已 有 轉 載 ,

馬 迷 可 以 click 入 欣 賞 , 比 較 下 香 港 及 英 國 賽 馬 用 鞭 水 準 的 差 別 。

http://www.youtube.com/watch?v=wTzvbQP-07g

■戴圖理策威滿蹄(紅箭嘴)贏馬捧盃,可惜得不償失被重罰停賽14日。

頂部
EternitY
總舵主

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2009  
UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10868
港元 13021 萬
存款 5000 萬
聲望 422
閱讀權限 102
短兵相接下嬴少少 ... 話時話 ... 究竟背景係咪語言 ... 韓文?:ddd:

頂部
hkcmlawrence
虛擬馬主
racing world史上最平民的版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2631
精華 0
積分 981
帖子 4639
港元 1546 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 30/3/2006
來自 New World
看馬的眼神,好DUP:ddd:

3cm=馬王
頂部
sw
虛擬馬主

UID 2152
精華 1
積分 651
帖子 7643
港元 6937 萬
存款 100 萬
聲望 163
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 6/7/2007 11:19 PM 發表
短兵相接下嬴少少 ... 話時話 ... 究竟背景係咪語言 ... 韓文?:ddd:

法文:lll:
頂部
兵工廠
禁止訪問

UID 3699
精華 0
積分 0
帖子 110
港元 484 萬
存款 10 萬
聲望 10
閱讀權限 0
註冊 14/4/2007
真係打又死..唔打又死lu~~
頂部
S.WEEK
版主

UID 2148
精華 3
積分 2153
帖子 37270
港元 129 萬
存款 10 萬
聲望 25
閱讀權限 100
註冊 31/12/2005
都停慣呢 ~~ 戴生 :zzz: :zzz:

果年威武神駒又係最後唔知 100 定 50米 拿到平衡後連環抽了 7, 8 彊

先嬴神鷹展翅

跟住俾人罰停賽
頂部
自由雨滇行
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」  
UID 2835
精華 0
積分 112
帖子 6670
港元 1221 萬
存款 0 萬
聲望 139
閱讀權限 20
註冊 11/5/2006
最多打12鞭......
咁戴勝D車輪鞭......
真係停賽多過出賽......:ddd:

頂部
活力寶蹄
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3496
精華 0
積分 0
帖子 7565
港元 -296 萬
存款 10 萬
聲望 55
閱讀權限 20
註冊 25/12/2006
來自 AF

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 6/7/2007 11:51 PM 發表
最多打12鞭......
咁戴勝D車輪鞭......
真係停賽多過出賽......:ddd:

如果真係咁計..:fff:
勝哥一季都唔知要停幾多日....:jjjj:

頂部
S.WEEK
版主

UID 2148
精華 3
積分 2153
帖子 37270
港元 129 萬
存款 10 萬
聲望 25
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 6/7/2007 11:20 PM 發表
看馬的眼神,好DUP:ddd:

果幅圖隻馬唔係 威滿蹄  :llll: :llll:
頂部
EternitY
總舵主

UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10868
港元 13021 萬
存款 5000 萬
聲望 422
閱讀權限 102

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 6/7/2007 11:59 PM 發表

果幅圖隻馬唔係 威滿蹄  :llll: :llll:

果隻係咩馬?我都覺得奇 ... 不過轉貼就唔理 ... 威滿蹄明明好靚仔 :eee:

頂部
真誇張!嵩哥 (的 骰 萱)
虛擬馬主
務 實, 有 承 擔 ! ! !

UID 2171
精華 0
積分 948
帖子 3543
港元 839 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 認字特警
澳洲佬去到即時收監:jjjj:

頂部
+超級無敵+
活躍會員

07-08年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (盃賽組別)  
UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國
25鞭叫虐馬......哈.......

咁愛護馬匹,就唔好拎d馬出來跑啦

係果d有妄想症既人先信外國既月亮特別圓:fff: :fff: :fff:

頂部
raulwong1
活躍會員

08-09年度馬場大亨 - 傑出表現賞  
UID 2800
精華 1
積分 22
帖子 1959
港元 1157 萬
存款 10 萬
聲望 4
閱讀權限 10
註冊 7/5/2006
來自 道光使團

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 7/7/2007 01:43 AM 發表

係果d有妄想症既人先信外國既月亮特別圓:fff: :fff: :fff:

哈....你咁講野都得既....
咁我狂鞭你25鞭叫唔叫虐待呢??
我咁做你都會告我啦...
佢地只係幫隻馬囉番佢應有的權益姐....都可以比你咁講-.-O曬咀囉..
頂部
金碧明珠
虛擬馬主

06-07年度馬場大亨 - 傑出職員賞。  
UID 3447
精華 0
積分 0
帖子 8880
港元 1988 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 28/11/2006
來自 FIND THE WAY
做騎師真慘:rrr:
頂部
+超級無敵+
活躍會員

UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 7/7/2007 02:12 AM 發表

哈....你咁講野都得既....
咁我狂鞭你25鞭叫唔叫虐待呢??
我咁做你都會告我啦...
佢地只係幫隻馬囉番佢應有的權益姐....都可以比你咁講-.-O曬咀囉..

正常來講呀.....騎師既義務係幫隻馬爭勝

咁0係勝負關頭而自己處於不利位置既時候, 為左反敗為勝係咪要更加落力去策騎隻馬先

做得運動員梗係想用盡一切辦法去贏架啦

有競爭性既野根本就係應該咁

平心而論,有賽馬既一刻已經係虐待緊隻馬架啦

操練, 用藥, 競賽, 樣樣野都未必係隻馬自願架喎

咁違反左人地意願而去逼隻馬去做其他野

基本上都已經係虐待:fff: :fff: :fff:

班競賽小組係真係想幫隻馬拎返d權益不如學下果d愛護動物人士咁提倡取消左賽馬呢項運動啦

頂部
金威
活躍會員

UID 3794
精華 0
積分 0
帖子 1850
港元 55 萬
存款 10 萬
聲望 2
閱讀權限 10
註冊 1/6/2007
其實好難控制架喎
唔通騎師係短兵相接之下, 仲要數住打左幾多鞕
數到夠喇, 咁就唔准再打
哈哈
頂部
Kris
虛擬馬主

2006年RW活躍會員十傑  
UID 2212
精華 0
積分 984
帖子 7239
港元 1989 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 7/7/2007 01:43 AM 發表

呢條例歐洲同美國都行左好耐, 都唔係咩新聞.

而且如果打落去隻馬度打得多真係跑快D, 澳洲騎師早就成為世界最top.

頂部
S.WEEK
版主

UID 2148
精華 3
積分 2153
帖子 37270
港元 129 萬
存款 10 萬
聲望 25
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 7/7/2007 12:04 AM 發表

果隻係咩馬?我都覺得奇 ... 不過轉貼就唔理 ... 威滿蹄明明好靚仔 :eee:

唔知係咪 月滿盈
頂部
+超級無敵+
活躍會員

UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國

QUOTE:
原帖由 Kris 於 7/7/2007 07:08 AM 發表

呢條例歐洲同美國都行左好耐, 都唔係咩新聞.

而且如果打落去隻馬度打得多真係跑快D, 澳洲騎師早就成為世界最top.

虐唔虐馬應該唔關用幾多鞭打隻馬事, 係都係關用幾大力打隻馬事啦:fff: :fff:

我都知條例有左好耐, 不過合唔合理有係另一件事

我無話打幾多鞭會令到隻馬跑快左

問題係當一個騎師騎到忘我去爭勝既時候, 當然係盡一切方法去另隻馬繼續跑架啦

情況就如你打拳王既時候, 係唔係會好大力咁按d制

但係你大力咁係唔係等於你會打到世界第一呀:fff: :fff: :fff:

頂部
自由雨滇行
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」  
UID 2835
精華 0
積分 112
帖子 6670
港元 1221 萬
存款 0 萬
聲望 139
閱讀權限 20
註冊 11/5/2006
我好同意超兄......
我今朝一路睇報紙一路諗......
用虐馬做理由咁係咪應該取消賽馬呢項活動呢?
上文有位仁兄提出我鞭你25鞭你會告我
咁如果我騎住你但唔打你你又接唔接受?
打咁多鞭盡力為馬匹爭勝其實只不過係敬業樂業既表現
我個人認為如果敬業樂業都係錯既話咁呢個世界無野岩......

頂部