賽馬世界

標題: 點解灰馬年紀愈大會愈接近白色?
德記
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2257
精華 0
積分 810
帖子 1083
港元 736 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006
來自 紅魔鬼二當家
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
註冊 3/11/2006
頂部
raulwong1
活躍會員

08-09年度馬場大亨 - 傑出表現賞  
UID 2800
精華 1
積分 22
帖子 1959
港元 1157 萬
存款 10 萬
聲望 4
閱讀權限 10
註冊 7/5/2006
來自 道光使團

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 31/1/2009 01:38 AM 發表
我搵唔返同德....可能真係我記錯~~以下係祿怡~

http://www.geocities.com/horse_p ... g/silver_lining.htm

應該係祿怡唔係同德了..
如果以白馬黎解釋都仲可以解釋到,因為白馬係ALBINO,姐係白化症,呢D馬係無曬D控制顏色的ALLELE,SO所以野都係以底色白色SHOW出黎,而Albino係一定有RECESSIVE(隱性)的ALLELE的父同母結合所生出黎的馬仔先有,SO一定係HOMOZYGOTE的,
而平時我地所見的馬如鹿毛同青毛都係屬於一D(顯性)DOMINANCE的特徵,SO會較常見,
姐係好似平時我地行街,見到有D有白化症的人一樣,佢地=一隻白馬

最愛三寶----->1.告魯夫
                   2.電子麒麟
                   3.好利威

頂部
raulwong1
活躍會員

UID 2800
精華 1
積分 22
帖子 1959
港元 1157 萬
存款 10 萬
聲望 4
閱讀權限 10
註冊 7/5/2006
來自 道光使團

QUOTE:
原帖由 長毛 於 31/1/2009 01:41 AM 發表

yes ... vitamins is also a important point ..
mostly the coat need vitamins B12, Biotein, Inositol, Choline, Niacin and a lot of others ..
of course Protein plays an important part too ..
Po ...

就係唔知關唔關GENETIC事.....
諗左好耐都諗唔明,SO關個POST出黎大家一齊研究下:loveliness:

2.電子麒麟
                   3.好利威

頂部
長毛 (海天一色伸延無限 化作海鷗 ...)
活躍會員

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」  
UID 3747
精華 0
積分 0
帖子 3088
港元 13274 萬
存款 2662 萬
聲望 3723
閱讀權限 10
註冊 8/5/2007

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 31/1/2009 01:50 AM 發表

應該係祿怡唔係同德了..
如果以白馬黎解釋都仲可以解釋到,因為白馬係ALBINO,姐係白化症,呢D馬係無曬D控制顏色的ALLELE,SO所以野都係以底色白色SHOW出黎,而Albino係一定有RECESSIVE(隱性)的ALLELE的父同母結合 ...

true ..
AaDd X Ww ...
mostly Big W will have around 50% chance become dominant

"The best thing for a manager to do is not create any mess so the players can just play."
頂部
活躍會員

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」  
UID 3747
精華 0
積分 0
帖子 3088
港元 13274 萬
存款 2662 萬
聲望 3723
閱讀權限 10
註冊 8/5/2007

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 31/1/2009 01:52 AM 發表

就係唔知關唔關GENETIC事.....
諗左好耐都諗唔明,SO關個POST出黎大家一齊研究下:loveliness:

well, I can tell you .. it does !!!

remember AaDd and Ww ??

"The best thing for a manager to do is not create any mess so the players can just play."
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
無錯...我記錯左...係祿怡~~:wwww:

不過馬會o既資料庫竟然一併歸納祿怡為灰馬~~而唔係以佢出生o既毛色~~
頂部
raulwong1
活躍會員

UID 2800
精華 1
積分 22
帖子 1959
港元 1157 萬
存款 10 萬
聲望 4
閱讀權限 10
註冊 7/5/2006
來自 道光使團

QUOTE:
原帖由 長毛 於 31/1/2009 01:53 AM 發表

well, I can tell you .. it does !!!

remember AaDd and Ww ??

YA,呢D梗知啦~^^
但灰馬應該係CO-DOMINANCE,姐係鹿溝白出

2.電子麒麟
                   3.好利威

頂部
活躍會員

UID 3747
精華 0
積分 0
帖子 3088
港元 13274 萬
存款 2662 萬
聲望 3723
閱讀權限 10
註冊 8/5/2007

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 31/1/2009 02:00 AM 發表

YA,呢D梗知啦~^^
但灰馬應該係CO-DOMINANCE,姐係鹿溝白出

but still the white genes is dominant ma ...

Of course, I havent study for the white one but I can tell you that there is a horse genetics program in Aus and also US ...
and need to study it for 1 or 2 years ... :fff:

頂部
德記
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2257
精華 0
積分 810
帖子 1083
港元 736 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006
來自 紅魔鬼二當家
我在facebook問左阿航哥﹐希望他有時間解答一下 :loveliness:
頂部
神鷹
虛擬馬主

UID 3982
精華 0
積分 0
帖子 1615
港元 1545 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 26/8/2007

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 31/1/2009 01:28 AM 發表

所以未必係同德...可能係祿怡就係我攪錯啦~~因為祿怡本身係灰毛馬~~

我只係記得東輝寫o個專題,仲貼埋張舊馬相,係一隻白得發光o既馬~~

旁邊話歲月不單只摧人老,馬匹也不例外~:aaa:

及時而出印象中都好白..後期.
頂部
kitchai1228
虛擬馬主

UID 4391
精華 0
積分 0
帖子 2084
港元 1258 萬
存款 0 萬
聲望 38
閱讀權限 20
註冊 27/2/2008
幾年前隻行善積德直頭成隻白哂
頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
甩色馬王---祿怡,年輕玉照~:aaa:

頂部
莫問我是誰
活躍會員

UID 3383
精華 1
積分 6
帖子 4878
港元 1596 萬
存款 0 萬
聲望 52
閱讀權限 10
年長後的--祿怡

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36363
港元 6515 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
我好記得有一次賽馬日.

驃叔當時指著呂健威一隻老馬.

係節目live到公開大聲話隻馬老到白哂仲跑,_街啦(好大聲),係佢地左右果2位拍檔即時雅雀無聲.

結果某一日果匹老到白哂既馬跑個第二番黎,呂健威即時係報章公開批抨驃叔要係當時既言論公開道歉.當然最後驃叔都有做到.

我就唔記得隻灰馬叫咩名...

但驃叔咁樣講即係其實係有呢回事..
頂部
raulwong1
活躍會員

UID 2800
精華 1
積分 22
帖子 1959
港元 1157 萬
存款 10 萬
聲望 4
閱讀權限 10
註冊 7/5/2006
來自 道光使團
現役馬之中,卡加小子值得我地一路留意佢D毛色轉變

2.電子麒麟
                   3.好利威

頂部
raulwong1
活躍會員

UID 2800
精華 1
積分 22
帖子 1959
港元 1157 萬
存款 10 萬
聲望 4
閱讀權限 10
註冊 7/5/2006
來自 道光使團

QUOTE:
原帖由 長毛 於 31/1/2009 02:04 AM 發表

but still the white genes is dominant ma ...

Of course, I havent study for the white one but I can tell you that there is a horse genetics program in Aus and also US ...
and need to study  ...

1,2年,都唔算長了,冇記錯要轉讀GENETIC係好難的,因為呢科係BIO上最難的一PART...= =

2.電子麒麟
                   3.好利威

頂部
yuricylau (Y)
虛擬馬主

UID 4099
精華 0
積分 0
帖子 28677
港元 5945 萬
存款 7064 萬
聲望 40
閱讀權限 20
註冊 15/10/2007

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 31/1/2009 03:20 PM 發表
現役馬之中,卡加小子值得我地一路留意佢D毛色轉變

呢隻今年都白左好多:ggg:
記得上年爆冷o個時都係偏灰一點:bbbb:
頂部
活躍會員

UID 3747
精華 0
積分 0
帖子 3088
港元 13274 萬
存款 2662 萬
聲望 3723
閱讀權限 10
註冊 8/5/2007

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 31/1/2009 03:21 PM 發表

1,2年,都唔算長了,冇記錯要轉讀GENETIC係好難的,因為呢科係BIO上最難的一PART...= =

I just study a short term course on genetics ...

and of course, reading the bible is useful ....

頂部
raulwong1
活躍會員

UID 2800
精華 1
積分 22
帖子 1959
港元 1157 萬
存款 10 萬
聲望 4
閱讀權限 10
註冊 7/5/2006
來自 道光使團
我開始發現到小小野,唔知大家有冇去過騎術學校?
如果有的朋友,相信都會見到好多鹿毛馬D色係開始有D似我地有皮膚病咁,有D地中海,
唔知同褪色有冇關係呢?!

2.電子麒麟
                   3.好利威

頂部