賽馬世界

標題: 「你對今年香港國際賽事的感想?」
內閃
活躍會員

UID 3320
精華 1
積分 65
帖子 1629
港元 707 萬
存款 10 萬
聲望 134
閱讀權限 10
註冊 11/10/2006

QUOTE:
原帖由 飛神 於 14/12/2009 12:12 AM 發表

跑到咁上下已經覺得大利來或者西國明月贏左七至八成...
沿途留意香港馬跑成點...
爆冷小小失望啦, 但係上場真係水準之下
證明老退了

自由好...一場不如一場

香港馬會...一年衰過一年...
跑 ...

絕對認同!!
由95年舉辦國際瓶開始, 呢14年黎有幾多場可以比120分以上香港馬跑2400米的賽事..??

每季計埋皇太后盃只得三場, 但贏過G1的就唔跑得皇太后盃....
試問有幾多馬主及練馬師願意引入哩半馬到港作賽..??

本帖最近評分記錄
EternitY   12/1/2010 04:38 PM  聲望  +5   

環西班牙都睇完, 下星期就到世錦賽喇..!!
頂部
自由雨滇行
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」  
UID 2835
精華 0
積分 112
帖子 6665
港元 812 萬
存款 0 萬
聲望 139
閱讀權限 20
註冊 11/5/2006

QUOTE:
原帖由 內閃 於 14/12/2009 10:51 AM 發表

絕對認同!!
由95年舉辦國際瓶開始, 呢14年黎有幾多場可以比120分以上香港馬跑2400米的賽事..??

每季計埋皇太后盃只得三場, 但贏過G1的就唔跑得皇太后盃....
試問有幾多馬主及練馬師願意引入哩半馬到 ...

馬會係調轉諗
就係見馬主唔肯入大長途馬所以唔跑2400:ooo:

頂部
金威
活躍會員

UID 3794
精華 0
積分 0
帖子 1850
港元 55 萬
存款 10 萬
聲望 2
閱讀權限 10
註冊 1/6/2007
香港瓶其實香港都唔洗望架喇
香港都無幾多真正長途馬
唔好話2400啦
其實每年打比大賽
都總係覺得好多唔到2000既馬跑
咁2400就更加唔洗講啦

香港瓶, 外隊實力太強了
根本上外隊馬只要派一些國際評分116分以上既黎都夠了
香港馬, 偶爾會見到從未跑2400米既馬參加
也許香港沒長途賽
就要派埋晒d 喜聚寶去跑

本帖最近評分記錄
EternitY   12/1/2010 04:39 PM  聲望  +10   
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36325
港元 6505 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 14/12/2009 11:57 AM 發表

馬會係調轉諗
就係見馬主唔肯入大長途馬所以唔跑2400:ooo:

你睇香港低班攪大長途會攪成點,咪又係慢步速拉龜:zzz:
頂部
自由雨滇行
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」  
UID 2835
精華 0
積分 112
帖子 6665
港元 812 萬
存款 0 萬
聲望 139
閱讀權限 20
註冊 11/5/2006

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 14/12/2009 12:16 PM 發表

你睇香港低班攪大長途會攪成點,咪又係慢步速拉龜:zzz:

所以馬會咪唔肯跑大長途囉

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36325
港元 6505 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 14/12/2009 12:27 PM 發表

所以馬會咪唔肯跑大長途囉

美國馬場都唔係好大,一樣都比較少2400米,雖然實多過香港.
泥地g1都係得貝蒙錦標.
頂部
飛神
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2175
精華 3
積分 1867
帖子 17087
港元 4285 萬
存款 0 萬
聲望 13
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 希望之園
續2400+2000

香港代表在原居民氣走達拉是利後未再在香港瓶有好表現(最好是包裝大師)
問題在
一︰訓練方式 二︰賽程

所以多安排係必需
香港以前香港盃都捱打, 而家有得鍊下, 係馬會安排多左千八至二千的功勞

所以要香港在一哩重振, 二班up多安排2200/2400就可以啦
路遙知馬力。

我地要多謝馬會, 法國打比冠軍黎香港真係唔講得笑
我地要多謝大摩, 成日講到d馬主俾錢買好馬, 希望百喜升騰會繼續
好先生能力所限...考慮下南下啦
當睇到萬千景象鞍上人柏兆雷的從容, 熱左半日咩都抵
當睇到大摩三亞, 便知道咩叫"不可逆天而行..."

本帖最近評分記錄
EternitY   12/1/2010 04:39 PM  聲望  +8   
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36325
港元 6505 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
其實,除左大利來同好爸爸,都無咩驚喜.

可能俾東亞蓋過啦.
頂部
飛神
版主

UID 2175
精華 3
積分 1867
帖子 17087
港元 4285 萬
存款 0 萬
聲望 13
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 希望之園

恭喜姚本輝成為第一個三奪此賽的練馬師。
雖然買左喵同時尚風采Q/QP俾同一世界殺左有些不快
但不重要...
姚本輝想喵跑更長...但他最後沒有勉強...
於是喵報答了他的愛惜...

大摩? 一切都浪費了
用錯人、出錯馬、抽錯檔...

當看到抽檔...喵今次確是天命所歸
下年? 很難說了...

澳洲的短途模式似乎同香港完全唔同,
3隻馬係騎師同馬方面總有唔識跑沙田的地方
證明了點解香港馬可以連贏8屆

本帖最近評分記錄
EternitY   12/1/2010 04:39 PM  聲望  +7   
頂部
Kris
虛擬馬主

2006年RW活躍會員十傑  
UID 2212
精華 0
積分 984
帖子 7239
港元 1989 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006
回復 #89 飛神 的帖子

其實跑直路澳洲馬同香港馬可能有得鬥下, 轉彎嘅田草千二似乎唔係澳洲馬同澳洲佬強項

頂部
飛神
版主

UID 2175
精華 3
積分 1867
帖子 17087
港元 4285 萬
存款 0 萬
聲望 13
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 希望之園

今賽後
好爸爸距離平香港職業賽馬史上最多頭馬馬匹紀錄
只差一場(舊紀錄係永勝、精英大師,各17場)
但破唔破到呢?? 精英大師都竟然停左係17場
同埋睇黎大告意識到鳥語花香的可怕,所以可能要著草

鳥語花香無穿無爛的話,
起碼可以掃到未來季半Group Race(請暫時唔好落番1200...)

要講下當時感覺...
從大mon看沙圈︰
鳥語花香是最好一次、好爸爸感覺,準備重拾雄風、勝眼光回落、再領風騷一樣,腳痛另計啦、步步穩上次失望今次拜拜
...

友誼喵?
我不知道...不懂說...
知3甲機高,驚塞死,希望平安回終點
由在大亨買入,到第一傷,到為爭冠賣走,再買番
呢隻馬好似睇住我對賽馬的心路歷程如何變化
當初想是105-115分馬,目標打比而已
想不到是INT的3番人氣...

出閘,跟前,守內欄
到轉彎取位
在最後直路,我一邊看著友誼至上慢慢出頭
一直祈禱希望好爸爸同鳥語花香唔好上黎...
像流星一樣,出頭沒有50米,便沒有了
我真係真係真係以為有可能頂到...
之後回來...我看著牠的眼...牠好像很ENJOY...
潘頓...一步沒有騎錯,起碼沒有像薄奇能的塞死,也清楚隻馬點跑才有可能贏...

相比鳥語花香的夢幻、好爸爸的傳奇,
友誼至上有的是耐心、忠心、信心...
牠在我眼前走過的一刻...我有兩滴淚掉下來...
我不清楚是遺憾還是驕傲的淚光...

P仔給我短訊..."馬已盡最大努力,要的是讚賞"
對...雖然你沒有好跑得的後勁...
但你在我的賽馬史上...佔了不可取替重要的位置...

所以...你是我心中的冠軍...友誼至上

本帖最近評分記錄
EternitY   12/1/2010 04:40 PM  聲望  +14   
頂部
飛神
版主

UID 2175
精華 3
積分 1867
帖子 17087
港元 4285 萬
存款 0 萬
聲望 13
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 希望之園

QUOTE:
原帖由 Kris 於 14/12/2009 09:19 PM 發表
其實跑直路澳洲馬同香港馬可能有得鬥下, 轉彎嘅田草千二似乎唔係澳洲馬同澳洲佬強項

same as 歐洲代表
頂部
飛神
版主

UID 2175
精華 3
積分 1867
帖子 17087
港元 4285 萬
存款 0 萬
聲望 13
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 希望之園
大家有大家不同的愛駒...
希望大家明白,紫禁之顛只得一張椅
如果真心喜歡一隻馬,牠終有一日會報答你的...
不是在紫禁城的屋頂才叫好...

我細個很喜歡那種"直一氣"馬,高耀之星+好跑得
可能係睇得四驅車多...

人大了,心境也不同
對身邊的人、地、事,保持信心、耐心、忠心
上天唔會虧待你的...

我對友誼至上最初的期待...
完全是超額完成...

這就是牠對我的支持的回答...

本帖最近評分記錄
EternitY   12/1/2010 04:40 PM  聲望  +5   
頂部
列高力 (OK!! I serious)
虛擬馬主
高歌離席~~

UID 2650
精華 0
積分 744
帖子 6435
港元 2577 萬
存款 0 萬
聲望 108
閱讀權限 20
註冊 4/4/2006
來自 Bxtxh of fxxrsxxe

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 14/12/2009 10:22 AM 發表
香港瓶

一如賽前所料,四場香港國際賽中最強的賽事。

所以香港馬三甲不入其實好正常。「西國明月」本身唔喜歡被馬困住走。今日表現中規中矩。

今場要讚讚蘇銘倫,其主動性真係 ...... 值得一讚。將西國 ...

友誼至上我覺得冇跑錯wo
留咁後...托咩

按讚「超志祥」!
頂部

版主
明日 晴 ~ (Little Amapola)

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2008  
UID 2144
精華 2
積分 836
帖子 6947
港元 466 萬
存款 10 萬
聲望 45
閱讀權限 100
註冊 29/12/2005
來自 「華麗國度」
短途,可喜的係香港繼續稱王,但感覺,蓮華生輝已不是兩年前果隻但都贏,但帶不到當時的強勢,
反映呢兩年整體水平其實係弱左,但都足夠係國際賽稱王
一哩 好爸爸3連冠,可喜,:ppp: :ppp: 但除鳥語花香,其餘已經係6-8歲的友誼,再領,等,
水平一直都係保持,定係hk練馬師保養功夫高左?希望鳥語花香會衝突到呢個局面

2000米,暫時個人心目中閒話一句都未到當年爆冷,爪皇凌雨的級數,被外國馬贏理所當然,
但係本土已經夠殺,:yyy: 大摩會5會大貪要佢令3冠呢,其實夠本錢做到

2400,:ppp: :ppp: 冇得評,唯有希望之後的日子會有香港馬入到p

本帖最近評分記錄
EternitY   12/1/2010 04:40 PM  聲望  +4   
頂部
飛神
版主

UID 2175
精華 3
積分 1867
帖子 17087
港元 4285 萬
存款 0 萬
聲望 13
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 希望之園

QUOTE:
原帖由 於 20/12/2009 10:43 PM 發表
短途,可喜的係香港繼續稱王,但感覺,蓮華生輝已不是兩年前果隻但都贏,但帶不到當時的強勢,
反映呢兩年整體水平其實係弱左,但都足夠係國際賽稱王
一哩 好爸爸3連冠,可喜,:ppp: :ppp: 但除鳥語花香,其餘已經係6- ...

大家都話蓮華唔夠勁, 但點解都贏? 真係只係整體水平弱咁簡單?
頂部
S.WEEK
版主

UID 2148
精華 3
積分 2153
帖子 37270
港元 129 萬
存款 10 萬
聲望 25
閱讀權限 100
註冊 31/12/2005
閒話一句 我唔係咁睇

閒話一句 果日輸的馬匹有「飛霸」咁的級數,就算 爆冷,爪皇凌雨全盛期都未必嬴到 :ppp: :ppp:
頂部
S.WEEK
版主

UID 2148
精華 3
積分 2153
帖子 37270
港元 129 萬
存款 10 萬
聲望 25
閱讀權限 100
註冊 31/12/2005

QUOTE:
原帖由 飛神 於 20/12/2009 10:44 PM 發表

大家都話蓮華唔夠勁, 但點解都贏? 真係只係整體水平弱咁簡單?

其實應該話,4歲的蓮華生輝果兩場深刻賽事太太太太過強

預賽同正賽都無敵的姿態取勝,所以令人出現咁的假象

我覺得整體水準唔弱

今年全世界都派出最 Top 的精英出來 .....

澳洲代表 form 明顯地出現問題

貓確實老退了

本帖最近評分記錄
EternitY   12/1/2010 04:41 PM  聲望  +4   
頂部
飛神
版主

UID 2175
精華 3
積分 1867
帖子 17087
港元 4285 萬
存款 0 萬
聲望 13
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 希望之園

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 20/12/2009 10:53 PM 發表

其實應該話,4歲的蓮華生輝果兩場深刻賽事太太太太過強

預賽同正賽都無敵的姿態取勝,所以令人出現咁的假象

我覺得整體水準唔弱

今年全世界都派出最 Top 的精英出來 .....

澳洲代表 form 明 ...

香港無弱到, 係1600以下都強左
諗下兩年前時尚風采同一世界綠色駿威鳥語花香創惑友誼至上係邊...
是百花齊放的表現呀:jjjj:
頂部
飛神
版主

UID 2175
精華 3
積分 1867
帖子 17087
港元 4285 萬
存款 0 萬
聲望 13
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 希望之園

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 20/12/2009 10:49 PM 發表
閒話一句 我唔係咁睇

閒話一句 果日輸的馬匹有「飛霸」咁的級數,就算 爆冷,爪皇凌雨全盛期都未必嬴到 :ppp: :ppp:

對, 萬千景象大把係手, 我真係走漏眼:ppp:
頂部