賽馬世界

標題: 馬宜中之唔睇好系列
雄心威龍 (JRA圍威喂團Zain)
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
註冊 3/10/2012
來自 慧星劍=螢火蟲=Agnes
馬宜中之唔睇好系列

成報專欄之一
有無師兄留意

玩一人多號就算,仲要厚顏無恥叫班同團幫你一齊玩圍威喂,玩個網遊玩到咁無品,都真係幾佩服。
David同馬俠,身為版主,幫親不幫理;Zain團其他幾個圍威喂仲玩到咁撚高興,佩服!恥與你地為伍,從此退出RW。
最後,感謝RW真誠幫助過小弟的版友們,有緣將來再會。此號就此永不登錄。
頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
呢條友貼得又真係幾準

玩一人多號就算,仲要厚顏無恥叫班同團幫你一齊玩圍威喂,玩個網遊玩到咁無品,都真係幾佩服。
David同馬俠,身為版主,幫親不幫理;Zain團其他幾個圍威喂仲玩到咁撚高興,佩服!恥與你地為伍,從此退出RW。
最後,感謝RW真誠幫助過小弟的版友們,有緣將來再會。此號就此永不登錄。
頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
  「尊皇速龍」及「飛廉之子」分別以2.5倍及1.9倍入位,一如所料贏唔到,唔好怪筆者幸災樂禍,只想強調莫雷拉坐騎超賣多時,如「尊皇速龍」只於五班贏過一場,之後因腳傷休戰逾年,呢次輸咁少入Q,已對得捧場客住;至於「飛廉之子」,有陰謀論會將「超凡夢想」瘋狂落飛混為一談,但公平講,莫雷拉發揮冇唔妥,而「飛廉之子」本身問題,當日本欄已指出。

今晚最冇賭W價值,又係雷神「好好分」同「幸運戰略」。「好好分」有幾水?從上次連「翡翠紅星」都跑唔贏可見一斑,今次轉細場,用意係避開沙田對手,戰意唔使懷疑,但只怕低處未算低。「幸運戰略」在澳洲由練馬師Danny O'Brien家人擁有,佢好馬多,賣得出唔慌係好,如「聖樂邦」及「星威威」都處女出局,估計會因人而熱,除非有廿倍,否則贏當抽水。

頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
  上次介紹「幸運戰略」及「好好分」,一如所料贏唔到,做到三哥對得住捧場客,都係嗰句,莫雷拉外號雷神,但唔係真嘅神,佢騎馬出錯少係事實,但當坐騎質素唔掂,根本幫唔到幾多;「幸運戰略」在港廿一戰得一Q,於首本直路賽每有好檔,跑諏晒都贏唔到,呢次採取新戰略留前但一樣冇後,只勉強交個第三,事後睇番,有乜可能賣到廿四蚊?
  今日最冇賭W價值有「綫路神駒」同「天心星」。「線路神駒」父系High Chaparral在港有廿四匹子嗣,當中十四匹勝出卅九場,但全部贏1400米或以上,就算母系唔同,但基數咁充足,「綫路神駒」贏到直路賽完全係違反統計,估計三倍左右,又係贏當抽水!「天心星」就嫌佢上年九月67分贏完冇進步,而且情況與息息相關「澤心星」有嶷似,每戰之後戰鬥力逐步下降,再者「天心星」上兩季首兩仗後每況愈下。

頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
回復 #4 雄心威龍 的帖子

又俾佢講中

頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
上次話「綫路神駒」及「天心星」有隱憂,果然贏唔到,同文洪禮賢都話「綫路神駒」好靚仔,但唔似短途馬,數字唔會呃人,呢隻馬父系High Chaparral無論在港或歐洲,子嗣都係跑中距離甚至大長途,呢鋪跑1000米捧到大熱根本搞笑,都係句,莫雷拉嘅馬,捧場客買人多過買馬。至於「天心星」,賽後驗到氣管有血,不過以呢隻馬目前進度,就算唞番三兩個月,再出捧場都要諗過先,熱捧更可免則免。

今日個人認為最冇賭W價值,第一匹係「紅衣前進」,第二匹係「直震撼」。「紅衣前進」贏馬一仗,跑谷中1000米壓倒「創出商機」,賺晒檔利都贏唔到一個馬位,上月跑1200米更輸畀難贏嘅「秋月春風」半乘,確定水皮。「直震撼」貴為打吡亞軍,轉細場似避重就輕,實際自己都睇唔起自己,且馬主養馬廿年從未贏過跑馬地,得幾倍,又係違反統計!

頂部
神風無缺
活躍會員

UID 4472
精華 0
積分 0
帖子 932
港元 690 萬
存款 0 萬
聲望 231
閱讀權限 10
註冊 27/3/2008

QUOTE:
原帖由 雄心威龍 於 22/10/2015 01:51 AM 發表
上次話「綫路神駒」及「天心星」有隱憂,果然贏唔到,同文洪禮賢都話「綫路神駒」好靚仔,但唔似短途馬,數字唔會呃人,呢隻馬父系High Chaparral無論在港或歐洲,子嗣都係跑中距離甚至大長途,呢鋪 ...

咩料先..兩隻馬一隻郭能一隻潘頓
關莫雷拉咩事
無啦啦都要彈一句「莫雷拉啲馬,捧場客買人多過買馬」都有嘅..
頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
回復 #7 神風無缺 的帖子

綫路之前係莫雷拉騎,可能佢搞錯左

頂部
CJ.
虛擬馬主

UID 6279
精華 0
積分 0
帖子 21056
港元 7302 萬
存款 10 萬
聲望 422
閱讀權限 20
註冊 11/9/2011
來自 HK
綫路神駒都唔明點解會大熱 ...

頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
回復 #9 CJ. 的帖子

熱合理
但熱過隻飛魚就真係幾過份

頂部
神風無缺
活躍會員

UID 4472
精華 0
積分 0
帖子 932
港元 690 萬
存款 0 萬
聲望 231
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 雄心威龍 於 22/10/2015 10:35 AM 發表
熱合理
但熱過隻飛魚就真係幾過份

莫雷拉都係替工性質騎過一場之嘛

而且隻飛魚係抽到個1檔先至3倍..
畢竟新馬直路賽,一隻之前有過表現+11檔
一隻UNKNOWN+1檔
我覺得呢個倍率都叫相對合理..
買飛魚個D咪可以收多個幾囉
我相當歡迎
頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
上次叫你避避「紅衣前進」及「直震撼」,同樣6倍唔算太熱,後駒鮈頂磅力追不及113磅「馬上發財」,在本欄立場嘪講算好彩,有時一啲另類數據,要打破真係唔易,當日指出馬主李子彬養馬廿載,由第一匹二手馬「亞洲光榮」開始,總共擁有十三匹馬,連同新抱李皓玲名下八駒,全部未贏過跑馬地,莫講話得6倍,起碼要有20倍先值得推翻數據。

今日最冇賭W價值嬣,第一匹係「錶之勝」,第二匹係「神電金剛」。「錶」系馬主楊建文近年來買入已退役「寶石玻璃」、「錶之寶」、「錶之鑽」及「錶之勇」,後兩駒未出賽已出局,前兩匹莫講唔識贏,就連入Q都未試過,現役「錶之勝」上季於新馬賽跑第三,能力好似唔差,但遲熟馬跑1800米最合適,如因潘頓而熱,我建議睇多場先。「神電金剛」今季三戰不同路程得個近字,快將6歲馬十八戰仲未開齋,好難以遲熟做藉口,反正唔慌好分,贏就由佢。

神電金剛仲講得過去...
錶之勝果場咁混亂,隔夜12倍,貼來做咩 無意義

頂部
CJ.
虛擬馬主

UID 6279
精華 0
積分 0
帖子 21056
港元 7302 萬
存款 10 萬
聲望 422
閱讀權限 20
來自 HK
回復 #12 雄心威龍 的帖子

直震撼同我睇法一樣,要有20倍先值

頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20

頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
上次介紹「神電金剛」及「錶之勝」竟獲一贏一位,後駒贏唔到符合預期,亦保持「錶」系未試過入Q紀錄,但「神電金剛」的確係衰咗。本欄至今介紹三十隻馬,暫時有四匹勝出,不過全部四倍以下,就算玩食貨都損失唔大。

事後睇番,「神電金剛」柏寶打到開花先僅熟,最慘李易達三駒「電訊太子」、「兄弟醒」、「講心長勝」跑入二至四名,而佢今季開齋馬「白玉凱旋」又係柏寶經手,總之成也柏寶敗也柏寶。

今日最冇賭W價值有「上浦猛將」同「駿將」,前駒跑馬地近十戰九次入三甲,落第一次都有獎金,買位置唔會反對,不過已經搏得好盡,前次險勝「越影」時間好普通,上次加磅又被該駒反先,用莫雷拉鬥志雖好,然而跑馬唔係跑人,唔值得因人而熱。「駿將」前次用莫雷拉搏盡,都輸畀年幾未出頭「牛精叻仔」,上次亦未見威脅,暫未肯定三班夠殺,位望遠高於贏。

頂部
布宜學
虛擬馬主
Team Godolphin

UID 9451
精華 0
積分 0
帖子 6699
港元 -285 萬
存款 13082 萬
聲望 1922
閱讀權限 20
註冊 28/7/2014
然而跑馬係跑人

JRA灰馬軍團
歷代賜名馬   
Kanumera Beach 白沙濱
ロафьжみХ
Cinematographe 灰白映畫
ЁбсЬヲьи
Vanishing Point 臻點
дЯЁ⑦ヲрユ⑦Ь
Meisho Mimosa 名將金歡
фユЁъヨтхЕ
頂部
君子
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7566
港元 130 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼
就算玩食貨都損失唔大。  --< 咁講野都得既
頂部
神風無缺
活躍會員

UID 4472
精華 0
積分 0
帖子 932
港元 690 萬
存款 0 萬
聲望 231
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 君子 於 2/11/2015 04:00 PM 發表
就算玩食貨都損失唔大。  --< 咁講野都得既

係囉..唔通我次次9UP話要飛走啲點幾倍大熱
倒灶就話自己好掂,人地贏馬就話熱門唔好分無蝕底咩..
呢挺真係擺明輸打贏要
頂部
CJ.
虛擬馬主

UID 6279
精華 0
積分 0
帖子 21056
港元 7302 萬
存款 10 萬
聲望 422
閱讀權限 20
來自 HK
其實大熱門馬本來就係輸多過贏 佢介紹d唔睇好既熱門贏唔到其實好正常呢

頂部
虛擬馬主

UID 7289
精華 1
積分 0
帖子 22744
港元 732 萬
存款 10 萬
聲望 13
閱讀權限 20
  上次介紹「上浦猛將」及「駿將」又衰一隻,為警惕自己,又要報一報數,開檔合共介紹卅二匹馬有五匹勝出,如果要自我安慰,可以話「麯院風荷」過終點後,小組就柏寶所使用語言恰當性作出警告,好明顯佢都好唔順,換個角度,係雷神騎贏柏寶,而唔係「上浦猛將」跑贏「麯院風荷」,所以筆者覺得自己冇評錯,當然賽果等於一切,勝者為王,總之衰咗就係衰咗。
  放眼現在,雖然雷神的確一再以中駟勝上駟,揀佢唔抵賭嬣馬有一定風險,但因此而唔講佢嬣馬,未免逃避現實,至於今日最冇賭W價值,第一匹係雷神嬣「但求上舖」,另一匹係「港林飛魚」。
  「但求上舖」跑咗十五場未出頭,前仗郭能騎盡都輸,假設雷神高過佢好多,但孻次94蚊,今次少一半,已冇值博率可言。至於「港林飛魚」,條件賽連下兩城例子唔多,何況3歲馬鮈133磅。

頂部