賽馬世界

標題: 點解韋達成日俾人鬧
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36582
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 9/11/2006 08:10 AM 發表
同巫師鬥得咁靚,3win都冇人讚
輸一隻大嬴家就俾人插到行:fff:

賭仔心態
好似曼聯咁
贏波讚朗尼,輸波插費sir:ccc:
頂部
+超級無敵+
活躍會員

07-08年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (盃賽組別)  
UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國
騎師都係人,有幾場騎得核突D,輸得難睇D,有咩咁出奇?

好難要求場場騎到百分百姐

始終賽馬係有競爭性既賽事,好難真係做到隨心所欲,發揮到得心應手姐
頂部
鐵漢玻璃心
過客

驥背詩人

UID 3374
精華 0
積分 136
帖子 21
港元 330 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10
註冊 31/10/2006

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 9/11/2006 01:44 PM 發表
騎師都係人,有幾場騎得核突D,輸得難睇D,有咩咁出奇?

好難要求場場騎到百分百姐

始終賽馬係有競爭性既賽事,好難真係做到隨心所欲,發揮到得心應手姐

我所講o既...
唔係佢騎得差...
係擺明未盡全力果隻...
即係隻手係咁咦郁下...
係無用力果隻推幾下...
條鞭完全無用過果種...
唔知你有無睇好利威輸少少比永利好果場...
果場果d難睇法...比起我講果d...更加嚴重...
我都唔係話佢唔好...
如果講走位...佢真係一絕...
可惜...其實佢重鳳凰過勝哥同萬成...
只不過佢太多實力坐騎...贏馬比佢2位多...
所以大家唔係好覺佢係鳳凰...
我真係希望...好利威同活力寶蹄快d可以搵到第二個好手...
如果留係佢手...
可能...又win唔到g1嚕...
因為達哥一到級制賽...都係2233...
記憶中...來左咁多年...
都係得原居民,勁闖同倫敦新聞3匹級制頭馬...

抱孤襟,醉西樓,呆望水裡月,忽見鴛鴦湖中游.
斷腸酒,衍千愁,抬望天心月,哭訴伊人未肯留.
同心扣,破難修,再望鏡中人,倦顏如過千萬秋.
仲夏夜,心悲秋,回望人生路,敢問離愁幾時休?

殘廢聯盟...醒神過人!
用AI...GIVE ME FIVE!!
頂部
鐵漢玻璃心
過客

驥背詩人

UID 3374
精華 0
積分 136
帖子 21
港元 330 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 鐵漢玻璃心 於 9/11/2006 06:12 PM 發表

我所講o既...
唔係佢騎得差...
果場果d難睇法...比起我講果d.. ...

我意思係比好利威果場更加難睇.@_@
講真果句...
小弟果時都好欣賞達哥...
又形仔,贏馬又多...
所以好留意佢...
點知...越睇越慶...
而我而家都好少罵佢...
因為...基本上...我係唔買佢d馬o既...
佢太熱果場...又好似90%win得...
果場我就作壁上觀
或者,都係拖佢一票作保險,
重申,無意在此罵達哥,
只係,將我睇到o既野同大家分享.
有興趣的話,大家可以由今日開始,
無論佢輸或贏...
睇下佢d走位同手部動作,
或許有一日,你會同我有同感...

頂部
EternitY
總舵主

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2009  
UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10868
港元 12901 萬
存款 5000 萬
聲望 422
閱讀權限 102
註冊 4/10/2003
我同玻璃心兄差唔多,真係好少買佢既馬。:eee:

頂部
鐵漢玻璃心
過客

驥背詩人

UID 3374
精華 0
積分 136
帖子 21
港元 330 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 9/11/2006 06:37 PM 發表
我同玻璃心兄差唔多,真係好少買佢既馬。:eee:

唉...
我真係唔係鬧或賴...
只係想分享下我的心得...
總之...此君的馬...
少買為妙...
見到佢無得輸...
果場最好唔好賭...
或拖佢一票...
話時話...隻黃鑽又黎啦...
問你怕唔怕???

頂部
EternitY
總舵主

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2009  
UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10868
港元 12901 萬
存款 5000 萬
聲望 422
閱讀權限 102
註冊 4/10/2003
我上季買過一隻咁多,康樂神駒,十倍W。:ccc:

頂部
君子
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7566
港元 130 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼

QUOTE:
原帖由 鐵漢玻璃心 於 9/11/2006 18:12 發表

我所講o既...
唔係佢騎得差...
果場果d難睇法...比起我講果d.. ...

好利威個場  佢跑 1200  

佢入直路之後 韋達有全力騎 之後見到比新力升帶甩 韋達之後係無騎

吾知之後係隻馬有鬥心 定係前面既馬散 佢又上番黎 韋達個時順便打下 點知比永利好過埋

方駿暉 : 韋達應該全力騎 就算無P都輸得服

但其實幕後可能會諗一場熱身賽 (好多人都認為佢跑1200係短) 跟跑咪算   最重要吾好打傷隻馬
頂部
鐵漢玻璃心
過客

驥背詩人

UID 3374
精華 0
積分 136
帖子 21
港元 330 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 君子 於 9/11/2006 06:51 PM 發表

好利威個場  佢跑 1200  

佢入直路之後 韋達有全力騎 之後見到比新力升帶甩 韋達之後係無騎

吾知之後係隻馬有鬥心 定係前面既馬散 佢又上番黎 韋達個時順便打下 點知比永利好過埋

方駿暉 : 韋 ...

但係某程度上...
比人帶甩就唔騎係容許的?
咁點解賴仔未盡全力就要停5日???
點解達哥就可以無事?
因為好利威係明星馬就可以為左唔傷佢而唔打佢?
學翠絲姐話齊,如果隻上浦唔係薜仔無當過隻馬係唔贏得而努力搵位而比佢最後一步win到,又會點呢?
仲有,有幾多人因為達哥"以為"自己win唔到就唔騎而唔見錢呢?
呢匹係公眾熱門喎...
點解馬會可以問都唔問呢???

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36582
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
我都好少買韋達既馬
但........最唔鍾意d人明明睇到係擺明熱身.做到出面,部署都係擺明:fff:
但係見到好倍率,就有理無理從個頭入去,輸左就係咁話做馬:fff: ,Exp:爆冷
計到就話根本唔值摶,計唔到就話做馬:fff:
當然唔止韋達騎既馬啦.
呢個post唔係鬧韋達,亦都唔係鬧反韋達,係鬧緊個腦生係下面既馬迷:ccc: :eee: :fff:

頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36582
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 鐵漢玻璃心 於 9/11/2006 07:05 PM 發表

但係某程度上...
比人帶甩就唔騎係容許的?
咁點解賴仔未盡全力就要停5日???
點解達哥就可以無事?
因為好利威係明星馬就可以為左唔傷佢而唔打佢?
學翠絲姐話齊,如果隻上浦唔係薜仔無當過隻馬係唔贏得而努 ...

....呢個情形......冼生同巫生都出現過wo...
同埋就算薛順強贏左兩場頭馬,但佢既而家狀況同余健誠差唔多.....又點解呢:ooo:
頂部
+超級無敵+
活躍會員

UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國
好利威果場好多人都估到係出來熱身架啦,

買果批人點解會重買佢,係因為覺得隻馬超班,就算熱身都係贏哂

事後睇返條片,無錯如果達哥騎得落力d,可能可以保住個位置

但係咁咁樣做,可能會跑傷隻馬

(自己觀感隻馬當時只得七成,如果夾硬逼佢,在操練角度一定帶來反效果)

呢場只係一場熱身賽事,絕對唔值得咁樣搏

(第三同第四既獎金,根本差距唔大)

所以韋達咁樣騎,其實係可以諒解既

情況等同冼毅力騎爆冷一樣

最後,佢既騎法係可能會令馬迷唔高興,不過對練馬師同馬主來講已經做到哂要求

歸根究底,騎師既老細係練馬師同馬主,而唔係馬迷

賽馬永遠都唔係最強者勝,而且果場馬表現最好果隻贏

頂部
鐵漢玻璃心
過客

驥背詩人

UID 3374
精華 0
積分 136
帖子 21
港元 330 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 10/11/2006 01:20 AM 發表
好利威果場係人都知係出來熱身架啦,

買果批人點解會買佢,係因為覺得隻馬超班,就算熱身都係贏哂

(自己觀 ...

喔..這就真的是觀點與角度的問題了,,,'
不過...無疑佢o既老細係練馬師同馬主,
但係香港馬圈同外地有點不同就是涉及普羅馬迷同大量投注..
所以馬會定左好多條例去保障投注人的利益...
所以達哥係唔應該只向老細負責,
還要向馬迷負責.
如果真的可以容許達哥這樣做,為何不容許賴仔這樣做呢?達哥努力d可能就會多d馬迷可收錢...
可度講緊係過百萬位置飛
而賴仔努力d會有位置嗎?
會涉及投注金額嗎?
為何賴仔會賴野而達哥安然無事呢???
會唔會有人為賴仔講...賴仔唔想傷隻馬呢???
為何一個可以不聞不問,一個要停5日?
是冠軍與非冠軍之分還是華洋之分呢??
無敵兄你也提到,爆冷也要問話為何好利威不用呢??
那只是一場之隔呢?

另外澤楷兄提到,
強仔就算win到果場又如何?
我猜你不太清楚為何我要舉出此例了.
我只是要指出,作為一個騎師,應該無時無刻,都不應放棄你的爭勝機會
盡努力去為你的坐騎拚勝.
從而去保障公眾利益,
不管你的坐騎是熱門還是冷門,
這不是我空口說的.
而是馬會跟騎師訂立聘約的條例.
如果係英國你可以這樣做,
因為英國馬會投注得沒香港那麼瘋狂,
所以他們有不成文的讓騎師在沒機會得到冠軍時可垂手
但係香港係明文規定要全力為坐騎爭取最住名次!!!
賴仔就係無做到,所以被罰!!!
達哥無事,係唔係因為佢係達哥?
係唔係因為果隻係明星馬就可以咁做???

我再重申一次!!!
我...唔係針對佢!!!
我...亦唔係想拗!!!!
我...原意只係想分享一下自己對呢條友仔o既心得,因為我覺得佢好x古感!!!
我...亦唔係買佢馬又輸左錢係度發爛渣果d個腦生係屎忽o既迷!!!
我...只係想講出馬會對佢有幾多優惠!!!
我....覺得我做左吃力不討好的事...即頭係多舊魚果隻@_@
我...最後都要講聲sorry,因為講左太多唔應該講o既野...
我...覺得都係黎睇下有咩有用o既資料好d...
我...最後都唔明,我講左咁多次我唔係盲目針對佢,但係都好似無人信...

頂部
+超級無敵+
活躍會員

UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國
無人話佢咁做法係岩

指係講出大家既睇法

大家交流下咁姐

希望鐵漢兄唔好誤會,

呢個論壇一向係以禮相待的

希望你唔好有俾我地圍攻既感覺

頂部
+超級無敵+
活躍會員

UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國
社會係咁現實

好多野都係睇江湖地位

大家工作既時候,呢點絕對係完全係突顯哂出來

點解一線明星同果d二三線姐仔既待遇會差咁遠

淨係韋達呢個名.....都唔知吸引到幾多無知馬迷投注

早幾日經過投注站,聽到d馬迷講

:[今場無咩心水,都係買韋達啦]

而我相信呢個情況係經常出現既,唔知大家同唔同意啦

至於競賽小組點解唔問,

可以解讀成咁

一: 真係疏忽左,睇唔到呢d咁礙眼既鏡頭

二: 一係就覺得即使捉佢入來問話,大致上又知佢會點答
  而同時又唔夠料罰佢,0係咁既情況下,問唔問話根本就無咩分別

好多時點解華人騎師點解咁易俾人罰停賽,係因為唔識講野......

或者有d無寧兩可既情況下都自行認罪,咁樣競賽小組當然唔可能唔罰你啦

相反面對呢d老江湖,下下都同你舉理力爭,

咁樣要罰佢既難度自然高d  

我都同意鐵漢既講法,或者真係有歧視

不過都唔可以唔諗其他方面
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28951
港元 3429 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 10/11/2006 01:20 AM 發表
好利威果場好多人都估到係出來熱身架啦,

買果批人點解會重買佢,係因為覺得隻馬超班,就算熱身都係贏哂

( ...

我都出左成日街啦, 乜仲講緊???:ppp:

再 re 就唔駛 zzzz
事到如今, 我唯有又唱 "少林功夫醒" :ggg:

柏高又中
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28951
港元 3429 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
總之...此君的馬...
少買為妙...
見到佢無得輸...
果場最好唔好賭...
或拖佢一票...
-----------------------------
我提議你唔好賭馬算, 又或者你根本冇賭
韋達成 50% 上名率, 手執咁多實力馬,
咁講法咪場場唔駛賭, 你點知佢又幾時垂手

柏高又中
頂部
+超級無敵+
活躍會員

UID 2164
精華 2
積分 1360
帖子 2015
港元 2562 萬
存款 0 萬
聲望 82
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
來自 夢幻王國
個post我出

有責任要回覆架麻

同埋同其他人交流下意見

有時都會有d得著架麻
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28951
港元 3429 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
行有行規, 賭波投注額外國夠高 la 掛,
2隊波各得一分出線/護級成功, 場波多數和, 佢地做波???
d 強隊熱身賽, 咪又係亂咁踢, 夠大把人賭 la, 利記夠薑用個龍打中場 tim, 又係做波??

如果 someone 咁認為, 我覺得佢係非常片面, i.e. 唔識波
叫得做 熱身賽, 點會去盡???
一人一分雙贏, 你好我好, 行規黎

正如賽馬的行規, 係盡力爭 " 勝 ", 而唔係盡力爭 place,
師兄你有打 ihorse 架, 隻馬贏唔到, 埋唔到 Q, 有唔少人都會拉左佢

以破壞行規 為自己 selling pt 的馬評人結果點??
咪兜跖 law 依家, 邊個自己諗下的, 廢事又有人抽水

柏高又中
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28951
港元 3429 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 10/11/2006 02:33 AM 發表
個post我出

有責任要回覆架麻

同埋同其他人交流下意見

有時都會有d得著架麻

Sometimes when we touch.......:ppp:

such topic:ooo:

你有見過 le 類 about 盡唔盡力的 discuss 用有結論 ma??No, Endless!!
少林功夫醒係唯一解決方法

與其用精力諗埋 le d 野, 刨下馬好過 la

柏高又中
頂部