賽馬世界

投票標題: 開季前的終極討論:(有關團體)  (單選) [參與投票的會員]
團體成績 = 只計算團體內的五匹馬
  15 (36.59%)
團體成績 = 各個團員成績 + 團體內的五匹馬的總和
  26 (63.41%)

標題: 開季前的終極討論:(有關團體)
EternitY
總舵主

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2009  
UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10869
港元 11890 萬
存款 5000 萬
聲望 432
閱讀權限 102
註冊 4/10/2003
開季前的終極討論:(有關團體)

大家點睇?

如果團體成績 = 團員成績 + 團體內的五匹馬。

那麼就不用擔心換馬事件的發生,大家就可以更加努力地為個人馬主.團體同時爭標。
又可以防止某些個人馬主,只照顧團體的利益而完全放棄個人成績。

更加顯示出各馬主的決心和團結,又可免除涉嫌不公平之事發生。

如果戰術得宜,就算是低班馬都有大把空間玩!:ttt::ttt:

時日不多,因此希望可以盡快達到共識,謝謝各位。:mmm:

沒有了換馬事件,板主們就做少好多功夫。(現時人手極不足。:sss:)

而禁止交易時限,則同時應用在回收方面。

頂部
君子
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7569
港元 112 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼
雖然支持  團體成績 = 各個團員成績 + 團體內的五匹馬的總和

但係變相團體個5格要左黎擺馬 會吾會無左那個意義

:aaaa:
頂部
EternitY
總舵主

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2009  
UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10869
港元 11890 萬
存款 5000 萬
聲望 432
閱讀權限 102

QUOTE:
原帖由 君子 於 4/9/2006 05:14 PM 發表
雖然支持  團體成績 = 各個團員成績 + 團體內的五匹馬的總和

但係變相團體個5格要左黎擺馬 會吾會無左那個意義

:aaaa:

那就要看看團體想走邊條路線了,因為新季,個人和團體加埋,總共會有四個冠軍產生。

到時注/撒資馬匹可以取消,團體的馬匹就只可以團體名義買馬,更貼近現實。

雖然改動幾大,不過在開季前改,總好過衰多年。:sss:

我相信識玩的馬主,都會集中資金在團體買貴價貨。:ttt:

頂部
君子
虛擬馬主

UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7569
港元 112 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼
1 對 10 :lllll:
頂部
kewell (蝦仔)
版主
Ling.*

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2180
精華 0
積分 467
帖子 14704
港元 2919 萬
存款 10 萬
聲望 131
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 國際+列斯
我都好認同君子既講法
仲有團體競爭會大左,但係個人既競爭可能細左....
以前仲反而要考你點樣運用d錢係團體同個人之間

Girls Band
Erythrite
Halalei Moon
Popocatepetl
Finift
Vivlos
Iperuranio
Fan Dii Na
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29110
港元 2289 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006
主席, 有傳下季馬主本身唔比車輪換馬, 同埋 回收馬
究竟係咪真???

柏高又中
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36370
港元 6515 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006
我覺得團體馬最好只計合夥.
始終團體同個人係兩回事
正如朗尼成為英超神射手.
但唔等於曼聯係英超入波最多既球隊.......
咁個人同團體馬就沒有意義了....
頂部
wksstephen (柏木由生)
活躍會員
【優駿世界】

UID 2214
精華 0
積分 526
帖子 1319
港元 966 萬
存款 0 萬
聲望 15
閱讀權限 10
註冊 2/1/2006
來自 【優駿世界】

QUOTE:
原帖由 kewell 於 4/9/2006 07:13 PM 發表
我都好認同君子既講法
仲有團體競爭會大左,但係個人既競爭可能細左....
以前仲反而要考你點樣運用d錢係團體同個人之間

咁如果係中小團~~
人數只有3~4個~~
咁團體加個人成績總數~~
一定唔夠果D大團鬥嫁~~

仲有可能成個game會依重左團體果方面呀~~
請宜多加商討~~

頂部
EternitY
總舵主

UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10869
港元 11890 萬
存款 5000 萬
聲望 432
閱讀權限 102
但係點樣可以防止車輪戰呢?
可否有人救救大亨?給一些意見:ggg:

因為這個實在令到板主們的工作百上加斤。 

頂部
laklak
過客

UID 2169
精華 0
積分 348
帖子 219
港元 417 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
主席.........
我e家好想知你心目中理想的大亨是點樣..........

如果你連心目中理想的大亨都沒有頭緒
你如何訂立規則..........

你講你心目中的大亨........你d伙記先可以幫你做野~

以上的說話可能係真,又可能是大奸狗老點你
如果大奸狗最後老點左你,我只可以說一句..........你抵俾我老點~

同我做生意,幫我的是朋友
不同我做生意,不幫我的人是敵人
頂部
畢菲特
虛擬馬主

UID 2145
精華 0
積分 987
帖子 1410
港元 1946 萬
存款 10 萬
聲望 15
閱讀權限 20
註冊 30/12/2005
來自 車路士

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 4/9/2006 08:11 PM 發表

團體成績 = 各個團員成績 + 團體內的五匹馬的總和

這個不是可以嗎??

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29110
港元 2289 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 4/9/2006 08:11 PM 發表

最好 define 左咩叫 "車輪戰" 先??
一個月內換馬??

我覺得禁止 2星期內轉馬會合理過1個月,
因為1個月內, 正常出賽下都有2場 la(唔好話阿蔡plx,  le d 例外)

柏高又中
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29110
港元 2289 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 laklak 於 4/9/2006 08:15 PM 發表
主席.........

yes, 此時此刻, 我都唔會表態因為根本個方向都唔知

柏高又中
頂部
君子
虛擬馬主

UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7569
港元 112 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 4/9/2006 20:43 發表

最好 define 左咩叫 "車輪戰" 先??
一個月內換馬??

我覺得禁止 2星期內轉馬會合理過1個月,
因為1個月內, 正常出賽下都有2場 la(唔好話阿蔡plx,  le d 例外)

主席講左 人手吾夠   :sss:
頂部
laklak
過客

UID 2169
精華 0
積分 348
帖子 219
港元 417 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 4/9/2006 08:43 PM 發表

yes, 此時此刻, 我都唔會表態因為根本個方向都唔知

主席
你必須要清楚回答我呢個問題..........

一個人連計劃都冇.........你叫你d馬仔點俾意見你~

如果大奸狗最後老點左你,我只可以說一句..........你抵俾我老點~

頂部
EternitY
總舵主

UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10869
港元 11890 萬
存款 5000 萬
聲望 432
閱讀權限 102

QUOTE:
原帖由 laklak 於 4/9/2006 08:15 PM 發表
主席.........

laklak,你知道嗎?
去到此時此刻,已經不是我一個人的想法可以決定一切。

大亨係屬於大家的。
如果全部人覺得連續換馬冇問題,只要有足夠人手都可以實行。

不過,我敢說,就算請多四個人都唔夠,因為最幫得手的板主,飛龍同SWEEK都走了。

頂部
畢菲特
虛擬馬主

UID 2145
精華 0
積分 987
帖子 1410
港元 1946 萬
存款 10 萬
聲望 15
閱讀權限 20
註冊 30/12/2005
來自 車路士
所謂冠軍真係咁重要??

頂部
EternitY
總舵主

UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10869
港元 11890 萬
存款 5000 萬
聲望 432
閱讀權限 102

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 4/9/2006 07:14 PM 發表
主席, 有傳下季馬主本身唔比車輪換馬, 同埋 回收馬
究竟係咪真???

西人堅兄,車輪戰即是,五個人組成一個團體,團體內五個人都唔會理會個人成績,
全部為左團體而設,總共二十五個馬格都係要黎儲存團體的馬,
每次一有報名表出現,就會將出戰果五匹馬轉去團體名下。

嬴完既馬,用盡既馬就唔要,又買匹新既放,大概就係咁。
呢種方法對佢地爭取成績當然好,不過要攪到足足五個人放棄成績,方向就唔係咁正面,

如果不理會,任由去玩,只有一兩個人使用又唔公平,
如果全部人和團體都係咁,板主根本就做唔到。:sss:

頂部
laklak
過客

UID 2169
精華 0
積分 348
帖子 219
港元 417 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 4/9/2006 08:50 PM 發表

laklak,你知道嗎?
去到此時此刻,已經不是我一個人的想法可以決定一切。

大亨係屬於大家的。
如果全部人覺得連續換馬冇問題,只要有足夠人手都可以實行。

不過,我敢說,就算請多四個人都唔夠,因為最 ...

話就不可以這樣說
好好地人地都叫你做主席
server的錢又是你交的
身為一個CEO,為自己旗下集團定立清晰的方向是你必要的責任............

只要在你心目中的想法同公平得到平衡就冇問題...........

曾蔭權說........香港是大家的.......如果大部分人都說DOWNLOAD歌冇問題,你是否俾免費下載歌曲∼

頂部
君子
虛擬馬主

UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7569
港元 112 萬
存款 0 萬