賽馬世界

投票標題: 開季前的終極討論:(有關團體)  (單選) [參與投票的會員]
團體成績 = 只計算團體內的五匹馬
  15 (36.59%)
團體成績 = 各個團員成績 + 團體內的五匹馬的總和
  26 (63.41%)

標題: 開季前的終極討論:(有關團體)
EternitY
總舵主

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2009  
UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10869
港元 11890 萬
存款 5000 萬
聲望 432
閱讀權限 102
註冊 4/10/2003

QUOTE:
原帖由 laklak 於 4/9/2006 08:56 PM 發表

話就不可以這樣說
好好地人地都叫你做主席
server的錢又是你交的
身為一個CEO,為自己旗下集團定立清晰的方向是你必要的責任............

只要在你心目中的想法同公平得到平衡就冇問題...........

曾蔭 ...

岩岩交左四位數字,多謝關心。:sss:
幾日後又要搬server,有排攪。

其實laklak,你有冇新思維呢?

頂部
laklak
過客

UID 2169
精華 0
積分 348
帖子 219
港元 417 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
主席............唔好話我唔幫你.............

定你必須要答左我的問題先∼

以上的說話可能係真,又可能是大奸狗老點你
如果大奸狗最後老點左你,我只可以說一句..........你抵俾我老點~

同我做生意,幫我的是朋友
不同我做生意,不幫我的人是敵人
頂部
Kris
虛擬馬主

2006年RW活躍會員十傑  
UID 2212
精華 0
積分 984
帖子 7239
港元 1989 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 畢菲特 於 4/9/2006 08:55 PM 發表
所謂冠軍真係咁重要??

問題係, 如果冇野爭, 好似玩煮飯仔咁煮完坐埋一齊食, 玩家會有motivation咩?

頂部
laklak
過客

UID 2169
精華 0
積分 348
帖子 219
港元 417 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
團體成績...............
要以果團果5個馬格來定
換馬已經有限制
1至10+換三次

換極有限∼

如果大奸狗最後老點左你,我只可以說一句..........你抵俾我老點~

頂部
EternitY
總舵主

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2009  
UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10869
港元 11890 萬
存款 5000 萬
聲望 432
閱讀權限 102

QUOTE:
原帖由 laklak 於 4/9/2006 09:57 PM 發表
團體成績...............
要以果團果5個馬格來定
換馬已經有限制
1至10+換三次

換極有限∼

咩叫做1 - 10 ? :eee::eee::eee:
點解冇其他人的思維?:ggg:

頂部
君子
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7569
港元 112 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 4/9/2006 22:04 發表

咩叫做1 - 10 ? :eee::eee::eee:
點解冇其他人的思維?:ggg:

可能佢地吾想理呢 :yyy::yyy:
頂部
Kris
虛擬馬主

2006年RW活躍會員十傑  
UID 2212
精華 0
積分 984
帖子 7239
港元 1989 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 君子 於 4/9/2006 10:12 PM 發表

可能佢地吾想理呢 :yyy::yyy:

反而我唔玩都幫你地諗下...:rrr:

頂部
君子
虛擬馬主

UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7569
港元 112 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 4/9/2006 20:50 發表

laklak,你知道嗎?
去到此時此刻,已經不是我一個人的想法可以決定一切。

大亨係屬於大家的。
如果全部人覺得連續換馬冇問題,只要有足夠人手都可以實行。

不過,我敢說,就算請多四個人都唔夠,因為最 ...

係屬於大家 不過大家玩沉默 :ppp:

EternitY 獨裁一些吧 :abcde::abcde:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 29108
港元 2289 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 4/9/2006 08:55 PM 發表

西人堅兄,車輪戰即是,五個人組成一個團體,團體內五個人都唔會理會個人成績,
全部為左團體而設,總共二十五個馬格都係要黎儲存團體的馬,
每次一有報名表出現,就會將出戰果五匹馬轉去團體名下。

嬴完既 ...

我明白了 主席:vvvvv:

你 defined 的 跟我心目中的 "打車輪" 有好大出入:eee:
原來我 concern 的事係錯的:abcde:

柏高又中
頂部
laklak
過客

UID 2169
精華 0
積分 348
帖子 219
港元 417 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
1號至10號呢段日子∼

頂部
timothyhin
虛擬馬主

UID 2157
精華 0
積分 1351
帖子 9992
港元 3126 萬
存款 0 萬
聲望 43
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
團員成績點計:aaaa::ggg:
有d團爆棚.....有d團唔滿ga wor:ppp:
頂部
showgood
虛擬馬主

UID 2196
精華 0
積分 277
帖子 1204
港元 2570 萬
存款 0 萬
聲望 4191
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 4/9/2006 11:11 PM 發表
團員成績點計:aaaa::ggg:
有d團爆棚.....有d團唔滿ga wor:ppp:

我諗抽其中三個會好d

如:
三個人:要曬(例子)
四個人:第一,二,四名(例子)
五個人:第一,二(或三),五名(例子)
頂部
timothyhin
虛擬馬主

UID 2157
精華 0
積分 1351
帖子 9992
港元 3126 萬
存款 0 萬
聲望 43
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 showgood 於 4/9/2006 11:19 PM 發表

我諗抽其中三個會好d

如:
三個人:要曬(例子)
四個人:第一,二,四名(例子)
五個人:第一,二(或三),五名(例子)

咁又何有團結可言:ppp::ppp:
頂部
showgood
虛擬馬主

UID 2196
精華 0
積分 277
帖子 1204
港元 2570 萬
存款 0 萬
聲望 4191
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 4/9/2006 11:32 PM 發表

咁又何有團結可言:ppp::ppp:

咁無辦法啦...
唔係點會做到公平喎...
五個人點都著數過三個人:ppp:
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36370
港元 6515 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 showgood 於 4/9/2006 11:34 PM 發表

咁無辦法啦...

所以點解如果將個人同團體混合左之後就會有咁既問題出現.
反而原本果個就就算一團有10個,團體最多計5隻,即係話最多一日賽事拉5場頭馬:fff:
頂部
brian
三星會員
好運馬主

UID 2190
精華 0
積分 37
帖子 143
港元 1579 萬
存款 590 萬
聲望 50
閱讀權限 10
註冊 1/1/2006
這個問題的解法 我個人的建議是這樣的

獎金部份 歸原本 馬主 或 團體名下
如此帳目便清楚 馬會人員處理依舊

成績部份 分個人與團體兩部份
個人照舊計算 馬會人員處理依舊

團體部份合併 團體馬及團體內馬主成績計算
此部份以重覆計算方式 是以球隊概念處理

例如 籃球 棒球 均以個人得分力 打擊力 防禦力計算
同時也計算球隊的戰績 雙贏方式可以解決車輪戰問題
因為個人好 則團體也會更好

相對的 以球隊方式競爭 團長 團體球隊的經理人
則負有更大責任 尋求更強夥伴 組織更強隊伍

這樣的競爭 能夠促進團體冠軍的價值
而較有實力隊伍除了要努力保持之外
實力不足的隊伍也要設法取勝

這與賽馬的道理不謀而合
勝了有實力的對手 也是一勝 輕鬆贏 也是一勝
強的馬不一定會勝出  但勝出的馬必定是實力馬

參考看看
頂部
wksstephen (柏木由生)
活躍會員
【優駿世界】

UID 2214
精華 0
積分 526
帖子 1319
港元 966 萬
存款 0 萬
聲望 15
閱讀權限 10
註冊 2/1/2006
來自 【優駿世界】

QUOTE:
原帖由 showgood 於 4/9/2006 11:34 PM 發表

咁無辦法啦...

咁即係你都認同呢個方案由始至終都係唔公平嫁啦~~
咁點解要將團體同埋個人成績合併呢~~??

頂部
showgood
虛擬馬主

UID 2196
精華 0
積分 277
帖子 1204
港元 2570 萬
存款 0 萬
聲望 4191
閱讀權限 20
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 wksstephen 於 5/9/2006 12:03 AM 發表

咁即係你都認同呢個方案由始至終都係唔公平嫁啦~~
咁點解要將團體同埋個人成績合併呢~~??

因為團大家有份,為名銜而戰,
加埋個人成績係用來表現出真正既實力
所以我係支拎第二方案

現在所欠既,就係一個計算既方法
所以要抽取一個最公平,公開,公正既方法
頂部
EternitY
總舵主

UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10869
港元 11890 萬
存款 5000 萬
聲望 432
閱讀權限 102
諗到頭都大埋...:ggg::ggg::ggg:

頂部
EternitY
總舵主

UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10869
港元 11890 萬
存款 5000 萬
聲望 432
閱讀權限 102
最後的議案1:(有關團體成績 = 只計算團體內的五匹馬)

BUGS:換馬戰術(個人與團體之間換馬.團員為左團體放棄個人成績,淪為馬格的奴隸。)

防止方法:剛剛又諗到還原基本步,記得上季尾的提議嗎?
     有關團體的部署,只限每個月的 1 - 10號先接受申請。
     名額就是3次。:ggg:
     加上四十二天不得轉讓的期限,應該差唔多啦掛?:jjj:
-----------------------------------------------------------------------------
最後的議案2:(有關團體成績 = 各個團員成績 + 團體內的五匹馬的總和)

BUGS:回收戰術(團員之間,每次賽事後都集體回收,之後買新馬匹,務求獲得更好的整體成績)

防止方法:個人的交易禁止期限由四十二天不得轉讓,仲要加埋不得回收,
     但係就給予自由度大家,每次四十二天內的轉讓,就要罰款,最低50萬,每次加倍,一年計,可以嗎?
-----------------------------------------------------------------------------
邊樣較好?:sss::sss:

同埋回返其他會員問題,其實團體戰,故名思義,是希望給大家一個團體合作的機會。

因此,三個人的團體,相對五個人的團體當然輸蝕了,而遊戲基本上都不太歡迎只有三個人的團體。
(賽馬團體LEAGUE只有二十個名額。:dddd:)

頂部