賽馬世界

標題: 點解韋達成日俾人鬧

版主
明日 晴 ~ (Little Amapola)

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2008  
UID 2144
精華 2
積分 836
帖子 7013
港元 1188 萬
存款 10 萬
聲望 105
閱讀權限 100
註冊 29/12/2005
來自 「華麗國度」

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 8/11/2006 08:29 PM 發表

但達少d騎功同呀巫比 的確爭幾班:ccc:

係架 呢樣肯定la 係達少個腦轉得快少少:fff:
頂部

版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2008  
UID 2144
精華 2
積分 836
帖子 7013
港元 1188 萬
存款 10 萬
聲望 105
閱讀權限 100
來自 「華麗國度」

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 8/11/2006 08:28 PM 發表

講就大大聲,
把口就大仁大義, 我係為正義,
做就另一套

le d 咪偽君子 law

古代的中國有一種特產, 生理上有一 d 後天缺憾,
令佢地有 d 心理 上的問題:yyy:
係咩唔講啦, 廢事又有 d 古老石山對 ...

:ooo: :ooo: :ooo: o甘有時o的人係o甘固執都冇辦法.....我對過呢o的人好難搞,,由其工作上- -
頂部
真誇張!嵩哥 (的 骰 萱)
虛擬馬主
務 實, 有 承 擔 ! ! !

UID 2171
精華 0
積分 948
帖子 3543
港元 839 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 認字特警

QUOTE:
原帖由 於 8/11/2006 08:31 PM 發表

係架 呢樣肯定la 係達少個腦轉得快少少:fff:

可惜達少成日走死位等運到
騎功唔夠 點o係裡面突圍:lll:
騎後上馬 完全見晒:ddd:

頂部

版主

UID 2144
精華 2
積分 836
帖子 7013
港元 1188 萬
存款 10 萬
聲望 105
閱讀權限 100
來自 「華麗國度」

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 8/11/2006 08:33 PM 發表

可惜達少成日走死位等運到
騎功唔夠 點o係裡面突圍:lll:
騎後上馬 完全見晒:ddd:

:eee: :eee: 冇辨法十隻手指有長短 o甘佢騎後上o米5買..對自己冇損失:fff:
頂部
虛擬馬主

UID 2171
精華 0
積分 948
帖子 3543
港元 839 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 認字特警

QUOTE:
原帖由 於 8/11/2006 08:44 PM 發表

:eee: :eee: 冇辨法十隻手指有長短 o甘佢騎後上o米5買..對自己冇損失:fff:

我覺得佢係揀馬叻:ddd:

頂部

版主

UID 2144
精華 2
積分 836
帖子 7013
港元 1188 萬
存款 10 萬
聲望 105
閱讀權限 100
來自 「華麗國度」
:fff:

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 8/11/2006 08:46 PM 發表

我覺得佢係揀馬叻:ddd:

退休叫佢做馬販
頂部
虛擬馬主

UID 2171
精華 0
積分 948
帖子 3543
港元 839 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 認字特警

QUOTE:
原帖由 於 8/11/2006 08:48 PM 發表
:fff:
退休叫佢做馬販

唔係呢樣 係睇隻馬既狀態

頂部

版主

UID 2144
精華 2
積分 836
帖子 7013
港元 1188 萬
存款 10 萬
聲望 105
閱讀權限 100
來自 「華麗國度」

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 8/11/2006 09:07 PM 發表

唔係呢樣 係睇隻馬既狀態

不過佢揀o的新馬跑都有一手:loveliness:
頂部
君子
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2173
精華 1
積分 1571
帖子 7566
港元 130 萬
存款 0 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 紅魔鬼
尋日韋達騎新通勝真係贏走位 :fff:  

話以前好多馬迷鍾意馬佳善 但馬主練馬師又好似吾係好鍾意用

但點解咁多馬主鍾意用韋達 反而馬迷就吾鍾意用韋達 :ooo:
頂部
鐵漢玻璃心
過客

驥背詩人

UID 3374
精華 0
積分 136
帖子 21
港元 330 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10
註冊 31/10/2006

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 8/11/2006 08:18 PM 發表

男人既性格特徵:fff:
口是心非 口不對心 死要面但怕蝕底:eee:

唔好意思...
係地全部都係佢的fds??
不過..如果你地有哂呢2-3年佢win唔到的影帶....
你用心睇下...
你會發覺到...
佢仲離譜過戴勝同萬成...
但係...董事就會視若無睹....
最新例子係"好利威"...
其實我個人覺得...
此君能做冠軍...
理由就係佢學足馬佳善..
公關做得十分之好又勤力...
但肯定騎功唔係香港第一...
情況亦好比當年四大天王...
劉生肯定唔係歌王...
但就年年隊低張生...

如果香港有一個比佢更受歡迎...
佢就好大件事..
好彩阿銘倫哥一年只來2,3個月...
如果唔係...阿達哥唔知要隱形幾耐...
記得舊年...阿銘倫哥係香港的時候...
阿達哥好似用左隱身術咁...
銘倫哥一走...佢就即時連中三元...

而且今年阿巫生又好似發憤圖強...
我諗阿達哥會有d麻煩嚕...

抱孤襟,醉西樓,呆望水裡月,忽見鴛鴦湖中游.
斷腸酒,衍千愁,抬望天心月,哭訴伊人未肯留.
同心扣,破難修,再望鏡中人,倦顏如過千萬秋.
仲夏夜,心悲秋,回望人生路,敢問離愁幾時休?

殘廢聯盟...醒神過人!
用AI...GIVE ME FIVE!!
頂部
poiuy
版主
醬醬,阿7ki7ki棒棒醬醬

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2288
精華 0
積分 947
帖子 20061
港元 7518 萬
存款 10 萬
聲望 654
閱讀權限 100
註冊 10/1/2006
同巫師鬥得咁靚,3win都冇人讚
輸一隻大嬴家就俾人插到行:fff:
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28951
港元 3429 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006
回復 #30 鐵漢玻璃心 的帖子

我唔係 d 咩香港騎師的 fans,
對我黎說, 香港馬的用黎賭的,外國馬先係用來喜歡的

輸馬, 個個騎師都係咁輸 ga la, 至於唔理, 勝哥係比人問得多, 不過之後咪又係冇事
(有 d 廢話, 輸多數都係核突 la)
巫師毅力跑谷草要輸下下都3,4疊咁飛出去,
巫師沙田要輸會走死位, 毅力要輸就會跑G字路, 爆冷咁
賴仔又o岩o岩先衰左一次要停5日
冇機會贏的馬, 收手唔騎好正常,
跑 ihorse3 都係咁 la, 埋唔到 Q 打黎都晒氣, 即拉
根本個個都係咁, 不存在韋達唔韋達的分別

點解 d 人係咁媽韋達???
此乃一種參與者本身的文化問題, 並不是騎者問題
下一個 post 再解

p.s.講真話就係叫韋達 fans的話, 咁唔通 唔媽佢就係同佢有親???
媽一個撈得掂的人就叫正義???
睇下果個以媽人為 賣點的馬評人, 依家撈到點就知 la,
睇到由以前風光到依家......就知佢點解媽人 la

柏高又中
頂部
thankheavens
版主
談笑用兵

UID 2312
精華 1
積分 45
帖子 1511
港元 1925 萬
存款 0 萬
聲望 7
閱讀權限 100
註冊 15/1/2006
無辦法..好多人..正義的定義...
好多人就是憑個人主觀 + 思想 來批評某位較有地位之人......

完全唔須要講論點....完全唔須要講事實..
只係憑自己個人主觀意願及幻想便可.......

真正的正義....真正的英雄.....真正的建設
永遠都是默默的.......
看看霍老  + 李嘉誠等.....發財立品.....沈默是金....

罵人來為自己定位的人.....來表達仁義之人..第一步已犯了 君子之道.....

永存心中的名句

"Great minds discuss ideas; Average minds discuss events; Small minds discuss people."
Eleanor Roosevelt

對事者立場不同....嬲人者乃小器
對人者方向怎樣....講人者為小人

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28951
港元 3429 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
有說: They are games of the PEOPLE,
睇一場波/馬, 最好睇的除左比賽本身之外, 仲有 參與者的行為,
如 打氣, 贏出一場馬/波的興奮, 輸左的失落, 捧盃 等等

足球, 賽馬, 都係有好多唔同階層參與到的遊戲,
爭在, 你係做當局者, 定係局外人

至於點解搵韋達一個媽, 打個比喻

英格蘭 出局, 邊個咩獲??
96 -- 修夫基
98 -- 碧咸
00 -- 基謹
02 -- 施文
04 -- 唔記得, 好似冇一個明顯箭靶
06 -- C7

每當英格蘭出局, 全英格蘭的人,
唔會自省, 而係將 責任推在 一個人身上,
尤以 06 最離譜, 朗尼踢人個袋明係佢唔o岩, 仲可以推落 C7 身上, 勁
04 在葡萄牙地頭射輸 12 碼, 結果, 06 又輸過 12 碼

搵人做完箭靶之後又點??
冇人自省, 唔改善自己的錯處
之後咪又出過局 law
-------------------------------------------------------------------
買馬都係一樣, 你輸左錢,
如果係下下搵人鬧, 如英格蘭出局之後的 "罪人",
阿乜乜拉馬, 阿物物做馬, 阿乜實唔去....等等,
都係 藉口, 對自己的藉口, 為自己開脫的藉口,
近年的一年一耙:
--戴勝
--萬成
--韋達

結果又點???
果 d 人咪, 輸完又鬧, 鬧完又輸..........x N.........Endless loss

2000年之後, 香港人多左個習慣, 就係好似英格蘭出局咁,
將 責任推俾一個人 就算,
老董係第1個靶, 咩都關佢事,
all 屎唔出, 老董; 廁所冇水, 老董; 等車耐, 老董.......總之乜都係佢

養成左 le 個習慣之後, 好難戒得甩
到左老董 腳痛走人, 點算好啊???
咪 又搵 d 人受耙 law

p.s.
又要講明白 d, 憎人富貴 le d 野, 香港人最叻,
見人地掂自己唔掂, 咪要鬧下佢滿足心理 la

柏高又中
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28951
港元 3429 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
結論:

你戴上一副黑色眼鏡睇 le 個世界,
個世界就一定剩得黑一種色, 因為 黑色會 cover 曬所有顏色

戴上一副眼鏡透明清澈的眼鏡睇世界,
先會睇得出 萬千顏色

唔知點解, 不時都要咁大大篇打咁耐,
都係 le d topic, 次次都係,
唔係韋達就戴勝, 萬成就阿蔡.......:ppp:,
仲要次次都係答同一個問題,
我回得多你地睇都睇到悶:ggg:

天樂, 你 le 段野又係不知出過幾多次:ppp:, :lll: :lll:

柏高又中
頂部
內閃
活躍會員

UID 3320
精華 1
積分 65
帖子 1629
港元 707 萬
存款 10 萬
聲望 134
閱讀權限 10
註冊 11/10/2006
所以我咪覺得 d 人其實唔係媽緊班騎師, 最主要係想向現在馬會果批董事 ge 無能....
當年白德民咁騎法咪停左9個月 lor.....
至於點解成日搵韋達 d 馬出氣..?? 鬼叫佢騎 d 馬隻隻都好似贏得咁咩....!!!
頂部
EternitY
總舵主

「馬場大亨 - 個人賽冠軍」   「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2009  
UID 16
精華 20
積分 3265
帖子 10868
港元 12901 萬
存款 5000 萬
聲望 422
閱讀權限 102
註冊 4/10/2003
馬會係有責任的 ... 雖然大機構事事難以控制得完美 ...

然而一直想與全世界接軌的馬會 ... 責無旁貸 ...

頂部
taxi2003
版主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2159
精華 0
積分 3686
帖子 48242
港元 4642 萬
存款 10 萬
聲望 216
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 Sunday Racing

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 9/11/2006 09:22 AM 發表
有說: They are games of the PEOPLE,
睇一場波/馬, 最好睇的除左比賽本身之外, 仲有 參與者的行為,
如 打氣, 贏出一場馬/波的興奮, 輸左的失落, 捧盃 等等

足球, 賽馬, 都係有好多唔同階層參與到的遊戲 ...

04都係碧咸,話佢唔係射失第1球pk就唔會輸:eee: :eee:

頂部
thankheavens
版主
談笑用兵

UID 2312
精華 1
積分 45
帖子 1511
港元 1925 萬
存款 0 萬
聲望 7
閱讀權限 100
註冊 15/1/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 9/11/2006 09:38 AM 發表
結論:

你戴上一副黑色眼鏡睇 le 個世界,
個世界就一定剩得黑一種色, 因為 黑色會 cover 曬所有顏色

戴上一副眼鏡透明清澈的眼鏡睇世界,
先會睇得出 萬千顏色

唔知點解, 不時都要咁大大篇打咁 ...

堅哥...可以這樣說....

有一個重要訊息

年年都會發生的例行公事......

但年年都是這樣...
罵的繼續罵.輸的繼續輸..
賭的繼續賭..贏的繼續贏...

究竟是年年都有問題而無人去處理........還是本身心中的尺度有問題而年年都出現問題?

我個人經驗所見.....真係睇唔出馬會有問題...睇唔出騎練有問題....
只係知道自己有問題......
賭馬依然是我的最愛活動之一....

能夠認識到你及志同道合之朋友....更是一種福份..緣份與幸運

最重要唔係去改變身邊的人....
而係要表現出立場及去認識志同道合的朋友...

人生觀就是那麼簡單.....
堅兄.對嗎?

頂部
鐵漢玻璃心
過客

驥背詩人

UID 3374
精華 0
積分 136
帖子 21
港元 330 萬
存款 0 萬
聲望 10
閱讀權限 10
註冊 31/10/2006

QUOTE:
原帖由 thankheavens 於 9/11/2006 01:04 PM 發表

堅哥...可以這樣說....

有一個重要訊息

年年都會發生的例行公事......

但年年都是這樣...
罵的繼續罵.輸的繼續輸..
賭的繼續賭..贏的繼續贏...

究竟是年年都有問題而無人去處理........還是本 ...

我係話...
唔知你地係唔係佢fds..
唔係話..你地一定係佢fds..
我唔知人地點解會罵佢...
但係我唔鍾意佢...
唔係因為眼紅佢....
而係...過去幾年...
有好多隻佢o既...
輸得好難睇..
比好利威更難睇...
你可以從今日開始留意下
我就留意左2,3年
佢果d難睇法..
真係衰過勝哥...
不過就係馬會不聞不問果度好野...
仲有一樣野...
你地去查下...
過去果幾年...
馬會d大董馬...多數由邊個操刀...
或許你會得到一些啟示...
不過呢個情況..今年少左..
咁o岩...佢今年又比人抽秤多左...
希望有人真係去查下先炳我...
可以嗎???
我唔係要罵戰..
我只係想分享下d我留意左好耐o既野...
仲有...你地唔發覺...
達哥唔騎神仙d馬...
就會隊出黎咩?
由其是好分果隻...

抱孤襟,醉西樓,呆望水裡月,忽見鴛鴦湖中游.
斷腸酒,衍千愁,抬望天心月,哭訴伊人未肯留.
同心扣,破難修,再望鏡中人,倦顏如過千萬秋.
仲夏夜,心悲秋,回望人生路,敢問離愁幾時休?

殘廢聯盟...醒神過人!
用AI...GIVE ME FIVE!!
頂部